Újabb fronton kérdőjeleződött meg a győri „nyílt városháza”

Pintér Bence 2022-11-17 05:59:52
A jegyző azt üzente, hogy minden adat naprakész – aztán pár hét múlva több hónapos szerződések feltöltését kellett pótolni.

Mint azt olvasóink tudják, a győri polgármester által meghirdetett „nyílt városháza” minden, csak nem nyílt – mármint akkor, ha az újságíró vagy akár az egyszeri polgár az önkormányzat vagy önkormányzati cégek működéseire, a közpénzek elköltésének módjára kíváncsi. Ekkor ugyanis a sajtókérdésekre, közérdekű adatigénylésekre nem érkezik válasz, de ami még érdekesebb, hogy

Győrben még a kötelezően feltöltendő üvegzseb-adatok is csak meglehetős esetlegességgel frissülnek. Ezekből tudhatnák meg a győriek hogy mire költi adóforintjaikat az önkormányzat.

Itt derülhet ki, mennyibe került egy-egy koncert, vagy mondjuk a városháza új harangjai, illetve például egy-egy olyan köztéri alkotás, mint a Csaba királyfi-szobor.

Ebben az ügyben rendszeresen érdeklődünk a jegyzői hivatalnál, hiszen ezen a felületen kaphatnának képet a győriek arról, hogy a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat egyes szervei milyen szerződéseket kötnek. Az adatok azonban gyakran sok hónapos csúszásban vannak, így meg szoktuk kérdezni néha, hogy biztos, hogy minden fent van-e. Volt példa arra korábban, hogy erről fejléces, aláírt, beszkennelt papíron kaptunk tájékoztatást a jegyzőtől.

Legutóbb október elején érdeklődtünk efelől, mivel addigra ismét igencsak elmaradozott az adatok feltöltése. Ezúttal azonban nem az általunk megkeresett győri jegyző, Nagyné dr. László Edit válaszolt, hanem a városháza sajtóosztálya, ami azért is érdekes, mert ők azok, akik egyébként nem szoktak válaszolni a kérdéseinkre. Most a jegyző üzenetét közvetítették. Ami ez volt (kiemelés tőlünk – a szerk.):

A gyor.hu üvegzseb adatainál az utolsó feltöltés a jelen pillanatnyi állapot szerint 2022. október 06. napján történt.

Az üvegzseb adatok feltöltésével kapcsolatban az alábbi jogszabályi előírásokról tájékoztatom:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 37. § (1) bekezdése szerint:

„A 33. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szervek (a továbbiakban együtt: közzétételre kötelezett szerv) - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - tevékenységükhöz kapcsolódóan az 1. melléklet szerinti általános közzétételi listában meghatározott adatokat az 1. mellékletben foglaltak szerint közzéteszik.”

Az Infotv. 1. melléklet III. táblázata tartalmazza a gazdálkodási adatok közzétételére vonatkozó előírásokat.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik internetes honlapján az Infotv. 37. §-ban meghatározott közzétételi listákon szereplő adatok pontos, naprakész és folyamatos közzétételéről.

A vonatkozó, itt hivatkozott törvény értelmében egyébként a költéseket 60 nap alatt kell közzétenni a honlapon, magyarán szólva legfeljebb két hónapos csúszást láthatnánk az üvegzseb-oldalon.

Válaszunkban azt kértük, hogy legyen szíves azt, hogy minden adat fent van, aminek fent kell lennie maga a jegyző asszony írásba adni, de erre már nem kaptunk választ.

(Ugyanígy elküldtük korábbi sajtókérdéseinket az eddig néma városházi sajtóosztálynak újra, de arra sem kaptunk választ.)

Az élet viszont hamar rácáfolt a jegyzői közlésre, mivel november harmadikán egyszerre három dokumentum is felkerült az oldalra a Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztálytól, amelyek közül a legkorábbi áprilisi és májusi adatokat tartalmazott – ezeket tehát legkésőbb júniusban fel kellett volna tölteni az üvegzseb-oldalra, ehhez képest hat hónappal, azaz fél évvel később kerültek ki ide.

Mivel a szentivániak fóruma óta minden győri tudhatja, hogy a jegyző nem hazudik, bizonyára valamiféle félreértés vagy egyszeri anomália lehet az oka annak, hogy a jegyző szerint naprakész oldalon fél éves csúszások vannak. Hogy ez ne legyen így, továbbra is rendszeresen fogunk érdeklődni az adatok naprakészsége felől.

Szólj hozzá!

Hatalmas pusztítást végzett a tűz Csönge mellett

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók.

Dézsi Csaba András valótlanságot terjesztett az Ugytudjuk.hu-val kapcsolatban

Pedig csak a cégjegyzéket kellett volna megnéznie Győr leköszönő polgármesterének.

Változékonyabbá válik az időjárás a hétvégére

Pénteken a Győr-Szeged vonal szélesebb sávjában lesz erőteljesebb a felhőképződés.

Bíró Attila lett a győri női vízilabdacsapat szakmai igazgatója

A korábbi szövetségi kapitány Bíró Attila lett a női vízilabda ob I/B-ben szereplő Győri VSE szakmai igazgatója.

Bemutatták az új győri gyártású Cupra Terramart

Győrben a tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar.

Egyelőre marad a nyár

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

Úgy néz ki Dézsi Csaba András kikerült a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából

1,5 millió forintos érvágás ez a leköszönő győri polgármesternek.

Szombathelyi gázolás szemtanúit keresik

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében történt a baleset.

„Unokázós” csalások miatt emeltek vádat Vasban

10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott a megvádolt nő.

Idős ápoltat lopott meg egy sárvári nő

Közel másfél millió forintot zsákmányolt.

51. évadát kezdi meg a Savaria Szimfonikus Zenekar

Mozaik bérlet, Hollywood Classics, Wagner.

Te gondoltál már a nyugdíjas éveidre?

Bár a hírekben időről időre foglalkoznak a nyugdíjrendszerrel, illetve annak problematikájával, a legtöbb ember addig nem foglalkozik vele, amíg a saját bőrén meg nem érzi a rendszer hátulütőit.

Távozik a holland válogatottól a Győri Audi ETO KC vezetőedzője

Úgy érezte, már nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Teljes útlezárás a 87-es főúton

Baleset miatt forgalomkorlátozásra kell számítani Táplánszentkereszt térségében.