Vlagyimir Putyin írta felül a Győri Nemzeti Színház repertoárját

Papp László Tamás 2022-08-23 18:16:00
Hat nagyszínpadi bemutatóval indul az évad. A részletek, illetve az Oroszország ukrajnai háborúja miatti változás a cikkben.

Hat nagyszínpadi bemutatóval készül az idei évadra a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett pedig Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét adaptálja a balettszínpadra

– hangzott el a két kulturális intézmény közös évadnyitó társulati ülésén az MTI szerint kedden Győrben.

Bakos-Kiss Gábor, a színház igazgatója elmondta, hogy az évadot szeptember 18-án nyílt nappal indítják, majd még abban a hónapban bemutatják Moliere A képzelt beteg című vígjátékát Zakariás Zalán rendezésében.

Az új évad terveiről a korábban az Ugytudjukon megjelent interjúban is beszélt a győri színház igazgatója. 

Bakos-Kiss Gábor az Ugytudjuknak: Mi nem azzal foglalkozunk, milyen politikai összetételű az önkormányzat

Sok cikkünkben foglalkoztunk az utóbbi időben a Győri Nemzeti Színházzal, amelynek pont egy éve lett új igazgatója Bakos-Kiss Gábor személyében. Az intézmény vezetőjét a korábbi évad tanulságai, az új évadra tervezett előadások mellett arról is kérdeztük: milyen a viszonya az önkormányzattal, mennyiben lett más a színház az elmúlt egy évben, szabad-e a színpadon politizálni, mi is az a népszínház, ő felújítaná-e a régi színházépületet vagy újat építene, s miként hat rájuk a koronavírus és az ukrán háború?

A korábban bejelentett Ármány és szerelem című romantikus dráma helyett Tamási Áron Énekesmadár című szerelmes játékát viszik színpadra. Friedrich Schiller romantikus drámáját az ukrán Ivan Urivsky rendezte volna, aki azonban Oroszország ukrajnai háborúja miatt nem tud eleget tenni feladatának. Az Ármány és szerelem bemutatóját így a 2023-2024-es évadra halasztották

– tette hozzá az igazgató, aki a júniusban nekünk adott interjúban még bízott abban, hogy Urivsky el tud jönni Győrbe.

Ő Ukrajnában él, Kijevben dolgozik, Petro Bogomazov díszlettervező szintén kijevi. Jelenleg online kommunikálunk. Most tartunk abban a fázisban, hogy a díszlet kezd végleges formát ölteni. Ők a mostani szabályok alapján nem hagyhatják el Ukrajna területét a háború miatt. Éppen ezért levelet írtam az ukrán kulturális miniszternek, hogy tegyék lehetővé az ő győri munkájukat, hiszen kultúrdiplomáciai értelemben ez egy óriási dolog lenne, ha az egyik legtehetségesebb fiatal ukrán színházi alkotó, a kijevi Ivan Franko Nemzeti Drámai Színház főrendezője Győrben színpadra állíthatná Schiller gyönyörűséges művét. Bizakodva várjuk a pozitív visszacsatolást”

– mondta el akkor.

Az évad hátralevő részében bemutatják Lionel Bart Oliver! című családi musicaljét, Giuseppe Verdi Rigolettóját, Móricz Zsigmond Barbárok című bűnügyi színművét és Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjét.

Az utóbbi különösen aktuális, sőt: némiképp áthallásos – teszi hozzá az Ugytudjuk színikritikusa. Hisz arról szól, miszerint – Bakos-Kiss Gábort idézve:

„Bajban van egy kis ország, hatalmas adóssága van,

és hogyan lehet megmenteni? Ha a mi kutyánk kölyke, a kicsapongó életet élő, léha diplomata feleségül veszi a dúsgazdag özvegyet és az ő pénze megoldja a financiális problémát.”

 A Kisfaludy-teremben játsszák Dan Gordon Esőember című drámáját, valamint Dér András Mindenkinek mindene - Apor Vilmos című életrajzi drámáját – írja az MTI. Ennek olvasópróbáján az Ugytudjuk színházi ügyekben illetékes munkatársa is ott volt.

Apor Vilmos haláltusáján keresztül mutatja be a győri püspök életét egy rendhagyó színmű

A 2022. június 24-26 közötti győri Jaurinum összművészeti fesztivál első napján lesz az ősbemutatója Dér András rendezésében a Mindenkinek mindene - Apor Vilmos című darabnak. Kedden délután egy sajtótájékoztatóval egybekötött olvasópróbán a rendező a Győri Nemzeti Színház művészeivel együtt mutatta be az alkotást.

A kisebbek a Sulibérletben Mark Twaintől a Tom Sawyer kalandjait, Jean-Claude Morulevat Jakabak című művét, valamint Kszel Attila Hanyistók című darabját láthatják a következő évadban. A színház honlapja szerint műsoron marad a Puskás, a musical, A hőstenor, az Elisabeth, A padlás, a Primadonnák, a Bohóckaland, a Minden jegy elkelt és Az öldöklés istene

Bakos-Kiss Gábor kiemelte, hogy az évad végén szeretnék megrendezni a Duna Összművészeti Fesztivált, amelyre Németországtól Romániáig hét olyan színház társulatát hívják meg, amelyek Győr léptékű és a Duna mentén lévő városokban működnek. 

Velekei László, a Győri Balett igazgatója elmondta, hogy október 28-án mutatják be Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét.  A kisebbeknek játsszák a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya és a Maszkabál című darabokat, emellett augusztus 27-én mutatják be a Max és Móric című táncos előadást.

A Kisfaludy-teremben játsszák majd az Antigoné, a Ne bánts!, a Julie kisasszony és az Egy lépéssel közelebb című darabokat. Műsoron marad a Chaos/The Wawes, a GisL, a Movements to Stravinsky/Mimi, az Anna Karenina, a One way to heaven, valamint a Romance

Fellépnek a következő évadban több alkalommal is a fővárosban, emellett Pécsett, Kassán, Pozsonyban, Bécsben és a tervek szerint Kolumbiában is. Velekei László beszélt arról is, hogy a színház és a balett bérletes előadásaira egy órával az előadás kezdete előtt

mindenki annyiért válthat jegyet, amennyiért módjában áll.

Ezzel az akcióval azokat szeretnék segíteni, akik anyagi körülményeik miatt nem tudnak eljutni színházba.

Pergel Elza, Győr alpolgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a világban a nehézségek „torlódtak”, ami hatással van mindenkire. A világ érzékeny, a művészek a munkájukkal azonban színesebbé, édesebbé tudják azt tenni.

Szólj hozzá!

Horváth Attila: Nem tartom kizártnak, hogy lakossági egyeztetést kezdjünk az Intermodális Csomópontról

Bár a megvalósítás egyelőre a kanyarban sincs, lehet, hogy így is érdemes egy társadalmi párbeszédet elkezdeni.

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.