Az utat elfoglaló vendéglátósok helyett a bicajosokat tiltják ki a győri Jedlik utcából

Pintér Bence 2020-07-10 11:05:00
A magát kerékpárosbarát városnak valló Győrben most már tényleg lehetetlen észak-déli irányban zavartalanul keresztülbiciklizni a belvároson.

Február végén írtunk egy hosszú cikket a győri kerékpáros közlekedés legnagyobb problémáiról. Ebben ejtettünk szót a Jedlik utcáról, amelyben vegyesen közlekedhetnek gyalogosok és biciklisek, az utat azonban pár ponton jelentősen leszűkítik az utca vendéglátóegységeinek teraszai. Ez azért problémás, mert ez az útszakasz az északi agglomerációból és Révfaluból, a Kossuth híd felől érkező biciklisek számára a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb útvonal a belváros, és azon keresztül – kisebb kacskaringókkal – Nádorváros és a többi déli városrész felé.

Akkor erre a problémára rákérdezve a győri Útkezelő szóvivője, Máthé-Tóth Péter azt mondta: a belvárost észak-dél irányban keresztülszelő kerékpáros útvonalnak – beleértve a Jedlik utcát – jelenleg nincsen előnyösebb alternatívája, mivel sem a Széchenyi teret a Dunakapu térrel összekötő gyalogos Stelczer Lajos utca, sem a Teleki út nem életszerű útvonalak és a kereszteződéseik (főleg a Stelczer Lajos utcáéi) veszélyesebbek, mint a Jedlik utcai gyalogos-kerékpáros együtt közlekedés.

Úgy tűnik azonban, hogy változott valami,

az Útkezelő ugyanis nemrég kitiltotta a kerékpárral közlekedőket a Jedlik utca Gutenberg tér és Széchenyi tér közötti szakaszáról,

május 15. és augusztus 31. között, reggel kilenc és este nyolc óra közötti idősávban.

Mutatjuk:

Ugyanez a másik oldalról szemlélve, egyúttal szemléltetve, hogy miért is „szűk” a Jedlik utca:

A helyzet tehát most úgy áll, hogy ha valaki a Kossuth hídon a Szigetköz, vagy Révfalu, Bácsa felől érkezve biciklivel szeretné a belvárost, annak ezen a szakaszon vagy tolnia kell a bringát, vagy a Dunakapu teret átszelve mehet a Stelczer Lajos utcán, ami az Útkezelő saját megállapítása szerint veszélyesebb, mint a Jedlik utcán a gyalogosok és bicajosok közös közlekedése volt eddig.

A dolognak oka lehet, hogy az utóbbi időben több biciklis ételfutár jelent meg Győrben az egyik ilyen alkalmazás megjelenésével, a másik pedig az, hogy a nyári időszakban nagyobb a forgalom ezen a szakaszon. (Az Útkezelő közben válaszolt kérdéseinkre: a cikk végén olvasható.) A probléma eredeti oka azonban az, hogy a Jedlik utcát a vendéglátósok teraszai rendkívüli mértékben leszűkítik: úgy, hogy a Pálffy Étterem a terasz mellett még a Széchenyi tér egy jelentős részét is kihelyezett asztalokkal foglalja el, tehát nem feltétlenül lenne szüksége a Jedlik utcai fedett teraszra nyáron. (A Pálffy Étterem tulajdonosa ugyebár elég jó kapcsolatot ápolt az előző városvezetéssel.)

Megkérdeztük az ügyben a győri kerékpáros ügyekben szakértő Tóth Péter civilt, egyetemi tanárt is, aki februárban arról beszélt lapunknak, hogy csak a közterület-használati engedélyek újratárgyalásával lehetne itt eredményt elérni. Most az új intézkedés kapcsán azt mondta:

a városvezetés a Jedlik utca ügyében a butikosok és a közterületre kitelepedő vendéglátósok magánérdekét tartotta szem előtt az itt közlekedők helyett,

akiknek így most jóval bonyolultabb lesz eljutni a belvárosba. Szerinte ha egy útszakasz veszélyes és kényelmetlen, akkor ha létezik alternatív útvonal, a kerékpárosok úgyis azt választják, itt azonban a már említett Stelczer Lajos utca nem jelent megfelelő alternatívát.

Az Útkezelő válasza:

Természetesen megkérdeztük minderről az Útkezelőt is: egyrészről arról, hogy mi az intézkedés pontos oka, másrészről pedig arról, hogy milyen útvonalat javasolnak most a kerékpárosoknak. Máthé-Tóth Péter szóvivő cikkünk megjelenése után megküldött közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Győr belvárosában a kerékpáros forgalom egyik fő vonalát képező, észak - déli irányú közlekedési tengelyét biztosítja a Kossuth-híd - Jedlik Ányos utca - Széchenyi tér - Czuczor Gergely utca útvonala. Sok kerékpáros kedveli ezt a történelmi belvárost és egyben gyalogos-zónát keresztező útvonalat, melyet közlekedés szervezési szempontok szerint mindig is támogattunk. Szem előtt tartottuk, hogy a gyalogos zóna Jedlik Ányos utcai szakaszán a kerékpárosok-gyalogosok szabadon közlekedhessenek egymás között.

Azonban ez elmúlt tavaszi és nyáreleji tapasztalatok azt mutatták, hogy a felerősödött kerékpáros forgalom és a sorban állás közbeni nagyobb szociális távolság megtartása miatt ez a közlekedési együttlét újabb konfliktushelyzeteket teremtett, ezért időszakosan korlátozásokat vezettünk be a Jedlik utcának az Apáca utca és Széchenyi tér közötti szakaszán, valamint a Dr. Kovács Pál utcában. 

A kerékpárosokat arra kérjük, hogy május 15. és augusztus 31-e között 09.00 óra és 20.00 között minden közlekedő biztonsága érdekében szálljon le a kerékpárról és tolva, azaz gyalogosan haladjon át a belváros ezen 100 méteres szakaszán.

Aki mégis kerékpáron ülve szeretne átmenni a gyalogos-zónán, annak a Jedlik utcával párhuzamos Stelczer Lajos utcát javasoljuk, de az Apáca utcai kereszteződésben fokozottan kell figyelniük a keresztirányú forgalomra. A jelzőtáblákat tegnap elhelyeztük a két utcában, a korlátozások érvényben vannak – kérünk mindenkit az együttműködésre, a szabályok betartására!”

Szólj hozzá!

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében, na meg a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Hamarosan Puskás Öcsivel is tudsz majd fifázni

Pancho ott lesz a FIFA legendái között.

Minden idők legszarkasztikusabb Star Wars Lego készlete megvan?

George Lucas és 4 milliárd dollár egy dobozban.

Ungár: a kormánynak többet kellene költenie idősgondozásra

Magyarország utolsó előtti az Európai Unióban az idősgondozásra fordított források szempontjából.

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.

A természet fogja bánni, hogy havonta 194 milliárd kesztyűt és maszkot használunk el

A természetvédők szerint egyik globális problémából a másikba fogunk csöppenni.

Megérkezett az Egis Körmend első légiósa

A biztonság kedvéért háromszor is letesztelték, mindhárom negatív lett.

Embercsempészt fogtak Győrnél

Öt illegális határátlépőt szállított autójában egy osztrák menekültkártyával rendelkező afgán sofőr.

Sütni fog a nap, délután jöhet zivatar

Ma is harminc fok fölött lesz a hőmérséklet.

Nagykanizsán tankolt egy Tigris harckocsi

De valahogy közelebb lépve sem lett nagyobb.

Algából készítettek strandpapucsot

Több éve kísérleteznek már vele.

van még itt cikk a témában:

Győrben és Szombathelyen is magas a levegő ózontartalma

A krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Két autó karambolozott Győrben, tűzoltók áramtalanították a járműveket

A társhatóságok és a közútkezelő szakemberei is a helyszínre érkeztek.