A bíróságon folytatódik az el nem készült balogunyomi polgármesteri hivatal ügye

Farkas Bazsi 2023-11-16 15:55:29
Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják a település korábbi polgármesterét.

2018 februárjában alapkőletételre gyűlt össze Balogunyom apraja-nagyja. Az új polgármesteri hivatal és közösségi ház épületének alapkövét Márfi Ernőné Kiss Anita (független) Balogunyom polgármestere, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség parlamenti képviselője, és Képíró Zsolt, a közbeszerzést elnyert cég, a Vasi Energetikai Kft. képviselője helyezték el.

Fotó: wikipedia.hu/Prím Márton

- Hétszáz éve, húsz nemzedék óta élnek itt Balogunyomban, mint téglát a téglára építették a lakók a falut. Az új polgármesteri hivatal és közösségi ház megépítése 100 millió forintba kerül, ennek kétharmad részét az állam, egyharmad részét a helyi önkormányzat biztosította – fogalmazott ünnepi beszédében Hende Csaba, a vaol.hu akkori tudósítása szerint.

A kiírt közbeszerzés szerint a kivitelezés teljes összege bruttó 125 millió 678 ezer 669 forint volt. Csakhogy a 2018-ben megindított építkezés sosem fejeződött be.

Az Átlátszó.hu korábbi cikke - amely az Opten adataira támaszkodott - szerint a kivitelező Vasi Energetikai Kft.-t 2012-ben alapították, és bár az első két évben veszteséges volt a vállalkozás, a 2014-től kezdve folyamatosan plusszos mérleggel zárt. A 2018-as alapkőletétel után alig 4 hónappal, felszámolást kezdeményeztek a Kft.-vel szemben. 

Fotó: Ugytudjuk.hu

Kerestük az Opten adatai között a céget, ám sem annak nevére, sem adószámára nem jött ki találat. Úgy néz ki, már teljesen, jogutód nélkül megszűnt a vállalkozás.

A megkötött kiviteli szerződésben azt fektették le, hogy a kivitelező ütemezetten, 5 ütemben kapja meg a pénzét. Az önkormányzatnak így 20, 40, 60, 75 majd 100%-os készültségben kell fizetnie a díjakat. Előlegként 25 millió 135 ezer 733 forintot kapott a kft. A tervek szerint novemberig kellett volna elkészülni a munkával, ám a kezdeti lendület hamar alábbhagyott. 

A korábban közérdekű adatigényléssel kikért számlákból és teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy az épület 20%-os készültségig jutott, ezzel pedig 46 millió 531 ezer 507 forintot fizetett ki ezért az önkormányzat.

Az önkormányzat egyébként a februári alapkőletételt követően a második hónapban, áprilisban állította ki az utolsó számlát a cégnek. Ez 19 millió forintról szólt. Ezt a pénzt novemberben egy sztornó számlával próbálták meg visszakövetelni. Hogy eredményes volt-e a manőver, azt nem sikerült megtudni.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy a közbeszerzést elnyerő cég képviseletében, az alapkőletételnél mosolygó Képíró Zsoltnak 2018-ban eltiltása volt a cégvezetéstől. 2015-től, 2020-ig terjedt ez az időszak. A vállalkozónak ekkor már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. 

2018 áprilisában rekedt meg az építkezés, ami azóta is áll. A megkezdett épület torzója pedig furcsa emlékműként áll a faluban.

2018-ben több testületi ülésen is téma volt az építkezés. 

November 6-ra összehívott ülés jegyzőkönyvéből az kiderül, hogy Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester arra panaszkodott, hogy nem éri el a kivitelezőt. Megnyugtatásképpen azonban azt is hozzátette, hogy beszélt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével Hende Csabával, aki azzal nyugtatott, hogy az építkezés befejezését a Belügyminisztérium vis maior keretéből mentik meg. 

Ezen az ülésen a műszaki ellenőr nem jelent meg, így a polgármester azt mondta, hogy a kérdéseket felé emailben tudják majd feltenni.

Fotó: Ugytudjuk.hu

November 22-én aztán újabb testületi ülést hívtak össze. A rendkívüli ülésnek egyetlen témája volt, mégpedig a meghiúsult építkezés. Itt többek között az hangzott el, hogy a polgármester úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogásszal meg sem vizsgáltatta. Hogy Horváth Tibor közbeszerzési szakember ellenőrizte a pályázó cégeket, de ő nem talált semmi rendkívülit a  Vasi Energetikai Kft.-vel kapcsolatban, így aztán győztesként kihírdethetőnek ítélete meg. Volt olyan képviselő aki azt mondta, hogy bár a polgármester folyamatosan hivatkozik Hende Csaba segítségére, a térség fideszes képviselője azonban szerinte semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.  

Végül Mohos Géza képviselő javaslatára úgy döntött a testület, hogy a polgármestert arra kötelezik, tegyen feljelentést az ügyben a  rendőrségen. 

A rendőrségi feljelentés után nyomozás indult. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az eljárást befejezte és a nyomozás iratait 2023. március 3-án, vádemelési javaslattal megküldte a Szombathelyi Járási Ügyészségnek.

Az ügyészség pedig megkeresésünkre a következő választ adta: 

a megkeresésében írt büntetőügyben a Szombathelyi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt a közbeszerzési eljárás alapján a vállalkozási szerződést aláíró cég vezető tisztségviselőjével, továbbá tényleges irányítójával, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a megrendelő képviselőjével szemben emelt vádat.

A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni - írja a hatóság válasza.

A megkötött vállalkozási szerződés (A szerződés ide kattintva érhető el.) szerint az ügyészségi válaszban említett vállalkozó a Vasi Energetiaki Kft., a megrendelő, Balogunyomi Önkormányzat képviselője pedig Márfi Ernőné Kiss Anita, korábbi polgármester. 

A bíróság tegnap megtartotta az ügy első tárgyalását, ítéletet nem hoztak. A bírósági eljárás jövő márciusban folytatódik.

2021 júniusában a képviselő testület úgy határozott, hogy visszafizeti az 50 millió forint állami támogatást, amit az épület felújítására kaptak és értékesítik az ingatlant. 

29 millió forintért hirdették meg az ingatlant, vevő azonban tudomásunk szerint nem akadt. Az épület további építésére új közbeszerzést nem írtak ki. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.