Egyre nagyobb bajban a Fidesz Szombathelyen: még az 5 százalékot sem éri el a lehetséges polgármesterjelöltjük ismertsége a városban

Farkas Bazsi 2024-01-11 06:20:00
Tovább folyhat a casting.

Egyre nagyobb a bizonytalanság a szombathelyi Fidesz háza táján. Lapunk értesülései szerint ugyanis újabb potenciális jelölt bukkant fel még az ősszel, akivel komolyan számolt Hende Csaba, a párt választókerületi elnöke. A párt szokásai szerint meg is mérték az egyébként az oktatásban dolgozó jelölt ismertségét. 

A felmérés szerint a jelölt-jelölt csúfosan leszerepelt, a közvélemény-kutatás szerint mélyen 5% alatt van az ismertsége a szombathelyiek körében.

Ez persze nem jelenti azt, hogy végképp elvetették volna az illető indítását, ám az biztos, hogy ha rövid időn belül a választókerületi elnök nem talál jobb jelöltet, akkor a pártnak komoly energiába és pénzbe fog kerülni elérni, hogy egyáltalán ismert legyen a jelölt. 

A Závecz Research július végén készített legutóbb felmértést arra vonatkozóan, hogy a szombathelyiek kit látnának szívesen polgármesternek az elkövetkezendő ciklusban.

Akkor a megkérdezettek 65 százalék voksolt volna Nemény Andrásra és 35 százalék a kormánypárti Hende Csabára.

A Závecz júliusban a teljes szombathelyi lakosságot leképező mintát is készített, vagyis ebben olyanok is szerepelnek, akik nem biztos, hogy elmennének szavazni. Itt szintén a Nemény-Hende párosra kérdeztek rá. 

Ebben az esetben azt mérték, hogy a megkérdezettek 55 százaléka voksolna Nemény Andrásra és az ellenzékre, míg 33 százalék Hende Csabára, további 12 százalék nem tudja vagy nem adott választ.

A Závecz tavaly még azért mért Hende Csabára, mert a Fidesz-KDNP-nek nem volt polgármester-jelöltje, így a pártszövetség legerősebb emberére kérdeztek rá a választóknál. Nemény azonban már a tavalyi év elején bejelentette, hogy újraindul.

A Fidesz-KDNP háza táján nincsen változás: sem a polgármester-jelölt, sem pedig a képviselőjelöltek személye eddig nem látott napvilágot.

Illés Károly, a párt szombathelyi frakció-vezetője egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy február végéig kell megtartani azokat a jelölő csoport gyűléseket, ahol mind a képviselőjelöltek, mind a polgármester-jelölt személye eldől majd.

Több olyan körzetünk van, ahol még versengenek a jelöltek a körzetért. Most a munka ideje van itt, annak, hogy mindenki bizonyítson - mondta Illés.

Információink szerint egyébként Illés polgármester-jelölti indulását szombathelyi látogatása során legutóbb Kövér László vétózta meg.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.