Újabb fronton kérdőjeleződött meg a győri „nyílt városháza”

Pintér Bence 2022-11-17 05:59:52
A jegyző azt üzente, hogy minden adat naprakész – aztán pár hét múlva több hónapos szerződések feltöltését kellett pótolni.

Mint azt olvasóink tudják, a győri polgármester által meghirdetett „nyílt városháza” minden, csak nem nyílt – mármint akkor, ha az újságíró vagy akár az egyszeri polgár az önkormányzat vagy önkormányzati cégek működéseire, a közpénzek elköltésének módjára kíváncsi. Ekkor ugyanis a sajtókérdésekre, közérdekű adatigénylésekre nem érkezik válasz, de ami még érdekesebb, hogy

Győrben még a kötelezően feltöltendő üvegzseb-adatok is csak meglehetős esetlegességgel frissülnek. Ezekből tudhatnák meg a győriek hogy mire költi adóforintjaikat az önkormányzat.

Itt derülhet ki, mennyibe került egy-egy koncert, vagy mondjuk a városháza új harangjai, illetve például egy-egy olyan köztéri alkotás, mint a Csaba királyfi-szobor.

Ebben az ügyben rendszeresen érdeklődünk a jegyzői hivatalnál, hiszen ezen a felületen kaphatnának képet a győriek arról, hogy a polgármesteri hivatal, illetve az önkormányzat egyes szervei milyen szerződéseket kötnek. Az adatok azonban gyakran sok hónapos csúszásban vannak, így meg szoktuk kérdezni néha, hogy biztos, hogy minden fent van-e. Volt példa arra korábban, hogy erről fejléces, aláírt, beszkennelt papíron kaptunk tájékoztatást a jegyzőtől.

Legutóbb október elején érdeklődtünk efelől, mivel addigra ismét igencsak elmaradozott az adatok feltöltése. Ezúttal azonban nem az általunk megkeresett győri jegyző, Nagyné dr. László Edit válaszolt, hanem a városháza sajtóosztálya, ami azért is érdekes, mert ők azok, akik egyébként nem szoktak válaszolni a kérdéseinkre. Most a jegyző üzenetét közvetítették. Ami ez volt (kiemelés tőlünk – a szerk.):

A gyor.hu üvegzseb adatainál az utolsó feltöltés a jelen pillanatnyi állapot szerint 2022. október 06. napján történt.

Az üvegzseb adatok feltöltésével kapcsolatban az alábbi jogszabályi előírásokról tájékoztatom:

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 37. § (1) bekezdése szerint:

„A 33. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szervek (a továbbiakban együtt: közzétételre kötelezett szerv) - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - tevékenységükhöz kapcsolódóan az 1. melléklet szerinti általános közzétételi listában meghatározott adatokat az 1. mellékletben foglaltak szerint közzéteszik.”

Az Infotv. 1. melléklet III. táblázata tartalmazza a gazdálkodási adatok közzétételére vonatkozó előírásokat.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodik internetes honlapján az Infotv. 37. §-ban meghatározott közzétételi listákon szereplő adatok pontos, naprakész és folyamatos közzétételéről.

A vonatkozó, itt hivatkozott törvény értelmében egyébként a költéseket 60 nap alatt kell közzétenni a honlapon, magyarán szólva legfeljebb két hónapos csúszást láthatnánk az üvegzseb-oldalon.

Válaszunkban azt kértük, hogy legyen szíves azt, hogy minden adat fent van, aminek fent kell lennie maga a jegyző asszony írásba adni, de erre már nem kaptunk választ.

(Ugyanígy elküldtük korábbi sajtókérdéseinket az eddig néma városházi sajtóosztálynak újra, de arra sem kaptunk választ.)

Az élet viszont hamar rácáfolt a jegyzői közlésre, mivel november harmadikán egyszerre három dokumentum is felkerült az oldalra a Településfejlesztési és Városstratégiai Főosztálytól, amelyek közül a legkorábbi áprilisi és májusi adatokat tartalmazott – ezeket tehát legkésőbb júniusban fel kellett volna tölteni az üvegzseb-oldalra, ehhez képest hat hónappal, azaz fél évvel később kerültek ki ide.

Mivel a szentivániak fóruma óta minden győri tudhatja, hogy a jegyző nem hazudik, bizonyára valamiféle félreértés vagy egyszeri anomália lehet az oka annak, hogy a jegyző szerint naprakész oldalon fél éves csúszások vannak. Hogy ez ne legyen így, továbbra is rendszeresen fogunk érdeklődni az adatok naprakészsége felől.

Szólj hozzá!

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.

Újabb hibát találtak a MOL finomítójában

A kormányzati médiában megjelent hírrel már a benzinárstop végére készíthetik fel az embereket.

Még december 4-ig Győrben állomásozik Donáth Anna „igazságkiállítása”

A momentumos EP-képviselő plakátkiállítását a Vásárcsarnok előtt lehet megnézni.

Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus

A népszerűségi lista legvégén a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc neve található.

Egy gyerek nevében küldött ízléstelen üzeneteket a fiatal férfi

Az elektronikus naplóba lépett be, az iskola dolgozóinak küldött üzeneteket.

Szabadságvesztés lehet a vége a súlyos környezetszennyezésnek

Egy felnőtt és egy fiatalkorú a vád szerint a Kis-Sorok patakba dobott olyan fémhordókat és műanyag kannákat, melyekben fáradt olaj volt.

Változóan felhős, napos idő várható csütörtökön

Az északkeleti, északi szél csak néhol élénkülhet meg.