Megtorpant, most éppen kivár a NER-tőke Szlovéniában

KORG . 2022-08-27 08:31:00
Változások, amelyek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat.

Testes kudarccá lett az Orbán-kormány déli, nyomulós gazdaságpolitikája. Több mint 100 millió eurót áldoztak korábban egy trieszti kikötőre – semmi sem lett belőle. Ezért átfordultak Szlovéniába, öntötték a pénzt Koperbe és a Muravidékre. Most ez is bebukott.  

Lapunk régóta figyelemmel kíséri a NER-tőke és oligarchái déli ténykedését, mivel az ott történtek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat. A többi között megírtuk a trieszti, sok millió eurós  beruházást és annak fiaskóját. Megírtuk, hogy miként talált egymásra a magyar és a szlovén miniszterelnök, Janez Jansa. És azt is, hogy Koper lett az új magyar célpont, a tengeri kijárat.  

Hamarosan célkeresztbe került a Muravidék, főként Lendva. Egy hivatásos, Afrikát megjárt diplomatát tettek a konzulátus élére, majd rövidesen feltűnt a színen Szijjártó Péter külügyér. Ezután megjelent a magyar nemzeti tőke is, megvették a helyi wellness központot és szállodát.

Guruló forintok. Augusztus elején adták át az új magyar központot Lendván, a Fő utcában

A milliárdos ügyletek sorában szerepelt egy területvétel is, ahol új futball akadémiát kívántak felhúzni.

Több száz millióért újították fel a konzulátust, majd kulturális központokat is. Szijjártó után megjelent Lendván Orbán Viktor is. További beruházásokat ígért, barátjának nevezve Horvát Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselőt. Tény, hogy ezután templomok, a magyarsághoz kötődő középületek tucatjait renoválták, építették újjá.

Ezek jótétemények voltak az alig 2-3 ezer fős magyarságnak. És ami itthon nem történt meg, az a Muravidéken igen: hathatósan támogatták az oktatást, az iskolákat. Ezek mértéke viszont eltúlzott volt és sejtetni engedte, hogy a nyomulás gazdasági térnyerést szolgálhat. 

Ez akkor vált világossá, amikor a MOL megvette a szlovén benzinkút hálózatot és új központot épített Muraszombaton.

Tavasszal aztán fordult a kocka, Jansa elbukott és egy unió párti liberális politikus, Robert Golob került a bársonyszékbe.  

Ennek nyomán a magyarok által vásárolt médiában szinte azonnal elkezdődtek a változások. A Habony-csoport árulni kezdte tévéit, újságjait, a baloldalt támadó propaganda életlenné vált. A Lendvára már-már hazalátogató Szijjártó Péter még begyűjthette a díszpolgári címet, de a címlapról már lekerült.

A kintieknek a márciusi ünnepen nem vele, hanem Szili Katalinnal kellett beérni. Aki „nagy ívű", morális fejtegetésekkel tarkított beszédet mondott. Itthon a kétharmadot ismételten bezsebelő orbánizmus Szlovéniában megroggyant. A NER-tőke nyomulása megtorpant.   

A változást a külsőségekben is élesen jelzi a mostani, augusztus 20-ai lendvai központi ünnepség. Idén ezen nem vett részt magyar politikus. Helyiek szerepeltek, az egyházi jelleg dominált. Kivétel Dobronak község volt, ahol Horvát Ferenc Szilágyi Péter államtitkár-helyettessel jelent meg. A magyarság lapja, a 18-án megjelenő Népújság, címlapján nem augusztus 20-ra utaló szimbólumot, hanem a szlovén pénzből felújítandó lendvai várat hozta le. 

Megspékelve Golob fotójával. Ezt mondják erős jelzésnek a sajtóban.  

Lendvai forrásaink szerint a magyar befektetők, akik persze állami pénzt fektettek be, magukat magáncégnek álcázva, kissé idegesek. Hiszen sok, rengeteg pénzről van szó. A wellness fürdő sorsa kétséges, a rezsi emelkedés erősen veszteségessé teheti.

Szinte biztos, hogy a fociakadémia nem épül meg. Országosan sem jobb a helyzet a magyar befektetők szempontjából. Csend van Koperről és a szlovéniai közös vasútépítésről is. Golob kormányának látóterében nem Orbán Viktor és oligarchái állnak.

A NER-tőke Szlovéniában éppen úgy porul járhat, mint nemrég Szlovákiában. Ott ugyanis nagyobb földvásárlásokba kezdtek, de a szlovákok kapcsoltak és jogi eszközökkel megakadályozták az ügyleteket. Az eddigi, magyar pénzből létrehozott javak részbeni nyertese a szlovéniai magyarság, de az illiberális célok mehetnek a lecsóba. Ez viszont már nem bolt a NER-nek.

Kérdés, hogy miként változik majd ismét a déli politika, ha Orbán eszmetársai, a szélsőjobbos és fasiszta Giorgia Meloni, valamint Salvini és Berlusconi kerülnek hatalomra Olaszországban?

Valószínű, hogy ez esetben Szijjártó Triesztben hajthat majd az újabb díszpolgári címre. 

Szólj hozzá!

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot.