Kiírták a Kőszeg-Szombathely, a Körmend-Szombathely és a szombathelyi északkeleti elkerülő tervezésére a közbeszerzést

Farkas Bazsi 2023-09-26 16:40:42
Ágh Péter, államtitkár korábban arról beszélt, hogy 2031 előtt szinte biztosan nem lesz kész az új út.

Megjelent a közbeszerzési értesítőben a Szombathely környéki gyorsforgalmi utak - M86 és M87 - kiviteli terveinek elkészítésére irányuló hirdetmény. A pályázatot két részletben írták ki:

1. rész: 87.-89. sz. főutak Szombathely északkeleti elkerülő, valamint M87 gyorsforgalmi út kiviteli tervinek elkészítése

2. rész: M86 Körmend - Szombathely-Zanat közötti szakasz kiviteli terveinek elkészítése

A kiírás szerint a október 24-ig lehet benyújtani a pályázatokat. A szerződéskötéstől számítva 548 napja lesz a nyertesnek a tervek elkészítésére.

A közbeszerzés szerint a terveknek többek között tartalmaznia kell:

  • a Szombathely és Kőszeg közötti, mintegy 16,931 km hosszú egybefüggő 2x2 sávos, 20 méter koronaszélességű szakasza osztottpályás fizikai elválasztással,
  • új nyomvonalon vezetett 87 sz. főút Kőszeg keleti elkerülő és magyar-osztrák országhatárig tartó 4,51 km hosszú 2x1 sávos szakasszal,
  • új nyomvonalon vezetett 89 sz. főút Söptei csomópont és a meglévő 87-89 sz. főutak körforgalmi csomópontja között 2,38 km hosszú 2x1 sávos szakasszal,
  • pihenőhely kialakítását az M87-en, Gyöngyösfalu térségében,
  • M86 Körmend - Szombathely-Zanat közötti szakasz kiviteli terveinek az elkészítése,
  • M86 autóúton Szombathely és Táplánszentkereszt környezetében összesen 2,335 km hosszan jobb illettve bal oldalon 3 helyen zajárnyékoló fal építése.

A hirdetményből kiderül, hogy a tervezésre anyagi fedezetét nem az Európai Unió, hanem a magyar központi költségvetés terhére biztosítják.

Augusztusban jelent meg egy interjú a Kőszeg és Vidékében Ágh Péterrel (Fidesz-KDNP), észak Vas megye országgyűlési képviselőjével, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárával.

Ágh ebben többek között azt mondta, hogy

az előkészítés, amit a Kőszeg - Szombathely 2x2 sávos vonatkozásában 6 (!) éve folytatnak. 

“(...) 2017 őszén adta ki az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a „Szombathely és Kőszeg közötti országos közúti kapcsolat fejlesztés előkészítési feladatainak elrendelése” tárgyú dokumentumát a NIF Zrt. felé.”

A képviselő arról is beszélt, hogy a tervező a végleges engedélyezési tervet 2021 végén szállította le. Ám ez még nem a kiviteli terv. 

Az engedélyezési terv ugyanis egy olyan műszaki terv, amely az építési engedély megszerzéséhez szükséges hatósági eljáráshoz készül, ezen tervek alapján adható csak ki az építési engedély.  Az engedélyes terv alapján kivitelezni nem lehet, ebben a tervben a megvalósítandó építmények műszaki paraméterei szerepelnek. A kiviteli terv az építési engedély alapján készül el, és a kiviteli terv a megvalósításhoz szükséges mind  - írja Ágh válasza alapján a lap.

Az interjúban elmondottak alapján mi úgy számolunk, hogy a kiviteli terv 2026 elején lehet meg. Erre egyébként egy korábbi határozattal 2 milliárd 200 millió forintot biztosít a kormány.

Ennek lezárultával, a pontos műszaki tartalom és az azon alapuló költségek ismeretében születhet döntés a projekt további előkészítése, a területszerzés, területelőkészítés, régészet elemeiről. A területszerzés és a régészet átfutási ideje a gyakorlatban minimum 12 hónap. A kivitelezési közbeszerzés lefolytatása 6 hónap, a kivitelezési munkák átfutási ideje mintegy 36 hónap a Vállalkozási Szerződés hatálybalépésétől számítottan - nyilatkozta Ágh.

Ha mindezt összevetjük akkor optimális számítás esetén 2031-ben gurulhatnak az első autók az új autóúton. Kérdés, hogy az építésre kalkulált 140 milliárd forinthoz képest mennyivel lesz drágább akkor már a megvalósítás.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.