500 millió forintból fejlesztik a szombathelyi Bolyait

Farkas Bazsi 2023-01-24 17:07:00
Infrastruktúrára és a tárgyi eszközök fejlesztésére költik el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2,8 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszti, korszerűsíti és újítja fel öt budapesti és egy szombathelyi gyakorlóiskoláját - jelentette be az egyetem rektora a kedden Szombathelyen, az ELTE Bolyai János Gyakorló Álalános Iskola és Gimnázium dísztermében tartott projektnyitó ünnepségen.

Borhy László elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében meghirdetett, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, százszázalékos támogatási intenzitású pályázati támogatásnak köszönhetően az ELTE hat gyakorlóiskolájának infrastruktúrája újulhat meg, illetve olyan eszközbeszerzésekre nyílik lehetőség, amelyek a pedagógusképzést segítik.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem "nagyon fontos pillérjei" a gyakorlóiskolák, büszkék a sikereikre, hiszen mind előkelő helyen szerepelnek az országos ranglistákon, diákjaik pedig szorgalmas, jól felkészült gyerekek - hangoztatta.

Hozzátette: az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium a régió egyik legkeresettebb középiskolája, amelyet Magyarország húsz legjobb középfokú oktatási intézménye között tartanak számon, a HVG 2022-es középiskolai országos rangsorában a 15. helyen szerepelt, a gyakorlóiskolák között pedig a negyedik helyen végzett.

Hangsúlyozta: a szombathelyi pedagógusképzés kiemelten fontos az egyetem számára, ezért is "élesztették fel" és hozták létre a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központot, igyekeztek javítani a pedagógusképzés körülményeit.

A Bolyai iskola tanulóinak létszáma az elmúlt évek fejlesztésének és fejlődésének hatására hatszázról ezerre növekedett, ezért a színvonal megtartása érdekében elengedhetetlenné vált az infrastruktúra és a tárgyi eszközök fejlesztése, amire az EFOP pályázaton elnyert 500 millió forintos támogatás lehetőséget nyújt - mondta Borhy László.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja a pályázatot a maga nemében "unikálisnak" nevezte, amely sokféle felhasználás tett lehetővé, az infrastrukturális beruházások teljes körétől, az eszközbeszerzéseken át, az oktatásfejlesztéshez kapcsolódó beruházásig.

Pintér Zsolt, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettese kijelentette: a 2,8 milliárd forintos pályázati támogatás 64 százaléka,
1,8 milliárd forint értékben "beépül" az infrastruktúrába, 31 százalékát, mintegy 900 millió forintot pedig digitális eszközök, iskolabútorok beszerzésére fordítanak, és csak nagyon kis részt használnak fel a lebonyolításra, pályázati adminisztrációra és ellenőrzésre.

Felsorolása szerint a projekt során 184 tanteremet és szaktantermet újítanak fel, 135 interaktív táblát szereznek be, 210 laptop és 140 asztali számítógép, valamint 4330 iskolabútor kerül a hat iskolába.

A projektnyitón az ELTE kötelékébe tartozó valamennyi gyakorlóiskola igazgatója részletesen ismertette, hogy milyen korszerűsítéseket és fejlesztéseket terveznek.

(MTI)

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.