A Momentum és a DK is megszavazza az EP-ben azt a természet-helyreállítási rendeletet amelynek támogatását az LMP nyílt levélben kérte

Farkas Bazsi 2023-07-07 12:01:47
Ujhelyi István EP képviselő is támogatja a javaslatot, ám a szavazáson  nem tud részt venni.

Az LMP nyílt levélben fordult a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy július 11-én szavazzák meg az Európai Parlamentben (EP) a természet-helyreállítási rendeletet - erről a héten számoltunk be.

Schmuck Erzsébet, a zöld párt társelnöke arról beszélt, hogy az elfogadandó uniós rendelet értelmében 2030-ra fel kell mérni a természetes élőhelyek állapotát, és a rossz állapotúak 30 százalékát fel kell javítani.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás mellett a világ előtt álló másik nagy kihívás a biológiai sokféleség jelentős csökkenése. Az emberi tevékenység miatt jelenleg egymillió fajt veszélyeztet a kihalás.

A javaslatot már tárgyalta az EP környezetvédelmi bizottsága, ám a néppárti küldöttek miatt egyszer már leszavazták a javaslatot.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a természet-helyreállítási rendeletet támogatják-e a magyar EP képviselők, így megkerestük a mandátummal rendelkező politikai pártokat, vagyis a Fidesz-KDNP-t, a DK-t, a Momentumot, a Jobbikot és a közben az MSZP-ből kilépő, így független képviselőként dolgozó Újhelyi Istvánt.

Cikkünk megjelenésééig a Fidesz és a Jobbik nem küldött választ. 

Az ön által említett természet-helyreállítási rendeletről a EP Környezetvédelmi Bizottságában már szavaztak a DK EP-képviselői. A Demokratikus Koalíció szokásai szerint a zöld álláspontot képviseltük. Természetesen a plenáris szavazáson sem fogunk ettől eltérni és megszavazzuk a rendeletet - írta válaszában a Demokratikus Koalíció.

A Momentum EP-képviselői mindig is az erős európai klíma- és környezetvédelem pártján álltak. Ezért természetesen megszavazzuk a zöldebb irányvonalat, és nem támogatjuk az EPP és a konzervatív lobbi veszélyes, manipulatív játékát, amit az elmúlt hetekben űzött a témában. Az ökoszisztéma helyreállításáról szóló uniós jogszabály a Zöld Megállapodás fontos része, és nagyban hozzájárul a biológiai sokféleség növeléséhez, ezáltal pedig a klímaalkalmazkodási és klímavédelmi célok eléréséhez - válaszolta a Momentum.

István a most júliusi plenáris ülésen nem lesz jelen - egy külföldi programon képviseli az Európai Parlamentet, ezért nem lesz Strasbourgban -, így a napirenden lévő javaslatról személyesen nem fog tudni szavazni. Annak ellenére, hogy a végső szöveget és a módosításokat most még nem látjuk, István alapvetően támogatandónak 
tartja az ügyet - válaszolt Ujhelyi István kabinetirodája.

A szavazás július 11-én lesz. Figyelni fogjuk annak eredményét! 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.