Ha a mostani ütemben folyna tovább, 810 évig tartana a Pannon-Víz vezetékeinek teljes felújítása

Pintér Bence 2023-03-29 17:30:00
A Vasivíznél ennél is rosszabb a helyzet.

Szakmai fórumot szervezett a Víz Koalíció hétfőn, amelyen rendkívül lesújtó képet festő adatok derültek ki a víziközművek országos állapotáról. Az eseményről beszámoló Qubit szerint az is kiderült, hogy miközben az energiaügyi tárca az ivóvízszolgáltatók államosítását szorgalmazza, az önkormányzatok, települési társulások cégei minden tekintetben jobban teljesítenek, mint azok, amelyeket az állam működtet.

A lap által közölt, a Víz Koalíció által gyűjtött és rendszerezett adatok szerint

a 2021-ben felújított vezetékhosszok alapján a teljes vezetékrendszer felújítása a Pannon-Víznél ebben az ütemben 810 évig tartana, a Vasivíznél pedig ennél is rosszabb a helyzet: több, mint ezer évig.

A civil szervezet tavalyi jelentéséből egyébként kimaradt a Pannon-Víz, mivel a közérdekű adatigénylésre nem voltak hajlandóak válaszolni, tehát ezek az adatok újdonságnak számítanak. A felújítások üteme mellett még egy érdekes ábra szerepel a mostani cikkben: a hálózati veszteség, tehát az, hogy az összes víz hány százaléka folyik el a csőrendszer törésein, repedésein keresztül. A térképen kicsit nehéz kisilabizálni, hogy Győr hova esik, de elvileg a 0-10 százalékos kategóriába, Győrtől délre, még a Pannon-Víz területén azonban van olyan terület, ahol a veszteség 30-40 százalék (!).

A víziközmű-hálózat leromlásának egyik oka, hogy a társaságoknak a rezsicsökkentés miatt felújírásra már nem marad pénze, jóval kisebb ütemben tudják a vezetékek cseréjét végezni, mint korábban. A beszélgetésen részt vevők több javaslatot is adtak arra, hogyan lehetne több pénzt bent hagyni a rendszerben akár úgy is, hogy ne kelljen drasztikusan megemelni a díjakat.

Nemrég Győrben egy csőtörés kapcsán a Pannon-Víz vezetője, Rácz Attila is arról beszélt, hogy „mindenképpen szükség lenne komplex javítására ezeknek a rendszereknek”, de erre azt kell, hogy mondja, hogy „jelen körülmények között esélyt sem lát”. Hogy mi a helyzet Győrben a Pannon-Víz államosítása körüli hercehurcával, arról legutóbb itt írtunk.

V. Németh Zsolt területért felelős államtitkár egyébként azzal nyugtatta a Víz Koalíció beszélgetésén részt vevő szakembereket, városvezetőket, hogy dolgoznak a megoldáson.

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.