Kormányzati szál? Másfél év alatt egy tapodtat sem haladt a nagykölkedi gumiabroncs-hegy ügye

Farkas Bazsi 2023-07-18 07:45:00
A Kormányhivatal 2015-ben vonta vissza a telep működési engedélyét. Már 2022 januárjában feljelentést tettek a vasi faluban halmozódó gumiabroncsok miatt. Frissítve!

Egyszer csak Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő rácsodálkozott, hogy 20 méter magasan tornyosul a használ gumiabroncs Nagykölkeden egy telepen - írtunk róla múlt héten.

Azóta a helyi sajtó figyelme is az illegálisnak tűnő telephelyre vetődött, volt, aki a polgármestert, volt, aki a Kormányhivatalt kereste meg. Bár az ügy mögött sokkal nagyobb disznóság van, mint elsőre látszik, valahogy nem sikerült egyelőre kibogozni, az egyébként nem is annyira bonyolult gombolyagot. 

Közben pedig úgy néz ki, hogy maga a hatóság is próbálja elterelni a figyelmet a leglényegesebb dolgokról.

Pedig pár nap nyomozás után, szerkesztőségünk máris felrajzolta, hogy kik is lehetnek a felelősök.

Fotó: Balassa Péter Facebook,

 

De lássuk sorban a mozaik darabjait:

Az amnéziás politikus

"Lakossági megkeresésre érkeztem a helyszínre, ahol megdöbbentem a nagykölkedi lakóházaktól néhány méterre elhelyezkedő, több ezer négyzetméteren elterülő, felfoghatatlan mennyiségű gumi látványától" - írta napokkal ezelőtt Balassa Péter (Jobbik) parlamenti képviselő.

Információink szerint a lerakó 2010 óta működik. Balassának pedig már korábban, 2022-ben tudomása kellett, hogy legyen a lerakóról. Hogy miért? Azt egy következő cikkben ismertetjük. Addig is kérdéseket küldtünk a képviselőnek, akitől többek között azt is megkérdeztük, hogyha korábban már tudott a telepről, akkor miért nem intézkedett meglátjuk, mit reagál.

Az amnéziás hatóságok

Úgy értesültünk, hogy a használtgumi teleppel kapcsolatban elsőként 2022 januárjában érkezett feljelentés. Vagyis közel másfél éve a hatóság egy helyben topog, eredményt ugyanis nem tudtak felmutatni. Egyelőre tippeket nem akarunk adni, de egy terület tulajdonosát, annak bérlőjét, üzemeltetőjét nem különösebben nehéz megtalálni. A hatóságnak azonban egyelőre nem sikerült. 

Az ügyészséget és a rendőrséget is megkerestük a következő kérdésekkel:

Kezdtek-e nyomozást az ügyben? Amennyiben igen, úgy az eljárás mikor kezdődött meg, hol tart, milyen eredményt hozott?

"A Körmendi Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást jelenleg ismeretlen tettessel szemben. A nyomozás érdekeire tekintettel jelenleg bővebb információt nem áll módomban adni" - válaszolta a rendőrség.

"Az ügyészség a hozzá érkezett feljelentést továbbította az annak elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Körmendi Rendőrkapitánysághoz, mely a nyomozást elrendelte. A nyomozás jelenleg folyamatban van, melyről a Rendőrség adhat felvilágosítást" - válaszolta az ügyészség.

Fotó: Balassa Péter Facebook,

Mindkét hatóságnál rákérdeztünk arra, hogy mikor érkezett feljelentés, mindkét hatóság kibújt a válasz alól. A rendőrség csütörtök óta nem válaszol a dátumra feltett ismétlő kérdésre, az ügyészségnek hétfőn ismételtük meg a dátumra vonatkozó kérdésünket. Válasz egyelőre innen sem jött.

Ahogy fentebb is írtuk, információink szerint az első feljelentés 2022 januárjában érkezett, a rendőrség 2022 májusában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, majd az ügyészség 2022 júliusában kötelezte őket a nyomozás újra indítására.

Amnéziás Kormányhivatal

Megkerestük a Vas Vármegyei Kormányhivatalt is. Itt azt kérdeztük meg, hogy a kormányhivatal foglalkozott-e korábban az üggyel? Amennyiben igen, úgy az eljárás mikor kezdődött meg, hol tart, milyen eredményt hozott?

A hivatal válaszában azt írta, hogy:

"A tárgyi telephelyen folytatott engedély nélküli tevékenység miatt a Vas Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya a Körmendi Rendőrkapitányságon 2023. március 20. napján büntetőeljárást kezdeményezett.
 
A terület tulajdonosával szemben közigazgatási hatósági eljárást indítottunk, amely eljárás jelenleg is folyamatban van."

Ahogy fentebb is írtuk, információink szerint a telep 2010 óta működik. Az engedélyt a kormányhivatal adta ki, majd 2015-ben ez a hivatal is vonta vissza. A hivatalnak így egészen pontosan tudnia kell, hogy ki kapott működési engedélyt, mennyi gumit hordott oda, és miért vonták vissza az engedélyét. 

Valahogy azonban a feltett “A kormányhivatal foglalkozott-e korábban az üggyel?” kérdésünkre ez válaszként nem érkezett meg.

De mit is akarnak eltussolni?

Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője július 6-án Devecser határában készített egy videót. A helyzet a nagykölkedihez hasonló, azonban annyi különbség mégis csak van, hogy ott nem egy telephelyre szórták a gumit, hanem az erdőbe vitték ki tonnaszám.

Tompos a videóhoz azt írta:

"Rogán államtitkárának testvére Devecseren is hatalmas környezetpusztítást hagyott maga után.

Devecser be is perelte Benkőék cégét, amiért több ezer (!) tonna gumihulladékot hagytak a város határában. Irgalmatlan, felfoghatatlan mennyiség, drónfelvétel is van róla."

Benkő Tamás János, közigazgatási államtitkára a Rogán Antal által irányított Miniszterelnöki Kabinetirodának. Egyébként jól ismeri Vas megyét, hiszen celldömölki születésű, itt is érettségizett.

Tompos szerint az államtitkár testvére, Benkő Ádám összefüggésbe hozható a devecseri gumi-heggyel.

Ismeretink szerint ennek a gumi ügynek egy ága a nagykölkedi is. Sőt, helyiek bizton állítják, hogy Benkő volt az, aki a gumit ilyen nagy mennyiségben a faluba hordta. 

Ez az, ami magyarázatot adhat arra, hogy egy pofonegyszerű nyomozás miért is húzódik lassan másfél éve, hogy egy 2015-ben visszavont működési engedély után miért van még mindig 20 méter magasan a gumi Nagykölkednél és, hogy 2022-ben miért is akarta megszüntetni a nyomozást a rendőrség bűncselekmény hiányában. 

Hagyunk pár napot a hatóságoknak, hogy az általunk adott segítséggel hátha kicsit közelebb kerülnek az ügy megoldásához. Hamarosan újabb részletekkel jövünk, ami garantáltan lendít majd ezen a rendőrség számára első blikkre bűncselekménnyel nem szolgáló ügyön.

Frissítés

Cikkünk megjelenését követően, kedden 11:26-kor a rendőrség, 11:29-kor pedig az ügyészség küldött választ:

"Tájékoztatom, hogy az esettel kapcsolatban több bejelentés is érkezett a Körmendi Rendőrkapitányságra. További részletekről jelenleg bővebb információt nem áll módomban adni" - írta a rendőrség.

"Az ügyészségre 2022. január 26. napján érkezett feljelentés a Nagykölked 02/2 hrsz-ú területen felhalmozott gumiabroncsok ügyében, amit a Körmendi Járási Ügyészség haladéktalanul a Körmendi Rendőrkapitányságnak megküldött. A Rendőrség 2022. január 31. napján a nyomozást elrendelte, mely – a szükséges eljárási cselekmények végrehajtása mellett – folyamatban van"  - írta az ügyészség azokat az adatokat, melyeket információink alapján korábban mi is közzétettünk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.