Újabb fronton kérdőjeleződött meg a győri „nyílt városháza”

Pintér Bence 2022-11-17 05:59:52
A jegyző azt üzente, hogy minden adat naprakész – aztán pár hét múlva több hónapos szerződések feltöltését kellett pótolni.

Mint azt olvasóink tudják, a győri polgármester által meghirdetett „nyílt városháza” minden, csak nem nyílt – mármint akkor, ha az újságíró vagy akár az egyszeri polgár az önkormányzat vagy önkormányzati cégek működéseire, a közpénzek elköltésének módjára kíváncsi. Ekkor ugyanis a sajtókérdésekre, közérdekű adatigénylésekre nem érkezik válasz, de ami még érdekesebb, hogy

Győrben még a kötelezően feltöltendő üvegzseb-adatok is csak meglehetős esetlegességgel frissülnek. Ezekből tudhatnák meg a győriek hogy mire költi adóforintjaikat az önkormányzat.

Itt derülhet ki, mennyibe került egy-egy koncert, vagy mondjuk a városháza új harangjai, illetve például egy-egy olyan köztéri alkotás, mint a Csaba királyfi-szobor.

Ebben az ügyben rendszeresen érdeklődünk a jegyzői hivatalnál, hiszen ezen a felületen kaphatnának képet a győriek arról, hogy a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat egyes szervei milyen szerződéseket kötnek. Az adatok azonban gyakran sok hónapos csúszásban vannak, így meg szoktuk kérdezni néha, hogy biztos, hogy minden fent van-e. Volt példa arra korábban, hogy erről fejléces, aláírt, beszkennelt papíron kaptunk tájékoztatást a jegyzőtől.

Legutóbb október elején érdeklődtünk efelől, mivel addigra ismét igencsak elmaradozott az adatok feltöltése. Ezúttal azonban nem az általunk megkeresett győri jegyző, Nagyné dr. László Edit válaszolt, hanem a városháza sajtóosztálya, ami azért is érdekes, mert ők azok, akik egyébként nem szoktak válaszolni a kérdéseinkre. Most a jegyző üzenetét közvetítették. Ami ez volt (kiemelés tőlünk – a szerk.):

A gyor.hu üvegzseb adatainál az utolsó feltöltés a jelen pillanatnyi állapot szerint 2022. október 06. napján történt.

Az üvegzseb adatok feltöltésével kapcsolatban az alábbi jogszabályi előírásokról tájékoztatom:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 37. § (1) bekezdése szerint:

„A 33. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szervek (a továbbiakban együtt: közzétételre kötelezett szerv) - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - tevékenységükhöz kapcsolódóan az 1. melléklet szerinti általános közzétételi listában meghatározott adatokat az 1. mellékletben foglaltak szerint közzéteszik.”

Az Infotv. 1. melléklet III. táblázata tartalmazza a gazdálkodási adatok közzétételére vonatkozó előírásokat.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik internetes honlapján az Infotv. 37. §-ban meghatározott közzétételi listákon szereplő adatok pontos, naprakész és folyamatos közzétételéről.

A vonatkozó, itt hivatkozott törvény értelmében egyébként a költéseket 60 nap alatt kell közzétenni a honlapon, magyarán szólva legfeljebb két hónapos csúszást láthatnánk az üvegzseb-oldalon.

Válaszunkban azt kértük, hogy legyen szíves azt, hogy minden adat fent van, aminek fent kell lennie maga a jegyző asszony írásba adni, de erre már nem kaptunk választ.

(Ugyanígy elküldtük korábbi sajtókérdéseinket az eddig néma városházi sajtóosztálynak újra, de arra sem kaptunk választ.)

Az élet viszont hamar rácáfolt a jegyzői közlésre, mivel november harmadikán egyszerre három dokumentum is felkerült az oldalra a Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztálytól, amelyek közül a legkorábbi áprilisi és májusi adatokat tartalmazott – ezeket tehát legkésőbb júniusban fel kellett volna tölteni az üvegzseb-oldalra, ehhez képest hat hónappal, azaz fél évvel később kerültek ki ide.

Mivel a szentivániak fóruma óta minden győri tudhatja, hogy a jegyző nem hazudik, bizonyára valamiféle félreértés vagy egyszeri anomália lehet az oka annak, hogy a jegyző szerint naprakész oldalon fél éves csúszások vannak. Hogy ez ne legyen így, továbbra is rendszeresen fogunk érdeklődni az adatok naprakészsége felől.

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.