Miért nem lehet normálisan átbiciklizni Győr belvárosán? – Befejezetlen Győr #3

Pintér Bence 2022-09-12 13:42:00
A belvárost átszelő természetes kerékpáros útvonalat teraszok és autók zárják el.

A Befejezetlen Győrrel a TikTokon mutatunk meg félbehagyott, elfeledett győri projekteket, épületeket, utakat és ötleteket. Kövess be minket!

Két éve a Jedlik utcai kerékpározás nyári betiltásával maga a városvezetés hívta fel a figyelmet egy régóta lappangó problémára: a belváros se észak-déli, se keleti-nyugati irányba nem kerekezhető át egykönnyen. Az észak-déli tengelyen pedig adná is magát az útvonal, évtizedek óta használják is a győriek, az utóbbi években azonban adódtak vele problémák.

A Befejezetlen Győr legújabb részében a Jedlik utcai kerékpározás problémáját mutatjuk be:

@befejezetlengyor A mai napig nincs Győr belvárosában olyan használható és biztonságos biciklis útvonal, ami összeköti a város északi és déli részét. A leglogikusabb és legrövidebb útvonalat, a Jedlik utcát, üres teraszok és autók uralják. #győr #győripolgármester #pintérbence #befejezetlen #befejezetlengyőr #bicikli #város #kerékpár #urbanisztika #kerekpar #bicikliút #győribelváros ♬ Lights - Sped Up Version - Ellie Goulding & Speed Radio

A lényeg tehát még ma is az, hogy az utat vészesen, és néhol teljesen feleselegesen leszűkítő teraszok miatt nincs hely arra, hogy békésen elférjenek egymás mellett a kerékpárosok és gyalogosok, és még azon a kevés helyen is rendszeresen áruszállító autók parkolnak. Így nyilván folyamatos a konfliktus a közlekedők között, jó kerülőút pedig nincs, akár a belvárosba igyekszik az ember, akár tovább a déli városrészek felé.

A helyzet maga szimptomatikus, a bácsai bicikliúttal együtt remekül mutatja, hogy bár a városnak egyébként elviekben létezik kerékpáros kocepciója, valójában egyáltalán nem átgondolt stratégia mentén történik a kerékpárutak, kerákpáros útvonalak kitalálása és telepítése.

Sőt mi több: mint azt a Jedlik utca esetében láttuk, a város gyakran passzívan és aktívan is tesz az ellen, hogy a kialakult, működő útvonalakat használni lehessen.

A Jedlik utca ügyében kézenfekvő lenne több megoldás is – ezekre majd visszatérünk egy későbbi videóban –, ehelyett a két éve inkább a kerékpározás betiltása mellett döntöttek, ami egyrészt nem működött, másrészt pedig meg nem oldotta, csak elfedte volna a problémát akkor is, ha működik. Úgyhogy tavaly és idén is újra szabad volt a biciklizés itt nyáron is – már ha tudtál bármennyire haladni.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! A Befejezetlen Győr korábbi részeit itt lehet elolvasni, TikTok-oldala pedig itt található.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.