LMP: a magyar EP-képviselők is szavazzák meg a természet-helyreállítási rendeletet!

Farkas Bazsi 2023-07-03 18:17:57
Mutatjuk Schmuck Erzsébet, a párt társelnökének nyílt levelét.

Az LMP nyílt levélben fordul a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, arra kérve őket, hogy szavazzák meg az Európai Parlamentben (EP) a természet-helyreállítási rendeletet.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke hétfői online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: az elfogadandó uniós rendelet értelmében 2030-ra fel kell mérni a természetes élőhelyek állapotát, és a rossz állapotúak 30 százalékát fel kell javítani.

A minden tagállamra kötelező rendelet tervezete már egy "felhígított" változat. Az eredeti azt írta volna elő, hogy 2030-ra a tagállamok a természetes élőhelyek 90 százalékát állítsák helyre. Ez azonban a legtöbb tagállamnál "kiverte a biztosítékot" - fogalmazott az LMP-s politikus.

Schmuck Erzsébet szerint ha a mérsékeltebb változatot sem fogadja el az EP, az "globális szégyen" lesz. Felhívta a figyelmet, hogy az EP környezetvédelmi bizottsága ugyanakkor a néppárti küldöttek miatt egyszer már leszavazta a javaslatot.

A politikus hangsúlyozta: az éghajlatváltozás mellett a világ előtt álló másik nagy kihívás a biológiai sokféleség jelentős csökkenése. Az emberi tevékenység miatt jelenleg egymillió fajt veszélyeztet a kihalás - mondta.

Schmuck Erzsébet nyílt levele:

Nyílt levél az Európai Parlamenti képviselőknek

A természet helyreállítási törvénycsomagról a július 11-i végső szavazáson dönt az Európai Parlament. Június végén Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság is szavazott a jogszabály hosszú megvitatása után. Két héttel ezelőtt az ENVI bizottság időhiány miatt nem tudta befejezni a vitát, de ma véglegesítette a szavazást. Nem volt többség a törvény elutasítása mellett, annak ellenére, hogy a néppárti frakció a természet és a Green Deal elleni támadásra törekedett. Az EPP demagóg politikája nem kapott többséget a Bizottságban.

Bas Eickhout, a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke figyelmeztet, hogy most már teljes figyelmünket a júliusi döntő szavazásra kell fordítanunk. A természet kulcsfontosságú az éghajlatváltozás hatásai elleni küzdelemben. Minden európai parlamenti képviselőnek, aki támogatni akarja az élelmezésbiztonságot, a környezetvédelmet, valamint az aszály, a tűzvészek és az árvizek megelőzését, támogatnia kell a természet helyreállítását. Az Európai Néppárt sajnos hajlandó kockáztatni közös jövőnket egy kicsinyes Green Deal elleni választási kampány kedvéért. A néppárti képviselőcsoport példátlan és agresszív kampánya ellenére a néppárti vezetők közül sokan mégis a törvény mellett szavaztak a Tanácsban. Ez reményt ad arra, hogy a júliusi szavazáson többségben lesz, hiszen minden EP-képviselő szavazhat. A bizottsági szinttel ellentétben a néppárti vezetés nem húzhatja le a törvény támogatóit a padsorokból, és nem cserélheti le őket olyan EP-képviselőkre, akik meg akarják ölni a törvényjavaslatot!

Ez a törvény kulcsfontosságú ahhoz, hogy az elkövetkező években javuljon a természet állapota Európában, amely siralmas állapotban van. A vállalkozások, a civilek és a kutatók mind azt mondják, hogy szükség van a természet minél átfogóbb védelmére és helyreállítására!

A fentiek értelmében kérem Önöket, hogy július 11-én az Európai Parlamentben szavazzanak a természet helyreállítása mellett!

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.