Újabb fronton kérdőjeleződött meg a győri „nyílt városháza”

Pintér Bence 2022-11-17 05:59:52
A jegyző azt üzente, hogy minden adat naprakész – aztán pár hét múlva több hónapos szerződések feltöltését kellett pótolni.

Mint azt olvasóink tudják, a győri polgármester által meghirdetett „nyílt városháza” minden, csak nem nyílt – mármint akkor, ha az újságíró vagy akár az egyszeri polgár az önkormányzat vagy önkormányzati cégek működéseire, a közpénzek elköltésének módjára kíváncsi. Ekkor ugyanis a sajtókérdésekre, közérdekű adatigénylésekre nem érkezik válasz, de ami még érdekesebb, hogy

Győrben még a kötelezően feltöltendő üvegzseb-adatok is csak meglehetős esetlegességgel frissülnek. Ezekből tudhatnák meg a győriek hogy mire költi adóforintjaikat az önkormányzat.

Itt derülhet ki, mennyibe került egy-egy koncert, vagy mondjuk a városháza új harangjai, illetve például egy-egy olyan köztéri alkotás, mint a Csaba királyfi-szobor.

Ebben az ügyben rendszeresen érdeklődünk a jegyzői hivatalnál, hiszen ezen a felületen kaphatnának képet a győriek arról, hogy a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat egyes szervei milyen szerződéseket kötnek. Az adatok azonban gyakran sok hónapos csúszásban vannak, így meg szoktuk kérdezni néha, hogy biztos, hogy minden fent van-e. Volt példa arra korábban, hogy erről fejléces, aláírt, beszkennelt papíron kaptunk tájékoztatást a jegyzőtől.

Legutóbb október elején érdeklődtünk efelől, mivel addigra ismét igencsak elmaradozott az adatok feltöltése. Ezúttal azonban nem az általunk megkeresett győri jegyző, Nagyné dr. László Edit válaszolt, hanem a városháza sajtóosztálya, ami azért is érdekes, mert ők azok, akik egyébként nem szoktak válaszolni a kérdéseinkre. Most a jegyző üzenetét közvetítették. Ami ez volt (kiemelés tőlünk – a szerk.):

A gyor.hu üvegzseb adatainál az utolsó feltöltés a jelen pillanatnyi állapot szerint 2022. október 06. napján történt.

Az üvegzseb adatok feltöltésével kapcsolatban az alábbi jogszabályi előírásokról tájékoztatom:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 37. § (1) bekezdése szerint:

„A 33. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szervek (a továbbiakban együtt: közzétételre kötelezett szerv) - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - tevékenységükhöz kapcsolódóan az 1. melléklet szerinti általános közzétételi listában meghatározott adatokat az 1. mellékletben foglaltak szerint közzéteszik.”

Az Infotv. 1. melléklet III. táblázata tartalmazza a gazdálkodási adatok közzétételére vonatkozó előírásokat.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik internetes honlapján az Infotv. 37. §-ban meghatározott közzétételi listákon szereplő adatok pontos, naprakész és folyamatos közzétételéről.

A vonatkozó, itt hivatkozott törvény értelmében egyébként a költéseket 60 nap alatt kell közzétenni a honlapon, magyarán szólva legfeljebb két hónapos csúszást láthatnánk az üvegzseb-oldalon.

Válaszunkban azt kértük, hogy legyen szíves azt, hogy minden adat fent van, aminek fent kell lennie maga a jegyző asszony írásba adni, de erre már nem kaptunk választ.

(Ugyanígy elküldtük korábbi sajtókérdéseinket az eddig néma városházi sajtóosztálynak újra, de arra sem kaptunk választ.)

Az élet viszont hamar rácáfolt a jegyzői közlésre, mivel november harmadikán egyszerre három dokumentum is felkerült az oldalra a Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztálytól, amelyek közül a legkorábbi áprilisi és májusi adatokat tartalmazott – ezeket tehát legkésőbb júniusban fel kellett volna tölteni az üvegzseb-oldalra, ehhez képest hat hónappal, azaz fél évvel később kerültek ki ide.

Mivel a szentivániak fóruma óta minden győri tudhatja, hogy a jegyző nem hazudik, bizonyára valamiféle félreértés vagy egyszeri anomália lehet az oka annak, hogy a jegyző szerint naprakész oldalon fél éves csúszások vannak. Hogy ez ne legyen így, továbbra is rendszeresen fogunk érdeklődni az adatok naprakészsége felől.

Szólj hozzá!

LMP: Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, hanem a multik

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese szerint mára egyértelművé vált, hogy Magyarországot nem a Fidesz-KDNP kormányozza, a meghatározó döntések multinacionális vállalatok irodáiban születnek.

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.