Az utat elfoglaló vendéglátósok helyett a bicajosokat tiltják ki a győri Jedlik utcából

Pintér Bence 2020-07-10 11:05:00
A magát kerékpárosbarát városnak valló Győrben most már tényleg lehetetlen észak-déli irányban zavartalanul keresztülbiciklizni a belvároson.

Február végén írtunk egy hosszú cikket a győri kerékpáros közlekedés legnagyobb problémáiról. Ebben ejtettünk szót a Jedlik utcáról, amelyben vegyesen közlekedhetnek gyalogosok és biciklisek, az utat azonban pár ponton jelentősen leszűkítik az utca vendéglátóegységeinek teraszai. Ez azért problémás, mert ez az útszakasz az északi agglomerációból és Révfaluból, a Kossuth híd felől érkező biciklisek számára a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb útvonal a belváros, és azon keresztül – kisebb kacskaringókkal – Nádorváros és a többi déli városrész felé.

Akkor erre a problémára rákérdezve a győri Útkezelő szóvivője, Máthé-Tóth Péter azt mondta: a belvárost észak-dél irányban keresztülszelő kerékpáros útvonalnak – beleértve a Jedlik utcát – jelenleg nincsen előnyösebb alternatívája, mivel sem a Széchenyi teret a Dunakapu térrel összekötő gyalogos Stelczer Lajos utca, sem a Teleki út nem életszerű útvonalak és a kereszteződéseik (főleg a Stelczer Lajos utcáéi) veszélyesebbek, mint a Jedlik utcai gyalogos-kerékpáros együtt közlekedés.

Úgy tűnik azonban, hogy változott valami,

az Útkezelő ugyanis nemrég kitiltotta a kerékpárral közlekedőket a Jedlik utca Gutenberg tér és Széchenyi tér közötti szakaszáról,

május 15. és augusztus 31. között, reggel kilenc és este nyolc óra közötti idősávban.

Mutatjuk:

Ugyanez a másik oldalról szemlélve, egyúttal szemléltetve, hogy miért is „szűk” a Jedlik utca:

A helyzet tehát most úgy áll, hogy ha valaki a Kossuth hídon a Szigetköz, vagy Révfalu, Bácsa felől érkezve biciklivel szeretné a belvárost, annak ezen a szakaszon vagy tolnia kell a bringát, vagy a Dunakapu teret átszelve mehet a Stelczer Lajos utcán, ami az Útkezelő saját megállapítása szerint veszélyesebb, mint a Jedlik utcán a gyalogosok és bicajosok közös közlekedése volt eddig.

A dolognak oka lehet, hogy az utóbbi időben több biciklis ételfutár jelent meg Győrben az egyik ilyen alkalmazás megjelenésével, a másik pedig az, hogy a nyári időszakban nagyobb a forgalom ezen a szakaszon. (Az Útkezelő közben válaszolt kérdéseinkre: a cikk végén olvasható.) A probléma eredeti oka azonban az, hogy a Jedlik utcát a vendéglátósok teraszai rendkívüli mértékben leszűkítik: úgy, hogy a Pálffy Étterem a terasz mellett még a Széchenyi tér egy jelentős részét is kihelyezett asztalokkal foglalja el, tehát nem feltétlenül lenne szüksége a Jedlik utcai fedett teraszra nyáron. (A Pálffy Étterem tulajdonosa ugyebár elég jó kapcsolatot ápolt az előző városvezetéssel.)

Megkérdeztük az ügyben a győri kerékpáros ügyekben szakértő Tóth Péter civilt, egyetemi tanárt is, aki februárban arról beszélt lapunknak, hogy csak a közterület-használati engedélyek újratárgyalásával lehetne itt eredményt elérni. Most az új intézkedés kapcsán azt mondta:

a városvezetés a Jedlik utca ügyében a butikosok és a közterületre kitelepedő vendéglátósok magánérdekét tartotta szem előtt az itt közlekedők helyett,

akiknek így most jóval bonyolultabb lesz eljutni a belvárosba. Szerinte ha egy útszakasz veszélyes és kényelmetlen, akkor ha létezik alternatív útvonal, a kerékpárosok úgyis azt választják, itt azonban a már említett Stelczer Lajos utca nem jelent megfelelő alternatívát.

Az Útkezelő válasza:

Természetesen megkérdeztük minderről az Útkezelőt is: egyrészről arról, hogy mi az intézkedés pontos oka, másrészről pedig arról, hogy milyen útvonalat javasolnak most a kerékpárosoknak. Máthé-Tóth Péter szóvivő cikkünk megjelenése után megküldött közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„Győr belvárosában a kerékpáros forgalom egyik fő vonalát képező, észak - déli irányú közlekedési tengelyét biztosítja a Kossuth-híd - Jedlik Ányos utca - Széchenyi tér - Czuczor Gergely utca útvonala. Sok kerékpáros kedveli ezt a történelmi belvárost és egyben gyalogos-zónát keresztező útvonalat, melyet közlekedés szervezési szempontok szerint mindig is támogattunk. Szem előtt tartottuk, hogy a gyalogos zóna Jedlik Ányos utcai szakaszán a kerékpárosok-gyalogosok szabadon közlekedhessenek egymás között.

Azonban ez elmúlt tavaszi és nyáreleji tapasztalatok azt mutatták, hogy a felerősödött kerékpáros forgalom és a sorban állás közbeni nagyobb szociális távolság megtartása miatt ez a közlekedési együttlét újabb konfliktushelyzeteket teremtett, ezért időszakosan korlátozásokat vezettünk be a Jedlik utcának az Apáca utca és Széchenyi tér közötti szakaszán, valamint a Dr. Kovács Pál utcában. 

A kerékpárosokat arra kérjük, hogy május 15. és augusztus 31-e között 09.00 óra és 20.00 között minden közlekedő biztonsága érdekében szálljon le a kerékpárról és tolva, azaz gyalogosan haladjon át a belváros ezen 100 méteres szakaszán.

Aki mégis kerékpáron ülve szeretne átmenni a gyalogos-zónán, annak a Jedlik utcával párhuzamos Stelczer Lajos utcát javasoljuk, de az Apáca utcai kereszteződésben fokozottan kell figyelniük a keresztirányú forgalomra. A jelzőtáblákat tegnap elhelyeztük a két utcában, a korlátozások érvényben vannak – kérünk mindenkit az együttműködésre, a szabályok betartására!”

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.