Illés Károly: Szombathelyen emelkedett a munkanélküliség, így további munkahelyek létesültek a városban

Farkas Bazsi 2024-01-17 17:57:56
Interjút adott a Fidesz helyi frakcióvezetője, amiben annyi az ellentmondás, mint egykori Soros-ösztöndíjas az Orbán-kormányban.

Amolyan ciklus értékelő, kampánynyitó interjút adott a Fidesz közeli Frisss.hu-nak Illés Károly, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Csak az elmúlt időszakban Illés hosszabb beszélgetésre szánta el magát a Szombathelyi Televízióban, most pedig újabb interjút adott. Az Ugytudjuk.hu a ciklusban több tucatszor kért interjút a politikustól, eddig azonban csak elutasítást kaptunk, bízunk benne, hogy Illés lendülete kitart, így csak válaszol majd a mi kérdéscsokrunkra is.

Illés azonban úgy látszik nem volt eléggé felkészült legutóbbi interjúja alatt, hiszen többször a ciklus lényegi elemeiről feledkezett meg, vagy éppen önmagával keveredett ellentmondásba.

Az útfejlesztésekkel kapcsolatban például ezt mondta:

“Ami új beruházás volt a mostani ciklusban, az a Hende Csaba országgyűlési képviselő által hozott 1 milliárd 205 millió forintos kormányzati forrásnak köszönhető. Ebből újult meg a Paragvári, a Nádasdy, a Magyar László és a Dozmat utca, a Vásárcsarnok melletti parkoló, a Víztorony környéke és a KRESZ-park, sőt részben a szentkirályi Gyöngyös-híd is.”

Azonban arról Illés már nem beszélt, hogy félmilliárd forintos csomagot jelentett be tavaly Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, amiből megtörtént a Hunyadi és a Szent Gellért körforgalmának felújítása, a Brenner Tóbiás és a Körmendi út körforgalmának rendetétele, a Vörösmarty, Szent Márton, Hunyadi kereszteződésének újjáépítése, a Markusovszky, Sugár út körforgalmának kiépítése és a Jégpince utca, Gagarin út, Bartók Béla körforgalmának megépítése is.

Milyen a kormánnyal a viszony?

Érdekes témakört feszeget a beszélgetés, vagyis, hogy milyen a kormány viszonya, illetve a szombathelyi városvezetés viszonya egymással.

Illés erre a következőt mondta:

"Egy valamit fontos hangsúlyozni: szükség lenne rá, hogy a város és a kormány között jó kapcsolat alakuljon ki, mert az látszik, hogy nem találták meg a közös hangot."

Aztán néhány sorral lejjebb, már azt firtatja, hogy a jó partneri viszonynak hála, a kormány támogatja Szombathelyt.

“Aztán a városvezetés ügyetlenkedését ügyes kommunikációval fedték el: mondván, mindenért a kormány a hibás. Ezzel szemben én úgy gondolom, Szombathely sokat köszönhet a kormánynak, hiszen komoly fejlesztési források érkeztek ide, de nem is csak a város kasszájába, hanem a városban működő cégekhez is.”

Ez már-már a gyűlölve szeretni kategória.

Foglalkoztatottság

Szintén felemásra sikeredett a szombathelyi foglalkoztatottság Illés általi megítélése.

“A foglalkoztatottsági adatok országos viszonylatban csúcsokat döntenek, de városunkban emelkedett a munkanélküliség.” - az interjú elején még azon az állásponton volt, hogy egyre nagyobb a munkanélküliség Szombathelyen. Hál’ Isten nem kellett sok időnek eltelnie, egy jó 10 perc alatt nem csak normalizálódott a helyzet, de meg is fordult. 

Illés ekkor ezt mondta:

“Most részesült támogatásban a Schaeffler és a TDK is, ez szintén Szombathely javára válik. Magasabb adóbevételek keletkeznek, illetve további munkahelyek létesülnek a városban.”

Ezek szerint munka fronton minden rendben van. 

Kell-e nekünk akkugyár?

Az akkumulátor gyárak építése, vagy nem építése komoly társadalmi kérdéssé nőtte ki magát. Szombathely volt az első olyan város, ahol a közgyűlés kimondta, hogy település területére nem kívánnak beengedni akkumulátor gyárat. 

A kérdés az interjú közben is előkerült.

“Soha nem állítottuk tehát, hogy támogatnánk bármilyen akkumulátorgyártást, és soha nem is vetődött fel ilyen kérdés.” - mondta Illés.

Aztán kicsit később, arra a kérdésre, válaszolva, hogy kategorikusan el lehet-e zárkózni az akkumulátorgyáraktól azt felelte, hogy:

“Úgy vélem, nem, a mai világban nem lehet megtenni, hogy elhatárolódunk olyasvalamitől, aminek a feltételeit nem ismerjük.”

Illés szerint jó, ha a csorbítják az önkormányzati autonómiát

Végül szóba került az is, hogy az oktatás után az orvosi ügyeletet is kiszervezte az állam az önkormányzatoktól.

“Amikor a városvezetés arról beszél, hogy a kormány elvon bizonyos forrásokat, elfelejti hozzátenni, hogy közben számos olyan feladatot át is vállalt, amely emiatt nem jár már kiadással. A kettőt együtt kell vizsgálni. Ami például az egészségügyi ellátást illeti, eddig kötelező városi feladat volt az orvosi ügyelet biztosítása, már nem az. Állami feladat lett, amire Szombathelynek nem kell költenie. És ez csak egy példa, korábban az oktatásban is zajlott hasonló átalakítás.”

Az iskolák államosítása óta az önkormányzatoknak semmilyen ráhatása nincsen arra, hogy mi történik az egyes intézményekben, ki lesz az igazgató, milyen gazdasági helyzetben van egy-egy iskola, de abba sincsen már semmilyen ráhatása, hogy például az elromlott fűtést milyen gyorsan javítsák meg.

Az orvosi ügyeletet 2023 december 1-én vette át az Országos Mentőszolgálat. Egyes hírek szerint az orvosok azóta is szerződés nélkül látják el az ügyeletet. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.