Schmuck Erzsébet: A klímacsúcs egy elvesztegetett esemény volt

ugytudjuk.hu 2022-11-23 15:26:00
Az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen - véli a politikus.

Néhány nappal ezelőtt ért véget a 27. klímacsúcs, mely az európai zöldek szerint a klímaváltozás szempontjából egy elvesztegetett esemény volt, és a klímavédelem szempontjából az elmúlt év is annak tekinthető. Kisebb lépések és eredmények ugyan születtek a klímacsúcson, de összességében nem történt előrelépés -  mondta el Schmuck Erzsébet a magyarországi zöldpárt, az LMP társelnöke.

Az egyetlen előrelépés pénzügyi téren történt, ugyanis a fejlődő országok, és a klímaváltozás iránt nagyon érzékeny országok régóta követelik, hogy létrejöjjön egy úgynevezett globális veszteségek és károk alap, melyből azok az országok kapnának támogatást, melyeket a klímaváltozás leginkább sújt. Az LMP javasolja a magyar kormánynak is egy ilyen, nemzeti alap létrehozását, hiszen hazánkat is sújtja az éghajlatváltozás, elég csak a nyári aszálykárokra gondolni, ismertette Schmuck. Az LMP társelnöke elmondta, hogy pártja dolgozik egy ilyen alap kidolgozásán.

A zöldpolitikus ismertette, hogy sem az éghajlatváltozási célok szigorítására, sem a fosszilis energiák gyorsabb ütemű kivezetése kapcsán nem történt érdemi előrelépés az egyiptomi klímacsúcson. Hozzátette: az elmúlt egy évben a magyar kormány sem tett semmit a klímaváltozás ellen, hiszen a Fidesz-KDNP továbbra is tiltja a szélenergia használatát, ellehetetlenítette a napelemek felhasználását, így a megújuló energiák aránya nem javult hazánk energiafelhasználásában, ezen túl a zöldterületek védelme sem biztosított, elég csak a fakivágásokra gondolni - tette hozzá Schmuck.

Az LMP Zöld Konzultációt kezdeményezett a kormány nemzeti konzultációjával szemben. Az eddigi eredmények alapján pedig az látható, hogy a magyar emberek szerint is tenni kell a klímavédelemért, és sokkal nagyobb teret kell adni a megújuló energiáknak. 
Mivel a kormány semmit sem tett az éghajlatváltozás megfékezéséért, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja törvénymódosításokat nyújt be a klímatörvényhez.

A zöldek szigorítanák a klímacélokat, 2030-ra nem negyven-, hanem hatvan százalékos szén-dioxid csökkentési célt kell kitűzni, illetve nagyon komoly előrelépés szükséges a megújuló energiák területén. A klímasemlegességet pedig 2040-re kell megcélozni, 2050 túlkésőn van, mondta el Schmuck. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy az éghajlatváltozás területén tegyen végre érdemi lépéseket, hiszen ez a magyar emberek érdeke. 

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.