Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

Pintér Bence 2023-12-01 16:34:21
A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

A Győri Törvényszék elsőfokú ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki egy rendbeli halált okozó közúti veszélyeztetés bűntettében és egy rendbeli ittas járművezetés bűnvétségében és őt halmazati büntetésül 7 év börtönbüntetésre, 6 év járművezetéstől eltiltásra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte és kötelezte közel 700 000 forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott a büntetés 2/3-ad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság az ítéleti tényállást a vádirati tényállással egyezően állapította meg, de a cselekményt a vádtól eltérően minősítette. A tényállás szerint a vádlott 2019. július 7-én Suzuki Swift típusú személygépkocsijával közlekedett Győrújfalu községben, négy utast szállított. Az utasok közül volt, aki használta a biztonsági övet, volt olyan, aki nem. A személygépkocsin a nyári időszak ellenére téli gumi volt. A vádlott jó látási és közlekedési viszonyok között, forgalommentes úton közlekedett a belterületen megengedett sebességhatárt jelentősen túllépve (90 km/h körüli sebességgel) úgy, hogy hol az út jobb, hol annak bal oldalára tért, egy, a felezővonalnál lévő járdaszigetet balról került meg.

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

A vádlott egyik olyan alkalommal, amikor a bal oldali sávból hirtelen a jobb oldaliba tért át, 92-98 km/h sebességgel elkezdett lesodródni az útról és 55-60 km/h sebességgel az egyik út menti fának csapódott autója oldalával. A baleset következtében az egyik utasa életét vesztette, egy utas maradandó fogyatékosság hátra hagyásával gyógyult, míg a többi utas és maga a vádlott is 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

Az indokolás során a bíróság kiemelte, hogy az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt emelt vádat a Győri Járásbíróságon, majd az ügy áttételére került sor figyelemmel arra, hogy a cselekmény a vádtól eltérően, súlyosabban minősülhet. A törvényszék előtti eljárásban a vádlott elismerte, hogy ő vezette a járművet, állította, hogy nem emlékszik semmire, de nem vitatta, hogy a baleset az ő hibájából következett be. Vitatta ugyanakkor, hogy ittasan közlekedett volna és azt is, hogy szándékosan okozta a balesetet. A bíróság a baleset körülményeit vizsgálta, hogy a szabályszegés és a veszélyhelyzet okozása szándékos volt-e a vádlott részéről és vizsgálta az ok-okozati összefüggést.

Abból, hogy a vádlott tudta, hogy utasai közül volt aki nem volt biztonsági övvel bekötve, hogy a belterületen megengedett sebességhatárt jelentősen túllépve közlekedett, hogy a járdaszigetet balról kerülte meg, a bíróság megállapította, hogy mindez nem a vádlott figyelmetlenségének eredménye volt, az pedig, hogy kérés ellenére sem állt meg, szándékos magatartásának eredménye.

A bíróság a büntetés kiszabása során a középmértékből indult ki, értékelte az időmúlást, mint enyhítő körülményt, hogy a vádlott bocsánatot kért a sértettektől. A bíróság kiemelte ugyanakkor az egyéni mellett a társadalomra vonatkozó prevenció fontosságát, jelen esetben azt, hogy a felelőtlen, veszélyeztető közlekedésnek azon túlmenően, hogy az utasok sérülését eredményezheti, lehet olyan következménye is, amely súlyos büntetés kiszabását eredményezi.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész 3 napot tartott fenn fellebbezése bejelentésére, a vádlott és védője teljeskörű fellebbezést jelentett be. Az ügy másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.