Egyre nagyobb bajban a Fidesz Szombathelyen: még az 5 százalékot sem éri el a lehetséges polgármesterjelöltjük ismertsége a városban

Farkas Bazsi 2024-01-11 06:20:00
Tovább folyhat a casting.

Egyre nagyobb a bizonytalanság a szombathelyi Fidesz háza táján. Lapunk értesülései szerint ugyanis újabb potenciális jelölt bukkant fel még az ősszel, akivel komolyan számolt Hende Csaba, a párt választókerületi elnöke. A párt szokásai szerint meg is mérték az egyébként az oktatásban dolgozó jelölt ismertségét. 

A felmérés szerint a jelölt-jelölt csúfosan leszerepelt, a közvélemény-kutatás szerint mélyen 5% alatt van az ismertsége a szombathelyiek körében.

Ez persze nem jelenti azt, hogy végképp elvetették volna az illető indítását, ám az biztos, hogy ha rövid időn belül a választókerületi elnök nem talál jobb jelöltet, akkor a pártnak komoly energiába és pénzbe fog kerülni elérni, hogy egyáltalán ismert legyen a jelölt. 

A Závecz Research július végén készített legutóbb felmértést arra vonatkozóan, hogy a szombathelyiek kit látnának szívesen polgármesternek az elkövetkezendő ciklusban.

Akkor a megkérdezettek 65 százalék voksolt volna Nemény Andrásra és 35 százalék a kormánypárti Hende Csabára.

A Závecz júliusban a teljes szombathelyi lakosságot leképező mintát is készített, vagyis ebben olyanok is szerepelnek, akik nem biztos, hogy elmennének szavazni. Itt szintén a Nemény-Hende párosra kérdeztek rá. 

Ebben az esetben azt mérték, hogy a megkérdezettek 55 százaléka voksolna Nemény Andrásra és az ellenzékre, míg 33 százalék Hende Csabára, további 12 százalék nem tudja vagy nem adott választ.

A Závecz tavaly még azért mért Hende Csabára, mert a Fidesz-KDNP-nek nem volt polgármester-jelöltje, így a pártszövetség legerősebb emberére kérdeztek rá a választóknál. Nemény azonban már a tavalyi év elején bejelentette, hogy újraindul.

A Fidesz-KDNP háza táján nincsen változás: sem a polgármester-jelölt, sem pedig a képviselőjelöltek személye eddig nem látott napvilágot.

Illés Károly, a párt szombathelyi frakció-vezetője egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy február végéig kell megtartani azokat a jelölő csoport gyűléseket, ahol mind a képviselőjelöltek, mind a polgármester-jelölt személye eldől majd.

Több olyan körzetünk van, ahol még versengenek a jelöltek a körzetért. Most a munka ideje van itt, annak, hogy mindenki bizonyítson - mondta Illés.

Információink szerint egyébként Illés polgármester-jelölti indulását szombathelyi látogatása során legutóbb Kövér László vétózta meg.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.