Teljes a csend a szombathelyi Összetartozás Emlékhellyel kapcsolatban

Farkas Bazsi 2023-05-19 08:04:00
Bár Hende Csaba is szárnyai alá vette a kezdeményezést, úgy tűnik a szombathelyi Trianon-emlékmű építése teljesen megrekedt. 

Több, mint 3 éve, hogy Szombathelyen több civil egyesület összekapaszkodásából elindult a Összetartozás Emlékhely megépítésének kezdeményezése. 

A 2022. január 30. városi közgyűlésen is téma volt, akkor külön apropója volt a 100 éves évforduló. Itt Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester felszólalásában beszélt arról, hogy már 2016-ban is volt egy döntése a testületnek egy Trianon-emlékmű felépítésére.

Akkor a Pelikán parkba kérte a felállítását a testület és Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriát bízta meg azzal, hogy ezt a folyamatot vigye végig, de nem történt semmi. Majd 2017-ben a Jókai park volt így megnevezve és ekkor sem történt semmi - mondta a polgármester.

A téma kapcsán az egyik leghosszabb felszólalást Melaga Miklós (Fidesz-KDNP) városi képviselő, a megyei Levéltár igazgatója tette. Kiemelte, hogy:

Az egyik legjobban megcsonkított vármegye volt Vas vármegye. Tehát akár Zalát, akár Sopront nézik ekkora veszteségeket sem területileg, sem népességben nem szenvedett el. Az 5000 km2-ből 2000-et vettek el. Tehát a területük 40%-át, a lakosságuk 42%-át veszítették el és nem beszélve azokról a lelki sérülésekről, amik nyilván a családi kapcsolatok megszakadását okozták. Ezért rendkívül örült ennek a lakosság, illetve a civil szervezetek részéről megjelent kezdeményezésnek.

Melega elmondása szerint még a térség országgyűlési képviselője, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) is a támogatók sorába állt.

Tegnap beszélgetett ez ügyben vele és azt mondta, hogy ő támogatja az ügyet és – igyekszik, nem tudja szó szerint idézni, de – a megnyilatkozásaiból úgy vette ki, hogy ő akár anyagi jellegű támogatásra is gondolt, de ezt nyilván őtőle kell megkérdezni. Illetve azt nem tudja, illetve feltételezi, hogy ő is ugyanúgy magánemberként, tehát szerinte ezt ne keverjék össze, hogy valaki magánemberként ajánlja föl, vagy más módon, mert ő országgyűlési képviselő, azt gondolja, hogy a törvényalkotásban kell, hogy részt vegyen. Tehát ezt ne tőle kérdezze meg, de magánemberként biztos benne, mert ilyen értelmű kijelentést tett - idézi Melegát a jegyzőkönyv.

A közgyűlésen az hangzott el, hogy a megyei önkormányzatnak bár pénze nincs, támogatja a kezdeményezést. A Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát 7 egyesület alapította meg. A Honderű Asztaltársaság, a Klapka György Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Rákóczi Szövetség, a Szülőföld Egyesület és a Vas Megyéért Egyesület. Az egészet pedig a Polgárok A Városért Egyesület fogja össze.

50 millió forintos költséget jelentettek be 2022-ben. Helyszínnek pedig végül a Gagarin utcában található az Ezredévi Parkot jelölték meg. 

Fotó: polgaravarosert.hu

Terv pályázatot hirdettek, amin Lieb Roland Ferenc építész tervezőművész, szobrászművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa című pályamű lett a befutó. 

Az alkotók megértették a kiírók szándékait és olyan alkotással jelentkeztek, amely teljesen egyedi, nem hasonlít az országban eddig készült ilyen tematikájú alkotásokra. Modern esztétikájával, arányaival szervesen illeszkedik a környezetébe, mindamellett olyan többrétegű szimbólumrendszert és gazdag mondanivalót hordoz, ami valóban kifejező, gondolatébresztő, ugyanakkor nem didaktikus alkotássá teszi - írja az emlékhely weboldala.

A szombathelyi önkormányzat 3 millió forinttal támogatta a kezdeményezést, további 2 millió forintot gyűjtött össze az Emlékbizottság.

2022 februárjában jótékonysági néptáncestet rendeztek az emlékhely megvalósítására.

Telt ház várta az est fellépőit, a város és a környék összes jelentős néptánc- és népzenei együttese bemutatta produkcióját a közönségnek. Nyitó mozzanatként mindannyian a parkettre vonultak, és mécsesekből kirakták Nagy-Magyarország körvonalát - írta cikkében a Savaria Fórum.

De hol tart most a kezdeményezés?

Azt szerettük volna kideríteni, hogy mennyi pénz gyűlt eddig össze az emlékműre, hol tart jelenleg a projekt.

Március elején írtunk emailt az Összetartozás Emlékhely weboldalán megadott email címre, de választ nem kaptunk. Más forrásból úgy értesültünk, hogy az emlékmű ügye elakadt. 

Az év elején bált rendeztek volna amelynek bevételét szintén az emlékműre fordították volna, ám a szervezésbe hiba csúszott, így ez is elmaradt.

Arról is értesültünk, hogy az előzetes megállapodás értelmében a létesítendő emlékmű számára létrehozott weblapon egy naprakész számláló kapott volna helyet, amin átláthatóan lehetett volna követni, hogy hol áll a közadakozás.

Ezt sem találtuk a weblapon.

Úgy néz ki a politikai oldalakon átívelő összefogás és akart megvan az emlékhely megépítésére, egyelőre azonban a pénz az, ami a legjobban hiányzik.

Szólj hozzá!

Népszámlálás: berobbant a győri agglomeráció

Miközben Győr lakossága kicsit fogyott, a környező településeken óriási népességnövekedés volt.

Járni fog a Szívügyünk Győr-bérlet a tanároknak is

Tovább foltozzák a parkolási rendeletet, jár az olcsóbb bérlet az iskolákban dolgozóknak is.

Július elsejétől indul meg a rendelés a József Attila utcai rendelőben Győrben

Június közepén átadják az épületet, ami már decemberben elkészült, de gondok voltak vele.

Dézsi Csaba András bérgyilkosokhoz hasonlította az Ugytudjuk.hu újságíróit

Újabb szintlépés a „gonosz kukkoló nyúlbéla”, az „idegbeteg” és a „tiszteletlen, füllentős, arrogáns, kiképzett provokátor” után.

Erősen gomolyfelhős idő lesz csütörtökön

Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.