Borkai bosszúja: káosz a győri Fideszben

Pintér Bence 2023-06-30 08:07:38
Rendet nem, káoszt azonban hozott a fideszes politikai elit Győrbe. A belső harcok és leszámolások 2019 óta folyamatosak, a város közben tengődik.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Legutóbb a fürdő kapcsán Dézsi-Borkai-korszakról írtam, nem véletlenül: Borkai nem csak a múlt, hanem a jelen, és lehet, hogy – némi Dézsi-féle közjáték után – a jövő is Győrben. Azóta be is jelentette, hogy függetlenként indul a polgármesteri posztért. Ez erős, az eddigi törésvonalakat kifelé is láthatóvá tevő zavarokat okozott a győri Fideszben. A madarak már eddig is arról csicseregtek, hogy sokan nem szeretnék, ha Dézsit indítaná a párt Győrben, sőt, arról is, hogy van, aki nekiállt a kasztingnak. Borkai visszatérése kiélezte a helyzetet.

Hiába állt be a kormány látványosan Dézsi jelöltsége mögé, a konfliktus továbbgördült. Június végén a GYAC-ügyet és ezzel Borkai visszatérését magára égető Radnóti Ákost leváltották a frakcióvezetésről, a helyére Fekete Dávid, Borkai másik egykori alpolgármestere ült. Ezzel egyidőben pedig az egy ideje eléggé önjáró Hajtó Péter gyárvárosi képviselőt kitették a Fidesz-frakcióból.

Teljesen jogos azonban a kérdés: mi a fene történik a győri Fideszben, és miért ezzel foglalkoznak a kormánypárti politikusok a győri problémák helyett?

Borkai visszatért, Hajtót kizárták

Először csak a GYAC élére, majd meglepő sebességgel a polgármesteri kampányba ejtőernyőzött saját elmondása szerint függetlenként Borkai Zsolt, akit azt hiszem, hogy senkinek sem ell bemutatni az országban, de Győrben biztos, hogy nem. A 24.hun összeszedtem, hogy miért lehet esélye Borkainak, és hogy mit kell tudni erről az egészről, szóval ezt nem ismételném el.

Nehéz vitatni, hogy Borkai visszatérése ne a Fidesz belső ügye lenne, szerintem több helyi politikus, Fideszhez helyben közel álló vállalkozó, stb. van, aki sokkal szívesebben látná a polgármesteri székben Borkait, mint Dézsit, és valószínűleg kapacitálták is a visszatérésre.

A Borkai által felvállalt konfliktusok is egyértelműen a városvezetést célozzák: nem csoda, hiszen Dézsi gyakorlatilag 2020 óta pocskondiázza az ő munkáját, és a nagy tisztogatások ellenére Borkai számos korábbi embere ott van mellette, akikre Borkai valószínűleg feni a fogát. Radnóti Ákos alpolgármester vagy Fekete Dávid újdonsült frakcióvezető mindketten Borkai alpolgármesterei voltak; Endrődi Péter kabinetfőnök Borkai alatt a GyőrPluszt vezette. Csörgits Lajos, Borkai hírhedt aljegyzője is megvan még.

A képviselőtestület erodálódása is megkezdődött: Radnótit leváltották a frakcióvezetésről – hivatalosan ő mondott le, de ez porhintés –, helyére jött Fekete, aki rögtön kizáratta Hajtó Pétert, aki tavaly tavasz óta konfliktusban állt első sorban Radnóti Ákossal, és egyre inkább Dézsi polgármesterrel is. Hajtó azt mondja, a Győr-Szol közbeszerzése miatt feltett kérdései okán tették most ki, ami lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem.

A hírek szerint 5-7 olyan képviselő is van még a jelenlegi fideszes képviselők között, aki nem akar indulni, vagy akit nem akar indítani Dézsi Csaba András: kérdés, hogy ők kihúzzák-e a ciklus végéig, és akkor, vagy előbb csatlakoznak-e Borkaihoz, illetve kérdés az is, hogy Hajtó és Borkai összefognak-e. Nagy illúzióim nincsenek: azt Borkai botránya óta tudjuk, hogy nem sok közöttük a karakán, autonóm, kifejezetten erős gerinccel rendelkező személyiség. Miért épp most derülne ki ennek az ellenkezője?

És a legnagyobb kérdés pedig: miért van ekkora káosz a győri Fideszben?

Borkai, mint Gyurcsány embere

Vajon tényleg független Borkai Zsolt? A volt polgármester visszatérésének örülő tábor mellett van egy erős ellentábor, aki nem bocsátott meg neki, és van egy olyan tábor is (itt lehet egy erős közös metszet), amelyik azt gondolja, hogy ez az egész csak porhintés, és Borkai valójában a Fidesz jelöltje, és egy ponton majd lecserélik rá Dézsit.

A Dézsihez lojális tábor – az egyszeri Dézsi-hívők mellett a hangos, maréknyi tőle függő troll, illetve a megbuktatott előző városi Fidelitas-tagság, amely bérkommentelőként tengődik a Facebook-oldalán – eközben már ezerrel konteózik, és meg is fejtették, hogy Hajtó és Borkai Gyurcsány Ferenc és Ungár Péter emberei, és ők lesznek az ellenzék jelöltjei Győrben.

Egyik elmélet hülyébb, mint a másik, és ezt most szó szerint értem: a Dézsihez lojális tábor elmélete a Gyurcsány által indított Borkairól szimplán nevetséges ostobaság.

A másik elmélet sem áll azonban kifejezetten erős lábakon, bár értem, miért cirkulál: a Fideszt sokan már mindenhatónak hiszik.

Mi az igazság?

Ilyenkor elő kell venni Occam híres borotváját. A filozófiai elv összefoglalása így hangzik: két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb.

Borkai Zsolt egy sértett ember, akit ráadásul az elmúlt három évben utódja tovább sértegetett: Dézsi egyre erősebb hangon igyekezett rombolni az örökségét, ráadásul sokszor nem is mondott igazat, például azügyben, hogy üres kasszát hagyott volna rá Borkai.

Mi több: Borkai egy olyan sértett ember, akinek van pénze kampányolni, és nincs nagyjából semmi vesztenivalója,

pontosan tudja, hogy Dézsiért egyáltalán nincsenek oda Fideszben, helyben semmiképpen, de Budapesten sem. Ebből a legegyszerűbb következtetés nem az, hogy a Fidesz majd be fog állni mögé Dézsi helyett. Nem kizárt persze, de Borkai nyílt támogatásának azért nagyon kellemetlen implikációi lennének a Fidesz számára.

A legegyszerűbb és legvalószínűbb magyarázat az, hogy Borkai szimplán bosszút akar állni, és eddig elég jól halad vele.

De kell ez nekünk?

Dézsi fizetett trolljai ugye már össze is rakták, hogy Borkai Gyurcsány és Ungár Péter embere, és az ő kozmológiájukban ugye én is Gyurcsány és Ungár embere vagyok, tehát nekem most elvileg be kéne állnom Borkai Zsolt és Hajtó Péter mögé-mellé, mivel én csak – hazudja Dézsi minden egyes alkalommal – őt akarom lejáratni, ezért kapom a fizetésemet.

Természetesen a két említett győri politikus megszólalásairól, tevékenységéről ugyanúgy hírt fogunk adni az Ugytudjuk.hun, mint másokéról. Az lenne furcsa, ha nem tennénk.

A szakmai kérdéseken túl azonban szeretném elmondani a véleményem is, hiszen ez egy véleménycikk:

aki megváltóként várja Borkait, azt téved. Aki valamiféle ellenálló hősként tekint Hajtó Péterre, az is téved.

Nem azért, mert a Fidesz olyan furmányos, hogy majd kiderül, hogy ezek az emberek az ő embereik, dehogyis. Hanem azért, mert mondjanak bármit, egyiküket sem a város jövője érdekli, hanem csak az, hogy rendezzék a cechet, hogy visszavágjanak Dézsinek, aki meg, ha már itt tartunk, arra használta az elmúlt négy évet, hogy visszavágjon a 2008-as félreállításáért.

Kell ez nekünk? Jó ez nekünk? Szerintem nem. Nem lenne jobb, ha a város vezetői kicsinyes leszámolások, bosszúhadjáratok és a saját zsebeik megtömködése helyett végre a város ügyeivel foglalkoznának? De.

Van még szűk egy év a választásokig, hogy legyen alternatíva, és ne kelljen rossz és még rosszabb káosz közül választani.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre, ahol ez az írás először megjelent! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.