Egyszer valóban lemondott a jutalmáról Dézsi alpolgármesterként – előtte azonban többször is milliós összeget vett fel

Pintér Bence 2022-11-22 13:04:28
Huszonkét éve egyszer lemondott többmilliós jutalmáról a polgármester, előtte azonban többször is felvett hasonló összeget a szocialista városvezetés tagjaival együtt.

Dézsi Csaba András köztisztviselőként neki járó 35 éves jubileumi jutalmának – ami orvosként, közalkalmazottként eltöltött éveit beleszámítva jár neki – híre bejárta az országos sajtót, ennek kapcsán pedig a városvezető több alkalommal is felemlegette, hogy amikor fideszesként Balogh József MSZP-s polgármester alatt volt alpolgármester, egyszer visszautasított egy jutalmat, ami ráadásul nem is ilyen törvény alapján járó jubileumi jutalom, hanem a közgyűlés által megszavazott jutalom volt.

És való igaz, a Kisalföld 2001. június 23-án számolt be róla, hogy jutalmat kapott a városvezetés: Balogh polgármester bruttó 2,5 millió forintot, a főállású alpolgármesterek 2,4 millió forintot, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Dézsi Csaba András pedig 2,2 millió forintot, amit ő visszautasított. Ez valóban nem egy jubileumi jutalom volt, hanem olyan jutalom, amit a közgyűlés rendszeresen megszavazott a városvezetésnek, így Dézsi Csaba Andrásnak is, eleinte félévente, aztán évente,

de az akkor alpolgármesterként dolgozó Dézsi a jelek szerint a többi alkalomkor nem tiltakozott a jutalom ellen.

A Kisalföld 2000 elején megjelent cikke szerint 1999-ben még az volt a gyakorlat, hogy a városvezetők félévente megkapták a fizetésük négyszeresét, azaz a polgármester bruttó 821 ezer forintot (2021-es értéken: 2 millió forint), míg Dézsi alpolgármester 702 ezer forintot (mai értéken: 1,8 millió forint):

2000 év végén aztán már fél év helyett egész évre járt a jutalom, ekkor Balogh polgármesternek 4,3 millió forintos jutalmat, Dézsinek 3,5 milliót szavazott meg a közgyűlés – nem esik szó róla, hogy tiltakozott volna ellene, sőt, a Népszava arról számolt be, hogy a közgyűlésben ezt egy darab MIÉP-es képviselőt, illetve egy, a pártból épp a magas jutalmak miatt kilépett szocialista képviselőt leszámítva mindenki – tehát a fideszesek is – megszavazták.

2001-ben egyébként megemelték a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de már ebből sem kért Dézsi alpolgármester, mégpedig a város nehéz anyagi helyzetére hivatkozva. Ezt követte a 2001 nyári jutalom, amelyet – mint azt már említettük – szintén elutasított Dézsi polgármester. Érdemes azonban a Magyar Nemzet cikke alapján felidézni, mit mondott a témáról Balogh...

„Balogh József polgármester kérdésünkre elmondta, az elhangzott véleményeket át fogja gondolni. Szerinte Győrött számos menedzser keres annyit havonta, mint amennyi az ő mostani jutalma, s az önkormányzati szférában sem szokatlan az ekkora összegű kifizetés. - Ezt az összeget az önkormányzati cégek vezetői is megkapják, csak ott prémiumnak hívják, és ők is a köz-, nem pedig a versenyszféra dolgozóinak tekinthetők. A közgyűlési többség megszavazta a döntést, pedig a szocialisták aránya csak 39 százalék a testületben – tette hozzá az MSZP-s polgármester.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

...és mit Dézsi:

„Dézsi Csaba András alpolgármester a jutalomról való lemondását azzal indokolta, hogy a télen felvett vezetői jutalmakkal már honorálták munkájukat. - Aki közhivatalt vállal, annak nem szabad a mohóság hibájába esni – tette hozzá, majd kijelentette: itt közpénzekről van szó, így nem lehet a vesenyszféra szabályait alkalmazni, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közhivatalnokok egyhavi fizetésüknek megfelelő jutalmat kaptak. – Nem indokolja semmi, hogy a városvezetők eltérjenek ettől – mondta végezetül Győr fideszes alpolgármestere.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

Egyébként pedig mondhatjuk: lám-lám, a politikusok jutalma örök slágertéma, és lám-lám, a szocialista városvezetés magának – és hát a jutalmat ugye csak egyszer visszautasító fideszes alpolgármesternek – osztogatott milliós jutalmakat.

De van azért még egy különbség: nézzük meg mai értékre számolva, hogy mennyit is keresett a jutalommal együtt Balogh József.

2001 nyarán inflációt beleszámolva – ezzel a kalkulátorral2021-es értéken Balogh polgármester bruttó 6,3 milliós jutalmat, az alpolgármesterek 6 milliós jutalmat kaptak, Dézsi pedig 5,4 milliót kapott volna. Balogh József fizetése Nettó 205 ezer forint volt, ami mai értéken számolva nagyjából 500 ezer forint, ami elmarad a nettóban 900 ezer forint körüli mostani polgármesteri fizetéstől. Ha ezekkel számolunk, akkor kiderül, hogy 2001-ben Balogh polgármester az alapfizetését tekintve a jutalommal együtt keresett nagyjából annyit (kb 10,5 millió forint) reálértékben, mint ma Dézsi polgármester szimplán az alapfizetéséből (10,8 millió.)

Szólj hozzá!

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.

Hogyan segít a gyógytorna a mozgásszervi panaszok kezelésében?

Bármilyen mozgásszervi problémáról van szó, a gyógytorna segíthet visszaállítani az eredeti mozgásfunkciókat.

GTA Győr: fegyverrel ugrott a mögötte álló autósnak a sofőr

Rádudáltak a mögötte haladó autóból, emiatt kezdett el őrjöngeni a győri sofőr