Eladhatják a nemzeti parkok védett földjeit és a kapcsolódó ingatlanokat is

Nagy Donát 2022-08-05 19:38:39
Üres az államkincstár, "ismert vállalkozók" vehetik meg a földek mellett a vadász- és turistaházakat, fűrész- és faházüzemeket, parkettagyárakat is.

A minisztériumból származó nem hivatalos információk alapján a nemzeti parkok egyes területeinek eladása hetek óta téma a természetvédelmi szakemberek körében, aminél nagyobb pusztítást nehéz elképzelni, írja a Népszava.

A lap szerint ugyanis feltűnően magas, 300 milliárd forintos bevételt terveztek az állami tulajdonú ingatlanok eladásából, méghozzá az Agrárminisztérium által a jövő évi költségvetésben.

A szakemberek szerint ezt a pénzt a tárca csak úgy tudja összeszedni, ha hozzányúl az erdőgazdaságok vagyonához, a nemzeti parkok területéhez.

A nemzeti parkok mintegy 480 ezer hektáros területének igénybevételével egy új Földet a gazdáknak programot akarnak indítani

– tájékoztatta a lapot egy elismert agrárszakember, aki a kényes kérdés miatt a neve elhallgatását kérte. Szerinte jó lenne tudni, hogy a tervezett eladásokkal vajon hozzáértő lesz-e az, aki az értékes területeketet megkapja.

Ugyanis a múlt példáira alapozva az állami földek eladásakor a szakértelem nem számít, ha a vevő lojális az állampárthoz, írják.

A szakember információi szerint szeptember végére készülhet el az új magánosítási koncepció. A nemzeti parkok ingatlanjainak eladásával egyébként egyszer már próbálkoztak, de hiába, mert az Alkotmánybíróság akkor közbelépett és megakadályozta ezt.

 

Gőgös Zoltán, a minisztérium egykori államtitkára az erdők eladását igen merész húzásnak tartaná, mert az nem a minisztériumé, csak használatba kapta, de azt gondolja, hogy manapság minden megtörténhet. De emellett az erdőgazdaságoknál több olyan vagyonelem is van, mint például a vadász- és turistaházak, fűrész- és faházüzemek, valamint parkettagyárak, amit pénzzé lehet tenni.

A szakember szerint ezzel együtt a cégek számára is megnyitják a földvásárlás lehetőségét, amivel bizonyára megint nem a kisparasztoknak kedveznek, másként azonban nem fog összejönni a tervezett költségvetési összeg.

Ahhoz azonban, hogy a földvásárlás a cégek számára is lehetséges legyen, módosítani kell a földtörvényt, ám egyelőre ilyen javaslat nem ismert, azonban ha a pénz nagyon kell, a Fidesz előtt nincs akadály

– tette hozzá.

A cikk megjegyzi, hogy az ország területének 22 százaléka hazai vagy európai uniós jogszabállyal védett természeti terület, az országos jelentőségű, egyedi jogszabállyal óvott területek aránya pedig 9 százalék. Ezt a mintegy 849 ezer hektárt legnagyobb arányban a nemzeti parkok (57 százalék), kisebb részben pedig a tájvédelmi körzetek, természetvédelmi területek és 2014 óta a természeti emlékek alkotják. A tíz nemzeti parkunk közül 1973-ban nyílt az első, a 82 ezer hektáros Hortobágyi Nemzeti Park, ami egyben a legnagyobb is. A legfiatalabbat, az Őrségi Nemzeti Parkot 2002-ben adták át. Az aggteleki, a fertő-hansági és a hortobágyi világörökségi helyszín is, a Kiskunsági Nemzeti Park területének kétharmadát az UNESCO 1973-ban Bioszféra Rezervátummá nyilvánította. A védett természeti terület negyven százalékát a 39 tájvédelmi körzet teszi ki, a 174 természetvédelmi terület nagysága jóval kisebb, az arányuk a négy százalékot sem éri el. A természetvédelmi oltalom alatt álló földterületeink mintegy 15 százaléka fokozottan védett, az utolsó nagy védetté nyilvánítás 2012-ben volt, amikor a Körös-éri Tájvédelmi Körzetet jelölték ki.

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.