Lenkai Nóra jelenleg a legesélyesebb arra, hogy a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármester-jelöltje lesz

Farkas Bazsi 2024-01-15 07:44:00
Illés Károly lehet a párt listavezetője.

Továbbra sem jelentette be a szombathelyi polgármester, illetve képviselő jelöltjeit a Fidesz-KDNP pártszövetség, pedig az önkormányzati választások lassan a “kanyarban” vannak.

Erről a Szombathelyi Fidesz a múlt héten egy Facebook-posztban is megemlékezett: “150 nap múlva lesznek az önkormányzati választások. Mindent megteszünk, hogy a teszefosza, baloldali városvezetést leváltsuk, és új, jobboldali vezetéssel egy folyamatosan fejlődő várost építsünk” - írták.

Csakhogy hiába az eltökéltség, egyelőre még jelölteket sem mutatott be a Fidesz. Korábban Illés Károly a párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy most a munka ideje van, és február végéig kell megtartani azokat a jelölő csoport gyűléseket, ahol mind a képviselőjelöltek, mind a polgármester-jelölt személye eldől majd. 

A jelölteket így majd csak később, várhatóan márciusban mutatják be. 

Meglehetősen kurta így az idő a kampányra, hiszen június 9-én tartják az önkormányzati választást, így alig 3 hónap marad arra, hogy a párt a bemutatott jelöltek arcával próbáljon meg a mostaninál nagyobb népszerűséget szerezni.

Senkinek nem kellő pozíció?

Nem volt egyszerű helyzetben Hende Csaba, a párt választókerületi elnöke, hiszen a 2019-es bukás után nem sok ember maradt a párt környékén. A Balázsy Péter vezette - nevezzük így - reform Fidesz Balázsy kudarcával kihátrált. Illetve a megyei jegyző választási vereségét, valamint azt a döntését követően, ami szerint nem vette fel a képviselői mandátumát, Hende még jobban megerősödött. Az új, lehetséges jelöltek azonban pont emiatt távoztak a párt környékéről, így sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán ki vállalja el a szinte teljesen biztosan kudarcra ítélt fideszes polgármester-jelöltséget.

Hende Csaba neve is felmerült, mint lehetséges polgármester-jelölt. Koczka Tibor (Pro Savaria) önkormányzati képviselő, korábbi fideszes alpolgármester beszélt arról, hogy mivel egyetlen olyan nevet sem tudott Hende megjelölni, aki valóban képes lenne megnyerni a polgármester-választást, így neki kell elvállalni a jelöltséget. Hende akkor erre úgy reagált, hogy ez egy Koczka Tiborhoz méltó ostobaság, és, hogy összeférhetetlen a parlamenti képviselőség és a polgármesterség. 

Bár igaz, attól, hogy valaki parlamenti képviselő még elindulhat egy polgármester-választáson. Egy esetleges győzelem esetén kell eldöntenie, hogy melyik mandátumot választja.

Illés Károly a párt frakcióvezetője. Korábban alpolgármester is volt, ám 2019-ben a Stromfeld lakótelepen nem tudta megnyerni az egyéni körzetet. Jó ideig úgy nézett ki, hogy ő lesz a befutó a pozícióra, ám információink szerint Kövér László szombathelyi látogatásakor megvétózta Illés indulását. 

Az ELTE-SEK rektori biztosa, Lenkai Nóra lehet a befutó, aki Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester kihívója lehet. 

Az Ugytudjuk.hu több forrásból úgy értesült, hogy Hende Csaba Lenkait jelölte meg polgármester-jelöltnek, ám a Fidesz-KDNP listáján csupán a második helyet kapta meg. A listavezető Illés Károly, a második Lenkai, a harmadik helyen pedig Melega Miklós neve lesz olvasható, aki a KDNP helyi elnöke, így érthető, hogy befutó pozíciót kapott.

Alacsony ismertségen a lehetséges jelölt

Ahogy arról a múlt héten is írtunk, egy Fidesz által megrendelt mérés szerint Lenkai ismertsége még az 5%-ot sem éri el. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a lehetséges választási támogatottságát, hanem azt jelöli, hogy a választók egyáltalán ismerik-e a nevét, tudják-e, hogy kiről van szó.

Minél később mutatják be hivatalosan a jelöltet, annál kisebb az esély arra, hogy a választók megismerik. Igaz, hogy szinte mérhetetlen mennyiségű forrás és felület van a kormánypárt oldalán arra, hogy folyamatosan szajkózzák a jelölt nevét, és lépten nyomon a választók elé tolják az arcát, ám a tapasztalat szerint a hirtelen jött, nagy mennyiségű sajtómegjelenés inkább kontraproduktív, mintsem eredményre vezető.

Sokan felhagynak a politikával

A Fidesz-KDNP-nek jelenleg 8 képviselője van a közgyűlésben. Ebből öten nyerték meg választókerületüken a választást. Horváth Gábor Kámon-Herényben, Takátsné Tenki Mária a belvárosban, Sátory Károly a Víztorony környékén, Kecskés László Olad faluban, Ágh Ernő a Petőfi telepen nyert. Lendvai Ferenc, Illés Károly és Melega Miklós pedig listáról jutott be.

Egyrészt a körzetek átrajzolása miatt, másrészt pedig azért mert nagy valószínűséggel újabb 5 év ellenzéki munka vár a fideszes képviselőkre, így sokan nem vállalják az újraindítást.

Így a képviselői zakót a szögre akasztja Sátory Károly, Kecskés László és Lendvai Ferenc is.

Új arcok

Több szombathelyi lokálpatrióta Facebook-csoportban is feltűntek olyan felhasználók, akik korábban alig-alig posztoltak, most azonban igen aktív jelenlétet mutatnak. Ezek a userek nem egyszer tűntek fel fideszes rendezvényeken, így nem nehéz összerakni, hogy ismeretlenségük ellensúlyozásaképpen kezdtek el az utóbbi időben vadul posztolni.

Czeglédy Csaba (független) még tavaly szeptemberben írt arról, hogy tudomása szerint hogyan alakulnak a Fidesz-KDNP jelöltjei. Figyelembe véve az azóta megtörtént körzet csökkentést, mi így látjuk most a helyzetet:

Kámon - Herény: Horváth Gábor
Stromfeld és környéke: Mák Zsombor
Oladi lakótelep: Melega Miklós
Derkovits északi része: Jagodits Zsuzsa
Derkovits nyugati része: Pars Krisztián
Belváros: Takátsné Tenki Mária
Olad falu, oladi plató és a város nyugati része: Pehi Orsolya
Zanat, Ipartelep, Éhen Gyula városrész: Németh Krisztián
Joskar-Ola: Pődör Zoltán
KISZ és környéke: Árvai György
Újperint, Petőfi-telep: Ágh Ernő
Szentkirály, Bogát, Szőlős: Illés Károly

Mindez értesüléseink szerinti lista, ami majd csak akkor válik hivatalossá, hogyha azt a Fidesz-KDNP pártszövetség be is jelenti.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.