Győrszentiván: ismertették az önkormányzati levegőtisztasági mérés adatait

Pintér Bence 2023-04-14 14:00:00
Vannak határérték-átlépések az első mérésben, de a szakértő szerint nem kell aggódni.

Bár eredetileg mindenféle eszközzel próbálták megakadályozni, hogy az Ugytudjuk.hu és a Magyar Narancs tudósítói bejussanak a győri városháza Bisinger-termébe (videónk erről hamarosan érkezik), mégis sikerült részt vennünk azon a nyilvános sajtótájékoztatón, amelyet Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) győri polgármester, Sik Sándor (Fidesz-KDNP) szentiváni önkormányzati képviselő, illetve a Green Lab Kft. szakértője, Magyar Imre tartott péntek délelőtt az épületben.

A Green Lab eddig két mérési időszakban vizsgálódott, decemberben és januárban. A teljes eredményhez még kétszer két hétnyi mérés szükséges, ezek tehát a szentiváni civilek által egy másik helyről megrendelt mérés korábban ismertett eredményeihez hasonlóan csak tájékoztató jellegű részeredmények. A polgármester a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy ő kérte, hogy széles körben tartsák ezt a sajtótájékoztatót – ennek ellentmond, hogy nem akartak minket beengedni –, majd azzal folytatta, hogy fake news, hogy ő titkolózni akarna az adatokról. (Korábban írtunk arról, hogy a szentiváni civilek közérdekű adatigénylés keretében próbálták megszerezni a most ismertetett adatokat, sikertelenül. Őket egyébként nem hívták el a tájékoztatóra.)

Tény ami tény, az adatokat most alaposan elemezte a szakértő, amelyet videónkon részletesen megismerhet mindenki.

Az összkép az első két mérés alapján az, hogy történtek alkalmi határérték-átlépések a szállópor, a kén, illetve a formaldehid és a benzpirén esetében a mérési időszakokban, de ezek a szakértő szerint nem jelentenek egészségügyi problémát.

Ugyanígy ismét meg kell jegyezni, hogy ezek részeredmények, biztosat tehát majd csak a teljes mérést vizsgálva lehet mondani. Az eredmények első ránézésre nagyrészt korreláltak a civilek által finanszírozott mérés részeredményeivel. A civilek a levegőtisztaságon túl a talajvizet is megvizsgáltatják egyébként. Az önkormányzat az után ígérte meg a mérést, hogy a Szívügyünk Szentiván aktivistái nagyjából 5 ezer ember által aláírt petícióban kérték ezt.

A polgármester a szakértőt kérdezve több dologra is kíváncsi volt, például több olyan kérdést tett fel, ami arra irányult, hogy az autóforgalom mellett – amit korábban lehetséges okként jelölt meg a szakértő – mezőgazdasági tevékenység is okozhatja-e a magas szállópor-koncentrációt, amire a válasz egyébként igen volt. A formaldehid kapcsán a szakértő azt mondta, hogy főleg a bútorgyártásban használt ragasztó miatt kerül a levegőbe; a benzpirén pedig bármilyen szerves anyag égetése miatt – de számos más egyéb oka is lehet bármelyiknek, ezt a teljes eredmény ismeretében lehet majd vizsgálni.

A sajtótájékoztató végén a Magyar Narancs újságírója tette fel a kérdést, hogy vizsgálta-e a város a szentiváni orvosok által ismertetett adatokat a rákos és asztmás megbetegedések számának növekedéséről, mire a polgármester ismét kifejtette, hogy ezt az orvosok nem jelentették sehol hivatalosan, és egyébként etikátlannak, politikai hangulatkeltésnek tartja a dolgot.

Dézsi Csaba András elmondta, hogy viszont ő kérte az egész városra vonatkozóan ezen adatok összegyűjtését, és azt is megígérte, hogy ezt majd nyilvánosságra fogja hozni.

(A polgármester korábban több ügyben is tett ilyen ígéretet, amit aztán nem váltott be később: a GYHG-ról szóló jelentés, a GYőr-Szol átvilágítása és a parkolsáról szóló közvélemény-kutatás voltak ilyen ügyek.) Tisztázó kérdésünkre, hogy az általa etikátlannak nevezet orvoskollégáival leült-e, hogy tisztázza az adatokat, azt mondta, hogy erre szerinte nincs szükség.

Mi arról kérdeztük a polgármestert, hogy ő mikor hallott először arról a GyőrPlusz által pár hete ismertetett tényről, hogy a Volkswagen tervezett akkumulátorgyárának Győrszentiván is helyszíne lehet. A polgármester eddig ugyanis egyszer sem ismerte el, hogy szó lenne akkumulátorgyárról, bár nem is tagadta azt. A kérdésünkre a sajtótájékoztatón végül nem felelt: először a GyőrPluszhoz és a Volkswagenhez próbált minket irányítani, mikor jeleztük, hogy nem ez volt a kérdés, akkor pedig Prédl Adél, a polgármester sajtósa vette el tőlünk a szót azzal, hogy ezen a sajtótájékoztatón nem ez a téma.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.