Megtorpant, most éppen kivár a NER-tőke Szlovéniában

KORG . 2022-08-27 08:31:00
Változások, amelyek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat.

Testes kudarccá lett az Orbán-kormány déli, nyomulós gazdaságpolitikája. Több mint 100 millió eurót áldoztak korábban egy trieszti kikötőre – semmi sem lett belőle. Ezért átfordultak Szlovéniába, öntötték a pénzt Koperbe és a Muravidékre. Most ez is bebukott.  

Lapunk régóta figyelemmel kíséri a NER-tőke és oligarchái déli ténykedését, mivel az ott történtek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat. A többi között megírtuk a trieszti, sok millió eurós  beruházást és annak fiaskóját. Megírtuk, hogy miként talált egymásra a magyar és a szlovén miniszterelnök, Janez Jansa. És azt is, hogy Koper lett az új magyar célpont, a tengeri kijárat.  

Hamarosan célkeresztbe került a Muravidék, főként Lendva. Egy hivatásos, Afrikát megjárt diplomatát tettek a konzulátus élére, majd rövidesen feltűnt a színen Szijjártó Péter külügyér. Ezután megjelent a magyar nemzeti tőke is, megvették a helyi wellness központot és szállodát.

Guruló forintok. Augusztus elején adták át az új magyar központot Lendván, a Fő utcában

A milliárdos ügyletek sorában szerepelt egy területvétel is, ahol új futball akadémiát kívántak felhúzni.

Több száz millióért újították fel a konzulátust, majd kulturális központokat is. Szijjártó után megjelent Lendván Orbán Viktor is. További beruházásokat ígért, barátjának nevezve Horvát Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselőt. Tény, hogy ezután templomok, a magyarsághoz kötődő középületek tucatjait renoválták, építették újjá.

Ezek jótétemények voltak az alig 2-3 ezer fős magyarságnak. És ami itthon nem történt meg, az a Muravidéken igen: hathatósan támogatták az oktatást, az iskolákat. Ezek mértéke viszont eltúlzott volt és sejtetni engedte, hogy a nyomulás gazdasági térnyerést szolgálhat. 

Ez akkor vált világossá, amikor a MOL megvette a szlovén benzinkút hálózatot és új központot épített Muraszombaton.

Tavasszal aztán fordult a kocka, Jansa elbukott és egy unió párti liberális politikus, Robert Golob került a bársonyszékbe.  

Ennek nyomán a magyarok által vásárolt médiában szinte azonnal elkezdődtek a változások. A Habony-csoport árulni kezdte tévéit, újságjait, a baloldalt támadó propaganda életlenné vált. A Lendvára már-már hazalátogató Szijjártó Péter még begyűjthette a díszpolgári címet, de a címlapról már lekerült.

A kintieknek a márciusi ünnepen nem vele, hanem Szili Katalinnal kellett beérni. Aki „nagy ívű", morális fejtegetésekkel tarkított beszédet mondott. Itthon a kétharmadot ismételten bezsebelő orbánizmus Szlovéniában megroggyant. A NER-tőke nyomulása megtorpant.   

A változást a külsőségekben is élesen jelzi a mostani, augusztus 20-ai lendvai központi ünnepség. Idén ezen nem vett részt magyar politikus. Helyiek szerepeltek, az egyházi jelleg dominált. Kivétel Dobronak község volt, ahol Horvát Ferenc Szilágyi Péter államtitkár-helyettessel jelent meg. A magyarság lapja, a 18-án megjelenő Népújság, címlapján nem augusztus 20-ra utaló szimbólumot, hanem a szlovén pénzből felújítandó lendvai várat hozta le. 

Megspékelve Golob fotójával. Ezt mondják erős jelzésnek a sajtóban.  

Lendvai forrásaink szerint a magyar befektetők, akik persze állami pénzt fektettek be, magukat magáncégnek álcázva, kissé idegesek. Hiszen sok, rengeteg pénzről van szó. A wellness fürdő sorsa kétséges, a rezsi emelkedés erősen veszteségessé teheti.

Szinte biztos, hogy a fociakadémia nem épül meg. Országosan sem jobb a helyzet a magyar befektetők szempontjából. Csend van Koperről és a szlovéniai közös vasútépítésről is. Golob kormányának látóterében nem Orbán Viktor és oligarchái állnak.

A NER-tőke Szlovéniában éppen úgy porul járhat, mint nemrég Szlovákiában. Ott ugyanis nagyobb földvásárlásokba kezdtek, de a szlovákok kapcsoltak és jogi eszközökkel megakadályozták az ügyleteket. Az eddigi, magyar pénzből létrehozott javak részbeni nyertese a szlovéniai magyarság, de az illiberális célok mehetnek a lecsóba. Ez viszont már nem bolt a NER-nek.

Kérdés, hogy miként változik majd ismét a déli politika, ha Orbán eszmetársai, a szélsőjobbos és fasiszta Giorgia Meloni, valamint Salvini és Berlusconi kerülnek hatalomra Olaszországban?

Valószínű, hogy ez esetben Szijjártó Triesztben hajthat majd az újabb díszpolgári címre. 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.