Egyszer valóban lemondott a jutalmáról Dézsi alpolgármesterként – előtte azonban többször is milliós összeget vett fel

Pintér Bence 2022-11-22 13:04:28
Huszonkét éve egyszer lemondott többmilliós jutalmáról a polgármester, előtte azonban többször is felvett hasonló összeget a szocialista városvezetés tagjaival együtt.

Dézsi Csaba András köztisztviselőként neki járó 35 éves jubileumi jutalmának – ami orvosként, közalkalmazottként eltöltött éveit beleszámítva jár neki – híre bejárta az országos sajtót, ennek kapcsán pedig a városvezető több alkalommal is felemlegette, hogy amikor fideszesként Balogh József MSZP-s polgármester alatt volt alpolgármester, egyszer visszautasított egy jutalmat, ami ráadásul nem is ilyen törvény alapján járó jubileumi jutalom, hanem a közgyűlés által megszavazott jutalom volt.

És való igaz, a Kisalföld 2001. június 23-án számolt be róla, hogy jutalmat kapott a városvezetés: Balogh polgármester bruttó 2,5 millió forintot, a főállású alpolgármesterek 2,4 millió forintot, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Dézsi Csaba András pedig 2,2 millió forintot, amit ő visszautasított. Ez valóban nem egy jubileumi jutalom volt, hanem olyan jutalom, amit a közgyűlés rendszeresen megszavazott a városvezetésnek, így Dézsi Csaba Andrásnak is, eleinte félévente, aztán évente,

de az akkor alpolgármesterként dolgozó Dézsi a jelek szerint a többi alkalomkor nem tiltakozott a jutalom ellen.

A Kisalföld 2000 elején megjelent cikke szerint 1999-ben még az volt a gyakorlat, hogy a városvezetők félévente megkapták a fizetésük négyszeresét, azaz a polgármester bruttó 821 ezer forintot (2021-es értéken: 2 millió forint), míg Dézsi alpolgármester 702 ezer forintot (mai értéken: 1,8 millió forint):

2000 év végén aztán már fél év helyett egész évre járt a jutalom, ekkor Balogh polgármesternek 4,3 millió forintos jutalmat, Dézsinek 3,5 milliót szavazott meg a közgyűlés – nem esik szó róla, hogy tiltakozott volna ellene, sőt, a Népszava arról számolt be, hogy a közgyűlésben ezt egy darab MIÉP-es képviselőt, illetve egy, a pártból épp a magas jutalmak miatt kilépett szocialista képviselőt leszámítva mindenki – tehát a fideszesek is – megszavazták.

2001-ben egyébként megemelték a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de már ebből sem kért Dézsi alpolgármester, mégpedig a város nehéz anyagi helyzetére hivatkozva. Ezt követte a 2001 nyári jutalom, amelyet – mint azt már említettük – szintén elutasított Dézsi polgármester. Érdemes azonban a Magyar Nemzet cikke alapján felidézni, mit mondott a témáról Balogh...

„Balogh József polgármester kérdésünkre elmondta, az elhangzott véleményeket át fogja gondolni. Szerinte Győrött számos menedzser keres annyit havonta, mint amennyi az ő mostani jutalma, s az önkormányzati szférában sem szokatlan az ekkora összegű kifizetés. - Ezt az összeget az önkormányzati cégek vezetői is megkapják, csak ott prémiumnak hívják, és ők is a köz-, nem pedig a versenyszféra dolgozóinak tekinthetők. A közgyűlési többség megszavazta a döntést, pedig a szocialisták aránya csak 39 százalék a testületben – tette hozzá az MSZP-s polgármester.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

...és mit Dézsi:

„Dézsi Csaba András alpolgármester a jutalomról való lemondását azzal indokolta, hogy a télen felvett vezetői jutalmakkal már honorálták munkájukat. - Aki közhivatalt vállal, annak nem szabad a mohóság hibájába esni – tette hozzá, majd kijelentette: itt közpénzekről van szó, így nem lehet a vesenyszféra szabályait alkalmazni, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közhivatalnokok egyhavi fizetésüknek megfelelő jutalmat kaptak. – Nem indokolja semmi, hogy a városvezetők eltérjenek ettől – mondta végezetül Győr fideszes alpolgármestere.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

Egyébként pedig mondhatjuk: lám-lám, a politikusok jutalma örök slágertéma, és lám-lám, a szocialista városvezetés magának – és hát a jutalmat ugye csak egyszer visszautasító fideszes alpolgármesternek – osztogatott milliós jutalmakat.

De van azért még egy különbség: nézzük meg mai értékre számolva, hogy mennyit is keresett a jutalommal együtt Balogh József.

2001 nyarán inflációt beleszámolva – ezzel a kalkulátorral2021-es értéken Balogh polgármester bruttó 6,3 milliós jutalmat, az alpolgármesterek 6 milliós jutalmat kaptak, Dézsi pedig 5,4 milliót kapott volna. Balogh József fizetése Nettó 205 ezer forint volt, ami mai értéken számolva nagyjából 500 ezer forint, ami elmarad a nettóban 900 ezer forint körüli mostani polgármesteri fizetéstől. Ha ezekkel számolunk, akkor kiderül, hogy 2001-ben Balogh polgármester az alapfizetését tekintve a jutalommal együtt keresett nagyjából annyit (kb 10,5 millió forint) reálértékben, mint ma Dézsi polgármester szimplán az alapfizetéséből (10,8 millió.)

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.