Az egekbe pumpálta az idegeket egy lehetséges kerékpárpálya Kőszegen

Farkas Bazsi 2024-01-20 18:34:00
Az Alpannónia Parkba tervezett, úgynevezett pumpapálya miatt tartottak ma lakossági fórumot. A polgármester nem tudott elmenni, mert éppen temetőt avatott.

Két rendezvényt is tartottak egy időben ma délután Kőszegen: felavatták a város új temetőjét, és lakossági fórumot tartottak az Alpannónia Parkba, ahol egy kerékpáros pálya tervezett építése borzolta a kedélyeket. Míg előbbin nagyjából húszan vettek részt, addig utóbbin közel 100 érdeklődő jelent meg.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Tavaly november 28-án, a közmeghallgatáson derült ki, hogy kerékpáros ügyességi pályát, úgynevezett pumpapályát jelöltek ki a Bechtold István Látogatóközpont mögötti területen. A Kőszegi Kerékpáros Egyesület régóta szeretné, ha a város körüli hegyen nagyjából 20 kilométer hosszan kerékpáros úthálózat épülne. Kerékpárutak és pályák most is vannak, ám fontos kiemelni, hogy ezek mind engedély nélkül, kvázi illegálisan létesültek némely esetben kiemelten védett természetvédelmi területen. Az egyesület lobbi erejét mutatja, hogy sikerült nekik Kőszegre hívni Révész Máriuszt, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztost. A látogatás során az az ötlet merült fel, hogy ügyességi pályát finanszírozna meg a kormány, így létestülhetne pumpapálya Kőszegre. A finanszírozás 75-25 arányban oszlana meg, így Kőszegre nagyjából 15 millió forint esne.

A Kőszeg és Vidéke 2023. december 11. számában arról írt, hogy: a közmeghallgatáson az is elhangzott, hogy 2006-ban, az Alpannónia Park tervezésének kezdetén a biciklis pálya is szerepelt. A tervezett pályán 380 m2 lesz aszfaltozva, amely nem egységes, hanem zöldellő növényfoltok kísérik. A parkban három szalonnasütő hely van, kettő erdős helyen, és egy a Bersek utca mellett, a zöldben, a park szélen, és ez a tűzrakó a terv szerint érintett lesz. A felette húzódó fasor megmarad. A pálya terve négy fát érint, abból egyet a jelenlegi állapota miatt is ki kell vágni. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

A telepítés gondolatától kezdve több pályahelyszínt is számításba vettek. Egyik a Kórház utcában lévő, a tűzoltók játszó, gyakorló tere, ezen kívül a lakótelep, a Felsőkörút, illetve a Csónakázótó környezete. Ez utóbbi – indoklás szerint – nem lenne szerencsés ott egy kisebb ’ponttal’ megszakítani a nagyobb zöldterületet, amelyet talán egy másik, nagyobb projektre jobban lehet majd használni. A tervezett pálya, ha megvalósul, az önkormányzat beruházása lesz a kerékpáros egyesület támogatásával.

Csakhogy az Alpannónia Park környékén lakók, sőt a város más pontjáról a mai megbeszélésre érkezők is azon a véleményen voltak, hogy a park jelenlegi zöld, fákkal tarkított, “béke szigete” hangulatát nem szeretnék, hogy megváltoztassák.

A városvezetésből egyébként Csiki István (Fidesz-KDNP) a körzet képviselője volt jelen, Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester és a városban tartózkodó Ágh Péter (Fidesz-KDNP) a település országgyűlési képviselője inkább a temető avatást választotta a lakosság meghallgatása helyett.

Csiki képviselő többször azt hangsúlyozta, hogy ő csakis azért van ott, hogy meghallgassa a lakosokat, majd tolmácsolja az elmondottakat a polgármesternek. 

Többen azt mondták, hogy ha a pálya a parkban épül meg, akkor készek jogi útra terelni az ügyet, azt ugyanis nem fogják hagyni, hogy az önkormányzat a lakók kifejezett kérése és tiltakozása ellenére ott építsék meg a pályát.

Volt olyan hozzászóló is, aki azt emelte ki, hogy akkor amikor a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót, nem szabad hagyni, hogy egy ilyen pálya építése miatt fákat vágjanak ki, zöldet aszfaltozzanak le. 

Fotók: Farkas Bazsi

 

Megnyugtatok mindenkit, itt egészen biztosan nem lesz pumpapálya - ezt már Harkai Norbert (Összefogás Kőszegért Egyesület) önkormányzati képviselő mondta. Majd azzal folytatta, hogy szerinte a pálya egy nagyon vékony szubkultúrát szolgálna ki, és nem szabad, hogy a többség nemtetszése ellenére épüljön meg valami a kisebbségnek. Arról is beszélt, hogy Kőszeg egy szerény anyagi eszközökkel rendelkező város, aminek nem biztos, hogy éppen egy ilyen pályára kell 15 millió forintot kifizetnie.

A fórum végén Csiki képviselő azt az ígéretet tette, hogy mindenképpen jelezni fogja a polgármesternek, hogy a pálya ügyében hívjanak össze közmeghallgatást.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A résztvevők pedig felszedték azokat a karókat, amelyekkel korábban az önkormányzat kijelölte a leendő pálya helyét. A felszedett cövekeket pedig jelképesen a park tűzrakójába szórták be.

Valóban egy új kerékpáros pálya építése a legfontosabb Kőszegen?

Tavaly arról számoltunk be, hogy pénzhiány miatt szűnik meg a hajléktalanok ideiglenes szállása Kőszegen. 15 fő lakik itt, április 30-án zár be.

Az uszoda épülete egy éve beszakadt tetővel várja, hogy végre történjen vele valami.

A kérdést tehát részünkről jogosnak tartjuk, hogy valóban egy új kerékpáros pálya építésére kell-e a kőszegi önkormányzatnak 15 millió forintot kifizetnie.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.