A jóga az a sport, ami igazán megtanít a testeddel kommunikálni

Kovács Lilla 2022-08-23 07:01:00
Szinte minden hétköznapi ember számára hasznos lenne a jóga, mégis sokan tartanak tőle - feleslegesen. Tóth Marietta jógaoktatóval beszélgettünk.

Mire gondol az emberek többsége, ha meghallja azt a szót, hogy jóga? Sokan elképesztően hajlékony embereket látnak maguk előtt, van, akinek a spiritualitás jut eszébe, esetleg India, rosszabb esetben a démonidézés. Én magam az első jógaórám előtt abban bíztam, hogy elmúlik, de legalább mérséklődik a hátfájásom. A várakozásom beigazolódott, és azóta bizony megérzem, ha kimaradnak az alkalmak.

De mi is történik egy jógaórán, mi történik a testtel jóga közben és miért is kellene mindenkinek jógáznia? 
(Spoiler: nem idézünk démonokat.)

Fotó: Vágvölgyi Bálint

„Budapesten kezdtem el bikram jógára járni” – kezdi el mesélni Tóth Marietta, aki mára már maga is jógaoktatóként dolgozik. „Akkoriban Szombathelyen magán jóga órákra tudtam járni, itt nem volt még annyi lehetőség, mint az utóbbi években. Mostanra már több jógastúdió és jógaoktató is van a városban, könnyen találhat bárki lehetőséget, hogy kipróbálja.” 

Mint mondja, őt egy gerincműtét terelte a jóga irányába. „Ki kellett cserélni egy porckorongomat implantátumra. A műtét után mindent megtettem, jártam gyógytornára, személyi edzésre, manuál terápiára, amitől az izmaim helyrejöttek, de még mindig nem tudtam helyesen tartani magam, csak addig, amig figyeltem rá. Nem egyszer, nem kétszer álltam a tükör előtt, hogy miért van az, hogy a helyes testtartásom nincs velem anélkül, hogy erre tudatosan figyelnék? 0-24-ben, 365 napon keresztül kellene így tartanom magam, anélkül, hogy megfeszíteném az izmaim! Számomra a jóga volt az, ami ezt visszaadta.” 


Ez a helyzet sokak számára lehet ismerős, komoly műtét vagy sérülés nélkül is.

 

Ha napi 8 órát a számítógép előtt görnyedsz és ülsz, azt nem tudod csak úgy ellensúlyozni. Lesz a tartásban hiba. A test olyan, mint a dominó, ha egy hiba van a rendszerben, borul az összes többi is.


Jogosan merül fel a kérdés, hogy mitől más a jóga, mint más egyéb sport, miért van más hatással a szervezetre? „Mert nem csak az izmaiddal foglalkozik, hanem az elméddel is. Egyrészt kikapcsolod, befelé figyelésre ösztönöz. Azt kéred magadtól, hogy ebben a kilencven percben ne gondolkodj a munkádon, a gyerekeden, a kutyádon, a problémáidon, hanem ez a kilencven perc rólad szól. Oda kell figyelned, mit mond a tested, és ez már egy fontos pont a jógában, hiszen megtanít a testeddel kommunikálni.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint



Sokan tartanak azonban attól, hogy a jóga túl spirituális, ám Marietta szerint ez nem feltétlenül van így. „Nyilvánvalóan van egy ilyen oldala is, de én például a saját óráimon nagyon keveset említem. A jóga alapvető elve és célja a szamádhi elérése, a belső megvilágosodás, a belső út megtalálása. A jóga szó maga azt jelenti, hogy igába hajtani. De ezt másképp értelmezik az emberek, mert ők azonnal arra gondolnak, hogy valamit le kell dózerolni, valamit uralni kell. De ez annyit jelent, hogy figyelsz a tested jelzéseire, és úgy mozdulsz, hogy tudatosan átviszed a nehéz helyzeteken is, de mindig odafigyelsz arra, hogy mit mond neked. Ha együtt működsz vele, akkor bármire képes.” 


Aki járt már jóga órán, az tudhatja, hogy a gyakorlás végén jön egy levezető, relaxációs rész. Nem véletlen, hogy így épülnek fel a gyakorlások. „Ha végigcsinálod a gyakorlatokat és megvan a megfelelő kommunikáció a testeddel, akkor tovább bent tudsz maradni a meditációban, hogy el tudd érni a teljes lelki nyugalmat” – magyarázza Marietta. 

És hogy mit jelent „bent maradni a meditációban”? Saját tapasztalatokból írom: ha fáradt az ember, akkor leginkább az ébren maradást, ha pedig éber, akkor a kavargó gondolatok csitítását. (Nem könnyű. Tényleg. Próbálják ki!) Ha azonban ez sikerül, egy sokkal nyugodtabb, kipihentebb idegrendszer lesz az eredménye, ez pedig némi pozitív személyiségbeli változást is hozhat magával. „Én sokkal türelmesebb és tudatosabb lettem a jóga hatására. Nehezebb kibillenteni az egyensúlyomból, ha mégis megtörténik, sokkal könnyebben visszatalálok oda. De egyébként is sokkal jobban érzem magam tőle a bőrömben. Ad egy megelégedettséget a saját testeddel, megtanulod elfogadni. Elfogadod az erősségeit és a gyengeségeit is. Mindent.” 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mindez tehát bármilyen hétköznapi ember számára hasznos lehet, a testének és az elméjének egyaránt. De mi is történik jóga közben a testtel? „Rendbe tesszük az anatómiai mozgásirányokat, mobilizálunk… A mozgástartomány sokat fog fejlődni, rugalmas leszel tőle és erős. Nem csak nyújtunk, erősítünk is. Az egésztől egy magasabb testtudatod lesz, ami jobb koordinációt is eredményez. Én például sok olyan gyakorlatot szoktam csináltatni amivel az a cél, hogy ha az utcán például mellé lépsz a padkának, akkor ne legyen belőle bokaficam."

Egy hétköznapi ember számára ez a cél: érezze jól magát, kapjon egy megoldást az ülő- vagy állómunkából adódó problémáira.


Az ember persze türelmetlen, de mégis mikortól számíthat valaki javulásra? „Az attól függ, milyen messziről futunk neki! Ha egy átlag ülő- vagy állómunkát végző embert  veszünk – hiszen mindketten egy merev testhelyzetben dolgoznak -, akkor pár hónap alatt már érezhető. Ha valaki csak heti egyszer gyakorol, akkor kevésbé lesz hasznos, mintha mondjuk heti kétszer vagy háromszor teszi ezt. Akkor már érezhető lesz a különbség.” 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.