Nincs más pályázó, úgy tűnik végleg a Rádió1-hez kerül a szombathelyi 97,7-es frekvencia

Farkas Bazsi 2023-01-18 07:22:50
Nem pályázott az adót most üzemeltető Vasi Friss Rádió Kft.

Lejárt a szombathelyi 97,7-es rádiófrekvencia frekvencia engedélye, így annak további működtetésére pályázatot írt ki a Médiahatóság.

A pályázati anyagban kereskedelmi adóra írták ki a felhívást, a 77 ezer főt elérő adót évi 2 millió 461 ezer + ÁFA összegű éves médiaszolgáltatási alapdíjért hirdették meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság weboldalán megjelent adatok szerint mindössze egyetlen pályázó, a Radio Plus Kft. nyújtott be pályázati anyagot. A céget december 20-án hiánypótlásra szólította fel az NMHH, ám ezzel együtt továbbra is érvényesnek tekintik a pályázatát.

Volt idő, amikor három rádió működött Szombathelyen

A 97,7-es frekvenciát a Vasi Friss Rádió Kft. nyerte el elsőként. A cég a Frisss Fm-et kezdte el működtetni, a frisss.hu weboldallal egyetemben. A Fidesz közeli új médiafelület nem titkolt célja volt, hogy ellenpólust hozzon létre az akkor Szombathelyen már 13 éve működő nyugat.hu és vele egy üzleti érdekeltségbe tartozó Nyugat Rádióval szemben.

Egy 2012 januárjában kelt cikk - amelynek szerzője a később Puskás Tivadar korábbi fideszes szombathelyi polgármester mellett feltűnő, Kremser Csaba akkori ügyvezető jegyzett - így mutatta be a frissen alakult rádiót:

Egyetlenegy rádióban nem lesz ilyen magas a zenék száma, mint nálunk. A műsorvezetők rövid megszólalásai mindig fontos információt hordoznak, amire mindenki odafigyel. A hírek túlnyomó részt Szombathelyről és a környékünkről fognak szólni beleértve szűkebb régiónkat.

A Frisss indulásakor még három helyi adó volt. A Rádió Szombathely a 97,1-en, a Nyugat Rádió pedig a 88,4-en volt fogható. Előbbi rádió sugárzási engedélye járt le korábban. A 97,1-et, annak ellenére, hogy nemcsak Szombathely, de az ország egyik első helyi kereskedelmi rádiója volt, végül nagy szöveg arányú közösségi jellegű adóra pályáztatták meg.

Az első nyertes az akkor még rendszerközeli Simicska Lajoshoz köthető Lánchíd Rádió volt. Majd a Simicska médiabirodalom bukását követően 2019-ben újra pályáztatták az adót. A pályázaton a Szombathelyi Médiaközpont és a Karc FM-t működtető Lánchídrádió Kft. indult el. Utóbbi lett a befutó, a 97,1-et pedig hálózatba kapcsolták.

Hasonlóan járt a 88,4 is. Itt szintén a lejárt frekvenciaengedély követően írtak ki új pályázatot, amit a katolikus egyház nyert meg, azóta is Mária Rádió szól ezen a frekvencián.

Konkurencia nélkül a Frisss

A Nyugat Rádió 2016 március 31-én hallgatott el. A Frisss FM ezt követően helyi konkurencia nélkül maradt. Az adót 2017-ben kapcsolták a Rádió 1 hálózatához. Azóta 4 órát ad Szombathelyről napközben a rádió, és a hírszerkesztés maradt még helyben.

“A Rádió 1 erős brand, amely mögött egy profi szakmai csapat áll, nagyon népszerű a reggeli műsoruk, és a játszott zenék terén is kiemelkedőt nyújtanak. A hallgatók értékelik  a rádió helyi hír- és információs szerepvállalását, de azt is, hogy ismert sztárokat hallhatnak, és olyan szórakoztató műsorokat, amelyek korábban itt, helyben is elérhetőek voltak” – nyilatkozta a 2017-es hálózatba lépés kapcsán a Vasi Friss Rádió Kft. akkori ügyvezetője, Horváth Zoltán. “A híreket továbbra is egész nap helyben szerkesztjük, azt a hallgatók a jól ismert hazai műsorvezetőktől hallhatják, nem kell nélkülözniük a helyi tartalmakat, de emellett megkapják az országosan népszerű műsorokat is. Ezen túl kereskedelmileg is előnyös a hálózatba kapcsolódás nem csak számunkra, de a helyi hirdetők számára is” – tette hozzá.

Az együttműködés keretében a Radio Plus Kft. a Frisss FM központi reklámfelületeinek értékesítését is végzi, amely a spot és a non spot alapú reklámokra egyaránt vonatkozik. A Radio Plus feladata a Frisss FM képviselete a központi ügynökségeknél és hirdetőknél. A helyi hirdetők számára pedig elérhetővé válik az ország legnépszerűbb kereskedelmi rádiója, benne többek között a Balázsék című műsorral - írták akkor a megállapodás részleteiről.

Rádiófrekvenciát nem lehet megvenni

A rádiós piac - bár egyre kevesebb ember hallgat rádiót - továbbra is kulcskérdésnek számít a politika szemében. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyetlen pályázatot sem nyert meg olyan pályázó, aki nem kormányközeli, vagy esetleg korábban kritikát fogalmazott meg az országvezetésse szemben.

A nyáron írta ki az NMHH a Budapest 92,9 Mhz-es frekvenciát. A pályázaton az atv-s Spirit Fm és a Klubrádió is indult. A frekvenciát a Spirit Fm kapta meg. 

A Vasi Friss Rádió Kft. fizette ki Hende Csaba helyett a Haladás Sportkomplexum terembérlését

Üdvözlettel: DR.Hende Csaba országgyűlési képviselő - ez áll a szombathely300.hu-ra feltöltött digitális meghívón. Hende Facebook-oldalára, pedig a következő szöveggel került ki poszt a december 16. konferenciáról: A digitalizáció átszövi mindennapjainkat és erre nekünk polgároknak és a vállalkozásoknak is fel kell készülnünk! A tegnap fórumon középpontjában is a digitalizáció témája állt.

A Klubrádió igazgatóságának elnöke, Arató András akkor úgy fogalmazott, hogy szerinte az egyetlen pontyi különbséget, ami végül a hátrányukra befolyásolta a döntést, az NMHH egy szubjektív döntés alapján hozta meg.

Jelenleg a környéken csakis azok az önkormányzatok tudnak rádiót üzemeltetni amelyek fideszes többséggel működnek. Sárváron, Körmenden, Zalaegerszegen, Győrben van önkormányzati fenntartású helyi rádió.

Az, hogy melyik cég nyeri el egy frekvencia üzemeltetését azért sem lényegtelen tény, mivel rádiós frekvenciát nem lehet adni venni, azt csakis pályázat útján lehet elnyerni. Amennyiben egy nyertes pályázó mégsem akarja tovább üzemeltetni a frekvenciát, akkor azt vagy visszaadja és az NMHH újabb pályázatot ír ki, vagy pedig magát a céget adja el a nyertes pályázattal együtt. 

Szinte forintra pontosan ugyanannyi pénzt költött el a Haladás Sportkomplexum reklámra a Vasi Friss Rádió Kft.-nél, mint amennyiért a cég aztán termet bérelt Fidesznek

2021. október 1. és 2022. szeptember 30. között összesen 10 alkalomra kötött bérleti szerződést a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft., amelynek ügyvezetője a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja, Gál Sándor, és a Vasi Friss Rádió Kft. - ez egy korábbi közérdekű adatigénylésünkből derült ki. A bérlő alkalmanként 150 ezer forint plusz ÁFÁ-t fizetett a Sportkomplexumot fenntartó cégnek.

Úgy tűnik tehát, hogy leginkább politikai akarat kérdése, hogy hol ki üzemeltethet helyi rádiót.

Az Opten adatai szerint 2021-ben a Vasi Friss Rádió Kft.-nek 33 millió forintos nyeresége volt. A cég a rádió üzemeltetésén kívül a frisss.hu weboldalt adja ki. A 2017-es hálózatba kapcsolás előtt csakis veszteséget termelő cég, a Rádió1-es csatlakozás után rendre több tízmillió forintos nyereséggel zárt. 

Egyelőre nem értjük, hogy miért nem pályázott a cég a frekvenciára. Kerestük Kis-Kádi Tamást, az cég ügyvezetőjét, de nem értük el.

Úgy tűnik, hogy 2024-től a Rádió1 versenytársak nélkül, plusz lépcsők kihagyásával fogja üzemeltetni a szombathelyi 97,7-es frekvenciát. 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.