Egyszer valóban lemondott a jutalmáról Dézsi alpolgármesterként – előtte azonban többször is milliós összeget vett fel

Pintér Bence 2022-11-22 13:04:28
Huszonkét éve egyszer lemondott többmilliós jutalmáról a polgármester, előtte azonban többször is felvett hasonló összeget a szocialista városvezetés tagjaival együtt.

Dézsi Csaba András köztisztviselőként neki járó 35 éves jubileumi jutalmának – ami orvosként, közalkalmazottként eltöltött éveit beleszámítva jár neki – híre bejárta az országos sajtót, ennek kapcsán pedig a városvezető több alkalommal is felemlegette, hogy amikor fideszesként Balogh József MSZP-s polgármester alatt volt alpolgármester, egyszer visszautasított egy jutalmat, ami ráadásul nem is ilyen törvény alapján járó jubileumi jutalom, hanem a közgyűlés által megszavazott jutalom volt.

És való igaz, a Kisalföld 2001. június 23-án számolt be róla, hogy jutalmat kapott a városvezetés: Balogh polgármester bruttó 2,5 millió forintot, a főállású alpolgármesterek 2,4 millió forintot, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Dézsi Csaba András pedig 2,2 millió forintot, amit ő visszautasított. Ez valóban nem egy jubileumi jutalom volt, hanem olyan jutalom, amit a közgyűlés rendszeresen megszavazott a városvezetésnek, így Dézsi Csaba Andrásnak is, eleinte félévente, aztán évente,

de az akkor alpolgármesterként dolgozó Dézsi a jelek szerint a többi alkalomkor nem tiltakozott a jutalom ellen.

A Kisalföld 2000 elején megjelent cikke szerint 1999-ben még az volt a gyakorlat, hogy a városvezetők félévente megkapták a fizetésük négyszeresét, azaz a polgármester bruttó 821 ezer forintot (2021-es értéken: 2 millió forint), míg Dézsi alpolgármester 702 ezer forintot (mai értéken: 1,8 millió forint):

2000 év végén aztán már fél év helyett egész évre járt a jutalom, ekkor Balogh polgármesternek 4,3 millió forintos jutalmat, Dézsinek 3,5 milliót szavazott meg a közgyűlés – nem esik szó róla, hogy tiltakozott volna ellene, sőt, a Népszava arról számolt be, hogy a közgyűlésben ezt egy darab MIÉP-es képviselőt, illetve egy, a pártból épp a magas jutalmak miatt kilépett szocialista képviselőt leszámítva mindenki – tehát a fideszesek is – megszavazták.

2001-ben egyébként megemelték a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetését, de már ebből sem kért Dézsi alpolgármester, mégpedig a város nehéz anyagi helyzetére hivatkozva. Ezt követte a 2001 nyári jutalom, amelyet – mint azt már említettük – szintén elutasított Dézsi polgármester. Érdemes azonban a Magyar Nemzet cikke alapján felidézni, mit mondott a témáról Balogh...

„Balogh József polgármester kérdésünkre elmondta, az elhangzott véleményeket át fogja gondolni. Szerinte Győrött számos menedzser keres annyit havonta, mint amennyi az ő mostani jutalma, s az önkormányzati szférában sem szokatlan az ekkora összegű kifizetés. - Ezt az összeget az önkormányzati cégek vezetői is megkapják, csak ott prémiumnak hívják, és ők is a köz-, nem pedig a versenyszféra dolgozóinak tekinthetők. A közgyűlési többség megszavazta a döntést, pedig a szocialisták aránya csak 39 százalék a testületben – tette hozzá az MSZP-s polgármester.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

...és mit Dézsi:

„Dézsi Csaba András alpolgármester a jutalomról való lemondását azzal indokolta, hogy a télen felvett vezetői jutalmakkal már honorálták munkájukat. - Aki közhivatalt vállal, annak nem szabad a mohóság hibájába esni – tette hozzá, majd kijelentette: itt közpénzekről van szó, így nem lehet a vesenyszféra szabályait alkalmazni, s arról sem szabad megfeledkezni, hogy a közhivatalnokok egyhavi fizetésüknek megfelelő jutalmat kaptak. – Nem indokolja semmi, hogy a városvezetők eltérjenek ettől – mondta végezetül Győr fideszes alpolgármestere.” (Magyar Nemzet, 2001. 07. 09.)

Egyébként pedig mondhatjuk: lám-lám, a politikusok jutalma örök slágertéma, és lám-lám, a szocialista városvezetés magának – és hát a jutalmat ugye csak egyszer visszautasító fideszes alpolgármesternek – osztogatott milliós jutalmakat.

De van azért még egy különbség: nézzük meg mai értékre számolva, hogy mennyit is keresett a jutalommal együtt Balogh József.

2001 nyarán inflációt beleszámolva – ezzel a kalkulátorral2021-es értéken Balogh polgármester bruttó 6,3 milliós jutalmat, az alpolgármesterek 6 milliós jutalmat kaptak, Dézsi pedig 5,4 milliót kapott volna. Balogh József fizetése Nettó 205 ezer forint volt, ami mai értéken számolva nagyjából 500 ezer forint, ami elmarad a nettóban 900 ezer forint körüli mostani polgármesteri fizetéstől. Ha ezekkel számolunk, akkor kiderül, hogy 2001-ben Balogh polgármester az alapfizetését tekintve a jutalommal együtt keresett nagyjából annyit (kb 10,5 millió forint) reálértékben, mint ma Dézsi polgármester szimplán az alapfizetéséből (10,8 millió.)

Szólj hozzá!

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.