Nincs más pályázó, úgy tűnik végleg a Rádió1-hez kerül a szombathelyi 97,7-es frekvencia

Farkas Bazsi 2023-01-18 07:22:50
Nem pályázott az adót most üzemeltető Vasi Friss Rádió Kft.

Lejárt a szombathelyi 97,7-es rádiófrekvencia frekvencia engedélye, így annak további működtetésére pályázatot írt ki a Médiahatóság.

A pályázati anyagban kereskedelmi adóra írták ki a felhívást, a 77 ezer főt elérő adót évi 2 millió 461 ezer + ÁFA összegű éves médiaszolgáltatási alapdíjért hirdették meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság weboldalán megjelent adatok szerint mindössze egyetlen pályázó, a Radio Plus Kft. nyújtott be pályázati anyagot. A céget december 20-án hiánypótlásra szólította fel az NMHH, ám ezzel együtt továbbra is érvényesnek tekintik a pályázatát.

Volt idő, amikor három rádió működött Szombathelyen

A 97,7-es frekvenciát a Vasi Friss Rádió Kft. nyerte el elsőként. A cég a Frisss Fm-et kezdte el működtetni, a frisss.hu weboldallal egyetemben. A Fidesz közeli új médiafelület nem titkolt célja volt, hogy ellenpólust hozzon létre az akkor Szombathelyen már 13 éve működő nyugat.hu és vele egy üzleti érdekeltségbe tartozó Nyugat Rádióval szemben.

Egy 2012 januárjában kelt cikk - amelynek szerzője a később Puskás Tivadar korábbi fideszes szombathelyi polgármester mellett feltűnő, Kremser Csaba akkori ügyvezető jegyzett - így mutatta be a frissen alakult rádiót:

Egyetlenegy rádióban nem lesz ilyen magas a zenék száma, mint nálunk. A műsorvezetők rövid megszólalásai mindig fontos információt hordoznak, amire mindenki odafigyel. A hírek túlnyomó részt Szombathelyről és a környékünkről fognak szólni beleértve szűkebb régiónkat.

A Frisss indulásakor még három helyi adó volt. A Rádió Szombathely a 97,1-en, a Nyugat Rádió pedig a 88,4-en volt fogható. Előbbi rádió sugárzási engedélye járt le korábban. A 97,1-et, annak ellenére, hogy nemcsak Szombathely, de az ország egyik első helyi kereskedelmi rádiója volt, végül nagy szöveg arányú közösségi jellegű adóra pályáztatták meg.

Az első nyertes az akkor még rendszerközeli Simicska Lajoshoz köthető Lánchíd Rádió volt. Majd a Simicska médiabirodalom bukását követően 2019-ben újra pályáztatták az adót. A pályázaton a Szombathelyi Médiaközpont és a Karc FM-t működtető Lánchídrádió Kft. indult el. Utóbbi lett a befutó, a 97,1-et pedig hálózatba kapcsolták.

Hasonlóan járt a 88,4 is. Itt szintén a lejárt frekvenciaengedély követően írtak ki új pályázatot, amit a katolikus egyház nyert meg, azóta is Mária Rádió szól ezen a frekvencián.

Konkurencia nélkül a Frisss

A Nyugat Rádió 2016 március 31-én hallgatott el. A Frisss FM ezt követően helyi konkurencia nélkül maradt. Az adót 2017-ben kapcsolták a Rádió 1 hálózatához. Azóta 4 órát ad Szombathelyről napközben a rádió, és a hírszerkesztés maradt még helyben.

“A Rádió 1 erős brand, amely mögött egy profi szakmai csapat áll, nagyon népszerű a reggeli műsoruk, és a játszott zenék terén is kiemelkedőt nyújtanak. A hallgatók értékelik  a rádió helyi hír- és információs szerepvállalását, de azt is, hogy ismert sztárokat hallhatnak, és olyan szórakoztató műsorokat, amelyek korábban itt, helyben is elérhetőek voltak” – nyilatkozta a 2017-es hálózatba lépés kapcsán a Vasi Friss Rádió Kft. akkori ügyvezetője, Horváth Zoltán. “A híreket továbbra is egész nap helyben szerkesztjük, azt a hallgatók a jól ismert hazai műsorvezetőktől hallhatják, nem kell nélkülözniük a helyi tartalmakat, de emellett megkapják az országosan népszerű műsorokat is. Ezen túl kereskedelmileg is előnyös a hálózatba kapcsolódás nem csak számunkra, de a helyi hirdetők számára is” – tette hozzá.

Az együttműködés keretében a Radio Plus Kft. a Frisss FM központi reklámfelületeinek értékesítését is végzi, amely a spot és a non spot alapú reklámokra egyaránt vonatkozik. A Radio Plus feladata a Frisss FM képviselete a központi ügynökségeknél és hirdetőknél. A helyi hirdetők számára pedig elérhetővé válik az ország legnépszerűbb kereskedelmi rádiója, benne többek között a Balázsék című műsorral - írták akkor a megállapodás részleteiről.

Rádiófrekvenciát nem lehet megvenni

A rádiós piac - bár egyre kevesebb ember hallgat rádiót - továbbra is kulcskérdésnek számít a politika szemében. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyetlen pályázatot sem nyert meg olyan pályázó, aki nem kormányközeli, vagy esetleg korábban kritikát fogalmazott meg az országvezetésse szemben.

A nyáron írta ki az NMHH a Budapest 92,9 Mhz-es frekvenciát. A pályázaton az atv-s Spirit Fm és a Klubrádió is indult. A frekvenciát a Spirit Fm kapta meg. 

A Vasi Friss Rádió Kft. fizette ki Hende Csaba helyett a Haladás Sportkomplexum terembérlését

Üdvözlettel: DR.Hende Csaba országgyűlési képviselő - ez áll a szombathely300.hu-ra feltöltött digitális meghívón. Hende Facebook-oldalára, pedig a következő szöveggel került ki poszt a december 16. konferenciáról: A digitalizáció átszövi mindennapjainkat és erre nekünk polgároknak és a vállalkozásoknak is fel kell készülnünk! A tegnap fórumon középpontjában is a digitalizáció témája állt.

A Klubrádió igazgatóságának elnöke, Arató András akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte az egyetlen pontyi különbséget, ami végül a hátrányukra befolyásolta a döntést, az NMHH egy szubjektív döntés alapján hozta meg.

Jelenleg a környéken csakis azok az önkormányzatok tudnak rádiót üzemeltetni amelyek fideszes többséggel működnek. Sárváron, Körmenden, Zalaegerszegen, Győrben van önkormányzati fenntartású helyi rádió.

Az, hogy melyik cég nyeri el egy frekvencia üzemeltetését azért sem lényegtelen tény, mivel rádiós frekvenciát nem lehet adni venni, azt csakis pályázat útján lehet elnyerni. Amennyiben egy nyertes pályázó mégsem akarja tovább üzemeltetni a frekvenciát, akkor azt vagy visszaadja és az NMHH újabb pályázatot ír ki, vagy pedig magát a céget adja el a nyertes pályázattal együtt. 

Szinte forintra pontosan ugyanannyi pénzt költött el a Haladás Sportkomplexum reklámra a Vasi Friss Rádió Kft.-nél, mint amennyiért a cég aztán termet bérelt Fidesznek

2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között összesen 10 alkalomra kötött bérleti szerződést a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., amelynek ügyvezetője a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja, Gál Sándor, és a Vasi Friss Rádió Kft. - ez egy korábbi közérdekű adatigénylésünkből derült ki. A bérlő alkalmanként 150 ezer forint plusz ÁFÁ-t fizetett a Sportkomplexumot fenntartó cégnek.

Úgy tűnik tehát, hogy leginkább politikai akarat kérdése, hogy hol ki üzemeltethet helyi rádiót.

Az Opten adatai szerint 2021-ben a Vasi Friss Rádió Kft.-nek 33 millió forintos nyeresége volt. A cég a rádió üzemeltetésén kívül a frisss.hu weboldalt adja ki. A 2017-es hálózatba kapcsolás előtt csakis veszteséget termelő cég, a Rádió1-es csatlakozás után rendre több tízmillió forintos nyereséggel zárt. 

Egyelőre nem értjük, hogy miért nem pályázott a cég a frekvenciára. Kerestük Kis-Kádi Tamást, az cég ügyvezetőjét, de nem értük el.

Úgy tűnik, hogy 2024-től a Rádió1 versenytársak nélkül, plusz lépcsők kihagyásával fogja üzemeltetni a szombathelyi 97,7-es frekvenciát. 

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.