Értékek tárháza a Szudáni Nap Körmenden

KORG . 2023-07-24 09:53:53
A Batthyány kastélyban a hétvégén színes tömeg kavargott, több százan látogattak ki a nem mindennapi eseményre.

Országosan is kuriózum az a rendezvény, amely 2001-ben indult útjára és éppen a jubileumi, 10. évfordulójánál tart: a körmendi Szudáni Napok. A Batthyány kastélyban a hétvégén színes tömeg kavargott, több százan látogattak ki a nem mindennapi eseményre.

 

Amelynek létrejöttében a fő érdem a szudáni származású orvos, Abdel Hameed és családjáé. Ugyanakkor végig partnert volt a nívós kulturális programok fogadásában és támogatásban az önkormányzat és a kulturális központ. A népszerű doki, akit csak „Hamidként" emlegetnek a helyiek, feleségével, Beke Katával és lányával, Nóra Hameed-del, fiával, Dávid Hameed-del, valamint családtagjaikkal elkötelezetten fáradozik a szudáni-magyar, esetünkben körmendi lokációjú kapcsolatok erősítésén.

„Szudán gyönyörű hely, területe sokszorosa a magyarénak, lakossága csaknem a triplája. Bőven van ott ásvány és kőolaj. Történelme biblikus, több ezer éves. Igazi paradicsom lehetne, de sajnos háborúk gyötrik a mai napig. Mi azon vagyunk, hogy utat találjunk a megértéshez, a párbeszédhez, a szeretethez és a kölcsönös tisztelethez. Megható és egyben hálás köszönet azért, hogy ilyen nagy számban támogatják törekvéseinek" – mondta el lapunknak a főorvos.

A jubiláló esemény a Sala Terrenában indult, Hameed doktor köszöntőjével. A hatalmas termet zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. Nagyon sokan érkeztek Bécsből, az ottani észak-szudáni nagykövetségről és szintén szép számmal az Ausztria-Szudán Baráti Társaság résztvevőiként. A főszervező kiemelte, hogy Körmend és a körmendiek mindig is lelkes támogatók voltak és maradtak. „Az a kiállítás, amit most megnyitunk, egy olyan országról és népéről szól, amely páratlan kultúrájával méltó a figyelmünkre".

 

Ezt hangsúlyozta Bebes István (Fidesz-KDNP) körmendi polgármester is, aki utalt rá: a magyarok hagyománytisztelők, kultúraközvetítők és ilyenek a szudániak is. Emlékeztetet a korábbi rendezvényekre, amelyek egy tartós és mély, népek közötti példaszerű barátságot alapoztak meg.

A vendégek nevében Paul Martin egyesületi vezető szólalt fel. Ő is különlegesnek nevezte a körmendi napot, méltatva a Hameed család ez irányú „történelmi érdemeit". Szerinte az, hogy egy kisvárosban ilyen erős, nemzetek közötti kötődések alakulhattak ki, bíztató a jövőre nézve egy „kevésbé bíztató korban".  Mint mondta, baráti társaságuk Ausztriában is is népszerű és immáron Körmend is felkerült az „európai és nemzetközi térképre".

A kiállítás megtekintése után a színházterembe vonult a tömeg, ahol szudáni folklór csoportok léptek fel. Az est felemelő pillanatainak egyike volt, amikor a zenészek a nagyszínpadra invitálták a közönséget, majd együtt táncolva skandálták: „Barátság!" A Szudáni Nap ezzel végleg bevonult a helyi értékek virtuális tárházába.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.