Nem lakópark, bölcsőde épül Szombathelyen a Középhegyi úton

Farkas Bazsi 2023-09-05 16:44:11
A fákat a gyerekek védelme miatt kellett kivágni.

Egyre több poszt, és videós bejegyzés foglalkozik a szombathelyi Középhegyi úton történt fakivágásokkal. A szabályozás ugyanis úgy szól, hogy a magánterületen nincs ráhatása az önkormányzatnak arra, hogy a tulajdonos mennyi fát - ha csak nem védett fajról van szó - vág ki. Közterületen azonban csakis az önkormányzat engedélyével hajtható végre kivágás.

Voltak olyanok, akik az önkormányzatot hibáztatták és arról írtak, hogy ismét, a környezetet kizsákmányoló társasház építők állnak a háttérben. Bármennyire is nyújtaná tálcán magát a sztereotip képlet, itt teljesen másról van szó.

720 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Egyházmegye Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásaiból. A projekt célkitűzése, hogy Szombathelyen létrejöjjön egyházi fenntartású, egy 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátásra alkalmas bölcsődei intézmény. A komplex beruházás megvalósítását követően egy minden igényt kielégítő, a legmodernebb fejlesztő eszközökkel felszerelt, közel nulla energiaigényű épület áll majd rendelkezésre - adta közzé még júliusban a Szombathelyi Egyházmegye.

Tehát szó sincs lakóparkról vagy társasházról, bölcsőde épül a Martineum mögötti területen.

A fák kivágásával kapcsolatban az egyházmegyei főépítész azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy azért volt rá szükség, mivel a fák méretüknél fogva veszélyt jelentettek volna a bölcsődésekre. A növények gyökerei pedig éppen abba a vonalba esnek, ahol a kerítést építik meg, így ha a gyökérzet sérül, a fák instabillá válhatnak.

Ezt támasztja alá az a válaszlevél, amit a szombathelyi jegyző küldött Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselőnek, aki szintén a fakivágások után érdeklődött:

A Szombathelyi Egyházmegye fakivágási kérelemmel fordult a Városüzemeltetési osztályhoz, mivel a telekhatáron kerítést kívánnak létesíteni, amely építése során a fák gyökérzete olyan mértékben sérülne, hogy veszélyessé válnának, továbbá indokként adták elő, hogy a lepényfák tövisei a leendő bölcsőde játszóudvarára hullva a gyerekeknek súlyos sérüléseket okozhatnának. A fák kivágásához pótlási kötelezettség mellett hozzájárultunk - írta a jegyző.

A hivatali levél hozzáteszi, hogy mivel ezen a helyszínen nincsen mód a fák pótlására, így arra a Perint-patak Körmendi úti szakaszát jelölték ki.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Néhány igen hasznos segédanyag, melyekre nekünk is szükségünk lehet

Amikor egy olyan nagy horderejű projekt előtt állunk, mint amilyen a lakásfelújítás, akkor eleinte a figyelmünk a szükséges alapanyagok, illetve munkaeszközök beszerzésére összpontosul. 

Megújult Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum

Átadták szerdán Győrben a Pattantyús-Ábrahám Géza Technikum új háromszintes épületszárnyát.

Az egyik első Windowsos játék volt: a pasziánsz

Idén ünnepli 34. születésnapját minden idők egyik legnépszerűbb számítógépes játéka.