Megtorpant, most éppen kivár a NER-tőke Szlovéniában

KORG . 2022-08-27 08:31:00
Változások, amelyek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat.

Testes kudarccá lett az Orbán-kormány déli, nyomulós gazdaságpolitikája. Több mint 100 millió eurót áldoztak korábban egy trieszti kikötőre – semmi sem lett belőle. Ezért átfordultak Szlovéniába, öntötték a pénzt Koperbe és a Muravidékre. Most ez is bebukott.  

Lapunk régóta figyelemmel kíséri a NER-tőke és oligarchái déli ténykedését, mivel az ott történtek modellezhetik az Orbán-korszak utáni hazai állapotokat. A többi között megírtuk a trieszti, sok millió eurós  beruházást és annak fiaskóját. Megírtuk, hogy miként talált egymásra a magyar és a szlovén miniszterelnök, Janez Jansa. És azt is, hogy Koper lett az új magyar célpont, a tengeri kijárat.  

Hamarosan célkeresztbe került a Muravidék, főként Lendva. Egy hivatásos, Afrikát megjárt diplomatát tettek a konzulátus élére, majd rövidesen feltűnt a színen Szijjártó Péter külügyér. Ezután megjelent a magyar nemzeti tőke is, megvették a helyi wellness központot és szállodát.

Guruló forintok. Augusztus elején adták át az új magyar központot Lendván, a Fő utcában

A milliárdos ügyletek sorában szerepelt egy területvétel is, ahol új futball akadémiát kívántak felhúzni.

Több száz millióért újították fel a konzulátust, majd kulturális központokat is. Szijjártó után megjelent Lendván Orbán Viktor is. További beruházásokat ígért, barátjának nevezve Horvát Ferenc nemzetiségi országgyűlési képviselőt. Tény, hogy ezután templomok, a magyarsághoz kötődő középületek tucatjait renoválták, építették újjá.

Ezek jótétemények voltak az alig 2-3 ezer fős magyarságnak. És ami itthon nem történt meg, az a Muravidéken igen: hathatósan támogatták az oktatást, az iskolákat. Ezek mértéke viszont eltúlzott volt és sejtetni engedte, hogy a nyomulás gazdasági térnyerést szolgálhat. 

Ez akkor vált világossá, amikor a MOL megvette a szlovén benzinkút hálózatot és új központot épített Muraszombaton.

Tavasszal aztán fordult a kocka, Jansa elbukott és egy unió párti liberális politikus, Robert Golob került a bársonyszékbe.  

Ennek nyomán a magyarok által vásárolt médiában szinte azonnal elkezdődtek a változások. A Habony-csoport árulni kezdte tévéit, újságjait, a baloldalt támadó propaganda életlenné vált. A Lendvára már-már hazalátogató Szijjártó Péter még begyűjthette a díszpolgári címet, de a címlapról már lekerült.

A kintieknek a márciusi ünnepen nem vele, hanem Szili Katalinnal kellett beérni. Aki „nagy ívű", morális fejtegetésekkel tarkított beszédet mondott. Itthon a kétharmadot ismételten bezsebelő orbánizmus Szlovéniában megroggyant. A NER-tőke nyomulása megtorpant.   

A változást a külsőségekben is élesen jelzi a mostani, augusztus 20-ai lendvai központi ünnepség. Idén ezen nem vett részt magyar politikus. Helyiek szerepeltek, az egyházi jelleg dominált. Kivétel Dobronak község volt, ahol Horvát Ferenc Szilágyi Péter államtitkár-helyettessel jelent meg. A magyarság lapja, a 18-án megjelenő Népújság, címlapján nem augusztus 20-ra utaló szimbólumot, hanem a szlovén pénzből felújítandó lendvai várat hozta le. 

Megspékelve Golob fotójával. Ezt mondják erős jelzésnek a sajtóban.  

Lendvai forrásaink szerint a magyar befektetők, akik persze állami pénzt fektettek be, magukat magáncégnek álcázva, kissé idegesek. Hiszen sok, rengeteg pénzről van szó. A wellness fürdő sorsa kétséges, a rezsi emelkedés erősen veszteségessé teheti.

Szinte biztos, hogy a fociakadémia nem épül meg. Országosan sem jobb a helyzet a magyar befektetők szempontjából. Csend van Koperről és a szlovéniai közös vasútépítésről is. Golob kormányának látóterében nem Orbán Viktor és oligarchái állnak.

A NER-tőke Szlovéniában éppen úgy porul járhat, mint nemrég Szlovákiában. Ott ugyanis nagyobb földvásárlásokba kezdtek, de a szlovákok kapcsoltak és jogi eszközökkel megakadályozták az ügyleteket. Az eddigi, magyar pénzből létrehozott javak részbeni nyertese a szlovéniai magyarság, de az illiberális célok mehetnek a lecsóba. Ez viszont már nem bolt a NER-nek.

Kérdés, hogy miként változik majd ismét a déli politika, ha Orbán eszmetársai, a szélsőjobbos és fasiszta Giorgia Meloni, valamint Salvini és Berlusconi kerülnek hatalomra Olaszországban?

Valószínű, hogy ez esetben Szijjártó Triesztben hajthat majd az újabb díszpolgári címre. 

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.