Illés Károly: Szombathelyen emelkedett a munkanélküliség, így további munkahelyek létesültek a városban

Farkas Bazsi 2024-01-17 17:57:56
Interjút adott a Fidesz helyi frakcióvezetője, amiben annyi az ellentmondás, mint egykori Soros-ösztöndíjas az Orbán-kormányban.

Amolyan ciklus értékelő, kampánynyitó interjút adott a Fidesz közeli Frisss.hu-nak Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Csak az elmúlt időszakban Illés hosszabb beszélgetésre szánta el magát a Szombathelyi Televízióban, most pedig újabb interjút adott. Az Ugytudjuk.hu a ciklusban több tucatszor kért interjút a politikustól, eddig azonban csak elutasítást kaptunk, bízunk benne, hogy Illés lendülete kitart, így csak válaszol majd a mi kérdéscsokrunkra is.

Illés azonban úgy látszik nem volt eléggé felkészült legutóbbi interjúja alatt, hiszen többször a ciklus lényegi elemeiről feledkezett meg, vagy éppen önmagával keveredett ellentmondásba.

Az útfejlesztésekkel kapcsolatban például ezt mondta:

“Ami új beruházás volt a mostani ciklusban, az a Hende Csaba országgyűlési képviselő által hozott 1 milliárd 205 millió forintos kormányzati forrásnak köszönhető. Ebből újult meg a Paragvári, a Nádasdy, a Magyar László és a Dozmat utca, a Vásárcsarnok melletti parkoló, a Víztorony környéke és a KRESZ-park, sőt részben a szentkirályi Gyöngyös-híd is.”

Azonban arról Illés már nem beszélt, hogy félmilliárd forintos csomagot jelentett be tavaly Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, amiből megtörtént a Hunyadi és a Szent Gellért körforgalmának felújítása, a Brenner Tóbiás és a Körmendi út körforgalmának rendetétele, a Vörösmarty, Szent Márton, Hunyadi kereszteződésének újjáépítése, a Markusovszky, Sugár út körforgalmának kiépítése és a Jégpince utca, Gagarin út, Bartók Béla körforgalmának megépítése is.

Milyen a kormánnyal a viszony?

Érdekes témakört feszeget a beszélgetés, vagyis, hogy milyen a kormány viszonya, illetve a szombathelyi városvezetés viszonya egymással.

Illés erre a következőt mondta:

"Egy valamit fontos hangsúlyozni: szükség lenne rá, hogy a város és a kormány között jó kapcsolat alakuljon ki, mert az látszik, hogy nem találták meg a közös hangot."

Aztán néhány sorral lejjebb, már azt firtatja, hogy a jó partneri viszonynak hála, a kormány támogatja Szombathelyt.

“Aztán a városvezetés ügyetlenkedését ügyes kommunikációval fedték el: mondván, mindenért a kormány a hibás. Ezzel szemben én úgy gondolom, Szombathely sokat köszönhet a kormánynak, hiszen komoly fejlesztési források érkeztek ide, de nem is csak a város kasszájába, hanem a városban működő cégekhez is.”

Ez már-már a gyűlölve szeretni kategória.

Foglalkoztatottság

Szintén felemásra sikeredett a szombathelyi foglalkoztatottság Illés általi megítélése.

“A foglalkoztatottsági adatok országos viszonylatban csúcsokat döntenek, de városunkban emelkedett a munkanélküliség.” - az interjú elején még azon az állásponton volt, hogy egyre nagyobb a munkanélküliség Szombathelyen. Hál’ Isten nem kellett sok időnek eltelnie, egy jó 10 perc alatt nem csak normalizálódott a helyzet, de meg is fordult. 

Illés ekkor ezt mondta:

“Most részesült támogatásban a Schaeffler és a TDK is, ez szintén Szombathely javára válik. Magasabb adóbevételek keletkeznek, illetve további munkahelyek létesülnek a városban.”

Ezek szerint munka fronton minden rendben van. 

Kell-e nekünk akkugyár?

Az akkumulátor gyárak építése, vagy nem építése komoly társadalmi kérdéssé nőtte ki magát. Szombathely volt az első olyan város, ahol a közgyűlés kimondta, hogy település területére nem kívánnak beengedni akkumulátor gyárat. 

A kérdés az interjú közben is előkerült.

“Soha nem állítottuk tehát, hogy támogatnánk bármilyen akkumulátorgyártást, és soha nem is vetődött fel ilyen kérdés.” - mondta Illés.

Aztán kicsit később, arra a kérdésre, válaszolva, hogy kategorikusan el lehet-e zárkózni az akkumulátorgyáraktól azt felelte, hogy:

“Úgy vélem, nem, a mai világban nem lehet megtenni, hogy elhatárolódunk olyasvalamitől, aminek a feltételeit nem ismerjük.”

Illés szerint jó, ha a csorbítják az önkormányzati autonómiát

Végül szóba került az is, hogy az oktatás után az orvosi ügyeletet is kiszervezte az állam az önkormányzatoktól.

“Amikor a városvezetés arról beszél, hogy a kormány elvon bizonyos forrásokat, elfelejti hozzátenni, hogy közben számos olyan feladatot át is vállalt, amely emiatt nem jár már kiadással. A kettőt együtt kell vizsgálni. Ami például az egészségügyi ellátást illeti, eddig kötelező városi feladat volt az orvosi ügyelet biztosítása, már nem az. Állami feladat lett, amire Szombathelynek nem kell költenie. És ez csak egy példa, korábban az oktatásban is zajlott hasonló átalakítás.”

Az iskolák államosítása óta az önkormányzatoknak semmilyen ráhatása nincsen arra, hogy mi történik az egyes intézményekben, ki lesz az igazgató, milyen gazdasági helyzetben van egy-egy iskola, de abba sincsen már semmilyen ráhatása, hogy például az elromlott fűtést milyen gyorsan javítsák meg.

Az orvosi ügyeletet 2023 december 1-én vette át az Országos Mentőszolgálat. Egyes hírek szerint az orvosok azóta is szerződés nélkül látják el az ügyeletet. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.