Teljes a csend a szombathelyi Összetartozás Emlékhellyel kapcsolatban

Farkas Bazsi 2023-05-19 08:04:00
Bár Hende Csaba is szárnyai alá vette a kezdeményezést, úgy tűnik a szombathelyi Trianon-emlékmű építése teljesen megrekedt. 

Több, mint 3 éve, hogy Szombathelyen több civil egyesület összekapaszkodásából elindult a Összetartozás Emlékhely megépítésének kezdeményezése. 

A 2022. január 30. városi közgyűlésen is téma volt, akkor külön apropója volt a 100 éves évforduló. Itt Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester felszólalásában beszélt arról, hogy már 2016-ban is volt egy döntése a testületnek egy Trianon-emlékmű felépítésére.

Akkor a Pelikán parkba kérte a felállítását a testület és Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriát bízta meg azzal, hogy ezt a folyamatot vigye végig, de nem történt semmi. Majd 2017-ben a Jókai park volt így megnevezve és ekkor sem történt semmi - mondta a polgármester.

A téma kapcsán az egyik leghosszabb felszólalást Melaga Miklós (Fidesz-KDNP) városi képviselő, a megyei Levéltár igazgatója tette. Kiemelte, hogy:

Az egyik legjobban megcsonkított vármegye volt Vas vármegye. Tehát akár Zalát, akár Sopront nézik ekkora veszteségeket sem területileg, sem népességben nem szenvedett el. Az 5000 km2-ből 2000-et vettek el. Tehát a területük 40%-át, a lakosságuk 42%-át veszítették el és nem beszélve azokról a lelki sérülésekről, amik nyilván a családi kapcsolatok megszakadását okozták. Ezért rendkívül örült ennek a lakosság, illetve a civil szervezetek részéről megjelent kezdeményezésnek.

Melega elmondása szerint még a térség országgyűlési képviselője, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) is a támogatók sorába állt.

Tegnap beszélgetett ez ügyben vele és azt mondta, hogy ő támogatja az ügyet és – igyekszik, nem tudja szó szerint idézni, de – a megnyilatkozásaiból úgy vette ki, hogy ő akár anyagi jellegű támogatásra is gondolt, de ezt nyilván őtőle kell megkérdezni. Illetve azt nem tudja, illetve feltételezi, hogy ő is ugyanúgy magánemberként, tehát szerinte ezt ne keverjék össze, hogy valaki magánemberként ajánlja föl, vagy más módon, mert ő országgyűlési képviselő, azt gondolja, hogy a törvényalkotásban kell, hogy részt vegyen. Tehát ezt ne tőle kérdezze meg, de magánemberként biztos benne, mert ilyen értelmű kijelentést tett - idézi Melegát a jegyzőkönyv.

A közgyűlésen az hangzott el, hogy a megyei önkormányzatnak bár pénze nincs, támogatja a kezdeményezést. A Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát 7 egyesület alapította meg. A Honderű Asztaltársaság, a Klapka György Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Rákóczi Szövetség, a Szülőföld Egyesület és a Vas Megyéért Egyesület. Az egészet pedig a Polgárok A Városért Egyesület fogja össze.

50 millió forintos költséget jelentettek be 2022-ben. Helyszínnek pedig végül a Gagarin utcában található az Ezredévi Parkot jelölték meg. 

Fotó: polgaravarosert.hu

Terv pályázatot hirdettek, amin Lieb Roland Ferenc építész tervezőművész, szobrászművész és Rónaszéki Linda képzőművész közös munkája, a Szélrózsa című pályamű lett a befutó. 

Az alkotók megértették a kiírók szándékait és olyan alkotással jelentkeztek, amely teljesen egyedi, nem hasonlít az országban eddig készült ilyen tematikájú alkotásokra. Modern esztétikájával, arányaival szervesen illeszkedik a környezetébe, mindamellett olyan többrétegű szimbólumrendszert és gazdag mondanivalót hordoz, ami valóban kifejező, gondolatébresztő, ugyanakkor nem didaktikus alkotássá teszi - írja az emlékhely weboldala.

A szombathelyi önkormányzat 3 millió forinttal támogatta a kezdeményezést, további 2 millió forintot gyűjtött össze az Emlékbizottság.

2022 februárjában jótékonysági néptáncestet rendeztek az emlékhely megvalósítására.

Telt ház várta az est fellépőit, a város és a környék összes jelentős néptánc- és népzenei együttese bemutatta produkcióját a közönségnek. Nyitó mozzanatként mindannyian a parkettre vonultak, és mécsesekből kirakták Nagy-Magyarország körvonalát - írta cikkében a Savaria Fórum.

De hol tart most a kezdeményezés?

Azt szerettük volna kideríteni, hogy mennyi pénz gyűlt eddig össze az emlékműre, hol tart jelenleg a projekt.

Március elején írtunk emailt az Összetartozás Emlékhely weboldalán megadott email címre, de választ nem kaptunk. Más forrásból úgy értesültünk, hogy az emlékmű ügye elakadt. 

Az év elején bált rendeztek volna amelynek bevételét szintén az emlékműre fordították volna, ám a szervezésbe hiba csúszott, így ez is elmaradt.

Arról is értesültünk, hogy az előzetes megállapodás értelmében a létesítendő emlékmű számára létrehozott weblapon egy naprakész számláló kapott volna helyet, amin átláthatóan lehetett volna követni, hogy hol áll a közadakozás.

Ezt sem találtuk a weblapon.

Úgy néz ki a politikai oldalakon átívelő összefogás és akart megvan az emlékhely megépítésére, egyelőre azonban a pénz az, ami a legjobban hiányzik.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.