Gulyás: Ha megállapodunk az EU-val, jön a pedagógusbéremelés

Pintér Bence 2022-10-13 13:34:00
Ha létrejön az uniós megállapodás, a tanári fizetések már 2025-re elérhetik a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Kormányinfó volt csütörtökön, melyen kiderült:

továbbra is az EU-s pénzek megérkezésétől teszi függővé a pedagógusbérek emelését a kormány, ha sikerül megállapodni, akkor a tanári fizetések már 2025-re elérhetik a diplomás átlagbér 80 százalékát.

A miniszter szerint jövőre 21 százalékkal, 2024-ben a jelenlegi bázishoz viszonyítva közel 25 százalékkal, 2025-ben pedig – szintén a mostani bázishoz képest – 29-30 százalékkal emelnék a béreket – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Ez a prognózisok szerint bruttó 778 ezer forint lesz átlagosan.

A Telex cikke szerint azonban ha az inflációt is hozzászámoljuk, akkor öt év alatt csak évi hat százalékkal növekednek majd a pedagógusbérek. Az MNB optimista becslése szerint az infláció ugyanis év alatt 44,3 százalékos lesz.

Az EU ugye azért tartja vissza a Magyarországnak járó pénzeket, mivel Brüsszel megelégelte, hogy az EU-s forrásokat Magyaországon rendkívül átláthatatlan módon osztja szét és költi el az állam. Ezért kértek garanciákat, amelyeket igyekszik a kormány teljesíteni – ennek az egésznek a része, hogy olyan, alapvetően állami feladatokat is az EU-s pénzek megérkezéshez kötnek, mint a pedagógusbérek emelése.

Gulyás a tanárok kirúgásáról azt mondta, hogy mindenkinek be kell tartania a jogszabályokat, jogszerű tiltakozásért pedig senkit se büntethetnek, de a polgári engedetlenségnek szerinte nem lehet anyagi indoka, csak erkölcsi.

A kormányinfón ezen felül kiderült az is, hogy

fél évre elég gáz van Magyarországon akkor is, ha mostantól nem jönne mostantól egy molekula sem. Később azonban kérdésre kiderült, hogy ebbe a mennyiségbe beleszámolták azt is, amit a kormány eladott Szerbiának.

A miniszter szerint sok változtatásra van szükség az energiarendszerben. Ezért a helyreállítási alap hitel részét zöld átállásra és villamosenergia-fejlesztésre fordítanák. (A hitel rész a hírek szerint 9,6 milliárd eurót takar.)

A minsizter szerint az ország gazdasági problémáit, például a mélyrepülsében lévő forintárfolyamot is az EU által a háborús agresszor Oroszország ellen hozott. közös gazdasági szankciók okozzák, amelyeket egyébként rendre megszavazott Magyarország is, a legutóbbit épp október elején.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.