Dézsi: Pökhendien viselkedik a Magyar Úszó Szövetség

Pintér Bence 2023-04-13 12:27:00
Bővül az Úszó Nemzet Program, de Győrben továbbra sem lesz: a polgármester szerint a Magyar Úszó Szövetség miatt.

Csütörtök reggel a GyőrPlusz Rádió műsorának vendége volt Dézsi Csaba András  (Fidesz-KDNP) győri polgármester. A beszélgetés során szóba került az Úszó Nemzet Program, amellyel kapcsolatban épp a hónap elején jelentették be, hogy bővül: most csatlakozik például Székesfehérvár, Miskolc, Kiskunhalas, Komárom, és például Pannonhalma is.

Győrben a program ugyan elindult korábban, az uszodák tavaly szeptemberi bezárása miatt azonban le is állt a központi, ingyenes úszásoktató program.

A polgármester nem csak bezárta az uszodákat, de azt is állította egyszerre, hogy nincsenek zárva, majd arról értekezett, hogy ő a Mosoni-Dunában tanult meg úszni. Később ezért szimbolikusan uszodát nevezett el róla az Aranyparton a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Az államilag dotált program egyébként nem az egész országban indult el, és folyamatosa terjeszkedik, az elindítás komoly szervezőmunkát igényel minden oldalról.

Azóta a Magyar Úszó Szövetség különböző vezetői többször is jártak Győrben tárgyalni, illetve a városvezetés is járt ebben az ügyben Budapesten, de más városokkal ellentétben sem az uszodák nyitvatartására nem kapott plusz pénzt Győr a kormánytól, sem az Úszó Nemzet Program nem indult újra. Információink szerint januárban járt utoljára Győrben a program vezetősége, de Dézsi polgármester találkozó utáni kommunikációja miatt nem jó szájízzel távoztak a városból, és egy későbbi szakmai konferencián még az is elhangzott, hogy addig nem lesz változás, amíg a győri polgármester az eddigiekhez hasonlóan áll hozzá a kérdéshez.

Most a polgármester újra nyilatkozott a témában, de nem a békülés felé mutató megjegyzéseket tett. A GyőrPlusz Rádió reggeli műsorában az hangzott el, hogy

Dézsi Csaba András szerint az Úszó Nemzet Programért felelő vezetők pökhendien viselkednek a győri városvezetéssel, ezért felettes szervhez fog fordulni.

A nézetkülönbség abból adódhat hogy – mint az a polgármester itteni kommentjéből is kiderült –, Dézsi arra kér támogatást, hogy egyáltalán újra tudják nyitni az Aqua Sportközpont általa bezárt nagymedencéjét, míg az Úszó Nemzet Program nem erről, hanem alapvetően arról szól valójában, hogy egységes keretben, felszereléssel, kiképzett oktatókkal a gyerekek úszásoktatását finanszírozzák.

Dézsi úgy fogalmazott, hogy most már „rimánkodnak”, hogy induljon el Győrben is a program, és szerinte direkt tolnak ki Győrrel valamiféle személyes ellenérzés miatt, ezt jelzi szerinte, hogy Pannonhalmán most elindult a program, Győrben meg nem. Egyébként Győr az egyetlen város, ahol elindult, majd leállt a program – derült ki az Új Szó Nálunk cikkéből.

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Magyar Úszó Szövetségnek is, amint válaszolnak újabb cikkel jelentkezünk.

A GyőrPlusz a polgármesteri rádióinterjúkat 2021 óta nem tölti fel a honlapjára, így azt nem lehet visszahallgatni,és közérdekű adatigénylésre sem adják ki. Az ügyben bejelentést tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs hivatalnál.

Szólj hozzá!

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.