1 milliárd forintból el lehetne tüntetni a magyarországi illegális gumitelepeket

Farkas Bazsi 2023-08-07 17:29:00
Nagykölkeden, Sorkifaludon, Lentiben és Devecseren közel 16 ezer tonna hulladék abroncsot halmoztak fel.

Ahogy azzal korábban az Ugytudjuk.hu behatóan foglalkozott, egész iparág épült a hulladékabroncsok behozatalára Magyarországon. Eddig négy, egymáshoz közeli telepet tártak fel: Nagykölked, Sorkifalud, Devecser és Lenti kapott a hulladék abroncsokból. A legfrissebb becslések szerint 16 ezer tonna gumi került így az országba.

A hulladék gumi telepek története egyes esetekben akár 10 évnél is messzebbre nyúlnak vissza, most azonban Tompos Márton (Momentum) parlamenti képviselő helyezte ezeket újra fókuszba.

Az Ugytudjuk.hu nagykölkedi helyszíni bejárásakor a helyiektől azt az információt kapta, hogy a faluba Benkő Ádám, Rogán Antal államtitkárának testvére horda oda tonnaszám a gumikat. 

Információink egybecsengenek a Tompos által elmondottakkal. A politikus szintén arról beszélt, hogy sok esetben nyomon követhető Benkő hivatalos vagy informális jelenléte a telepeknél.

Nagykölkeden például még lakossági fórumon is járt az üzletember. Beszámolók szerint Benkő akkor arról győzködte a helyieket, hogy a falu is bőven profitálhat a gumi lerakó telep nyereségéből.

A nagykölkedi teleppel kapcsolatban jelenleg rendőrségi és ügyészségi nyomozás van folyamatban, igaz a feljelentést már elég régen, 2022 januárjában megtették.

A helyiek ugyan egyértelműen ismerik az ügy minden egyes részletét, valamint több érintett is hasonlóképpen rendelkezik szinte teljes képpel az esetről, a hatóságok így sem jutottak eddig érdemi eredményre.

A folytatólagosan elkövetett használtgumi behozatalról nemrég az osztrák állami tévé is beszámolt. Tompos Márton legutóbbi Facebook-posztjában pedig arról ír, hogy akár meg is szüntethetőek a telepek, a tévé híradása után ugyanis megkereste egy osztrák cég azzal, hogy segítene a magyar hulladékgumi feldolgozásában.

Tompos posztja szerint a cég 10-15.000 tonna hulladék gumit tudna befogadni, jövőre ez a szám még tovább emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt simán fel lehetne számolni mind a négy telepet. 

A cég 100 €/tonna (38.700 HUF) díjjal fogadja be a gumikat, amire még rájön a szállítási díj, illetve a kamion felpakolása a telephelyeken. 

Tompos számítása szerint a négy telepen közel 16 ezer tonna gumi van, így közel 1 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a gumit mind egy szálig elszállítsák és feldolgozzák. 

Itt persze sok mozgóérték van, arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha valaki mondjuk helyben telepítene egy darálót, és már a darálékot vinnék a kamionok - ekkor sokkal kevesebb fuvarra lenne szükség. De kezdésnek maradjunk az 1 milliárd forintnál. Ezt akkor hasonlítsd össze azzal a rengeteg hülyeséggel, amire elverték a milliárdjainkat. Jobb helyen lenne itt - összegzett a képviselő.

Hogy van-e bárki is, települési önkormányzat vagy kormányzati szereplő, esetleg maga a kormány, aki hajlandó lenne kifizetni a gumiabroncsok elszállításának 1 milliárd forintra saccolt összegét, az egyelőre nem derült ki. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.