Burgenlandban egyelőre nem nő a rezsi, sőt, akár több százezer forintnyi eurót is kaphat, aki rászorul

Nagy Donát 2022-08-04 19:51:00
Egy átlagos bécsi háztartás sem fog belerokkanni a rezsiemelésbe: havonta csupán 4 ezer forintnyi euróval lesz több az áramért, és 12 ezer forintnyi euróval a gázért kifizetett pénz.

Bécsben és Alsó-Ausztriában szeptembertől ugyan drágul az áram és a gáz, eközben viszont Burgenlandban az energiaárak egyelőre változatlanok maradnak, írja az ORF Magyarok.

A Wien Energie és az alsó-ausztriai EVN a villamosenergia- és gázár-index kiigazítását, amelyet 2023. január 1-jére terveztek, már ez év szeptember elején bevezeti. Az alsó-ausztriai háztartások számára ez átlagosan havi 57 eurós (~22 ezer 800 forint) villamosenergia és 108 eurós (~43 ezer 200 forint) gáztöbbletköltséget jelent.

Bécsben valamivel alacsonyabb mértékű az emelés, egy átlagos bécsi háztartás számára ez havonta körülbelül 10 euró (~4 ezer forint) többletet jelent a villamos energiáért és körülbelül 31 eurót (~12 ezer 400 forint) a gázért. Burgenland viszont egyelőre nem csatlakozik ezekhez az áremelésekhez.

Hónapok óta világos, hogy a nemzetközi piacokon az áram és a gáz drámai áremelkedése az EnergieAllianzot is érinti

– mondta szerdán Hans Peter Doskozil tartományfőnök, aki szerint Burgenland nem megy bele a korai indexkiigazításba. Hozzáteszi, hogy 

az ukrajnai háború által kiváltott áremelkedések jelenleg még tompíthatók, így a burgenlandi háztartások megmenekülhetnek az őszi drámai áremelkedési hullámtól.

Burgenland tartomány emellett az új szociális és éghajlati alappal jelentős mértékű segélyezési lehetőséget nyújt a különösen érintett háztartásoknak.

Az ősszel kifizetésre kerülő, akár 700 eurós (~280 ezer forint) burgenlandi inflációellenes bónusz révén mintegy 30 ezer háztartás terheit enyhítjük. Ezzel a tartományok összehasonlításában mindenképpen az élen járunk

– hangsúlyozta a tartományfőnök.

Hans Peter Doskozil tartományfőnök ismét energiaár-korlátozást követel a szövetségi kormánytól. Azt, hogy a Burgenland Energie mikor és milyen mértékben emeli az árakat, még nem határozták meg. A vállalatnak más előfeltételei vannak, mint a bécsi és alsó-ausztriai energiaszolgáltatóknak, ezért tovább várhatnak és remélhetik, hogy a nemzetközi piacokon a következő hónapokban enyhül a helyzet.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.