Ha a mostani ütemben folyna tovább, 810 évig tartana a Pannon-Víz vezetékeinek teljes felújítása

Pintér Bence 2023-03-29 17:30:00
A Vasivíznél ennél is rosszabb a helyzet.

Szakmai fórumot szervezett a Víz Koalíció hétfőn, amelyen rendkívül lesújtó képet festő adatok derültek ki a víziközművek országos állapotáról. Az eseményről beszámoló Qubit szerint az is kiderült, hogy miközben az energiaügyi tárca az ivóvízszolgáltatók államosítását szorgalmazza, az önkormányzatok, települési társulások cégei minden tekintetben jobban teljesítenek, mint azok, amelyeket az állam működtet.

A lap által közölt, a Víz Koalíció által gyűjtött és rendszerezett adatok szerint

a 2021-ben felújított vezetékhosszok alapján a teljes vezetékrendszer felújítása a Pannon-Víznél ebben az ütemben 810 évig tartana, a Vasivíznél pedig ennél is rosszabb a helyzet: több, mint ezer évig.

A civil szervezet tavalyi jelentéséből egyébként kimaradt a Pannon-Víz, mivel a közérdekű adatigénylésre nem voltak hajlandóak válaszolni, tehát ezek az adatok újdonságnak számítanak. A felújítások üteme mellett még egy érdekes ábra szerepel a mostani cikkben: a hálózati veszteség, tehát az, hogy az összes víz hány százaléka folyik el a csőrendszer törésein, repedésein keresztül. A térképen kicsit nehéz kisilabizálni, hogy Győr hova esik, de elvileg a 0-10 százalékos kategóriába, Győrtől délre, még a Pannon-Víz területén azonban van olyan terület, ahol a veszteség 30-40 százalék (!).

A víziközmű-hálózat leromlásának egyik oka, hogy a társaságoknak a rezsicsökkentés miatt felújírásra már nem marad pénze, jóval kisebb ütemben tudják a vezetékek cseréjét végezni, mint korábban. A beszélgetésen részt vevők több javaslatot is adtak arra, hogyan lehetne több pénzt bent hagyni a rendszerben akár úgy is, hogy ne kelljen drasztikusan megemelni a díjakat.

Nemrég Győrben egy csőtörés kapcsán a Pannon-Víz vezetője, Rácz Attila is arról beszélt, hogy „mindenképpen szükség lenne komplex javítására ezeknek a rendszereknek”, de erre azt kell, hogy mondja, hogy „jelen körülmények között esélyt sem lát”. Hogy mi a helyzet Győrben a Pannon-Víz államosítása körüli hercehurcával, arról legutóbb itt írtunk.

V. Németh Zsolt területért felelős államtitkár egyébként azzal nyugtatta a Víz Koalíció beszélgetésén részt vevő szakembereket, városvezetőket, hogy dolgoznak a megoldáson.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.