Egyre kevésbé valószínű, hogy megérkezik a Hende Csaba által ígért pénz a szombathelyi kórházzal szemben építendő parkolóra

Nagy Donát 2022-08-02 12:35:00
Tavasszal még talán valódi is volt az ígéret, ám egyre jobban csúszik át a kamu kategóriába a fogadalom. Még 1 hónapja van intézkedni az országgyűlési képviselőnek.

Még nagyságrendileg egy hónapja van a kormánynak arra, hogy a terület vonatkozásában egy döntést, ígérvényt vagy bármit hozzon

– mondta Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester a volt városi strand területén. A parkolómizériáról bizonyára minden szombathelyi hallott már, ennek láthatjuk vélhetően utolsó fejezetét.

Ahogy arról korábban írtunk már, a lepusztult terület korábban az önkormányzaté volt, akik a kormányzati megszorításokkal elvont pénz miatt kénytelenek voltak ezt a területet is eladni. Egy magánbefektető vette meg, aki társasházakat álmodott ide.

A választások előtt azonban beindult a politikai szál, az ellenzékben lévő fideszes önkormányzati képviselők, valamint Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is azt szerette volna elérni, hogy a város vásárolja vissza a területet, és oda építsen parkolókat a kórházi dolgozók számára. Utóbbi érdekében a legnagyobb lobbizást a Markusovszky Kórház Szakszervezete próbálta meg kifejteni, ám amikor Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester kerekasztal egyeztetésre hívta a feleket, akkor pont a kórház főigazgatója, Nagy Lajos nem fogadta el a meghívást.

Érdekesség még, hogy az államnak volt a területre elővásárlási joga, azzal azonban nem élt a telek eladása előtt sem, hiába kérte erre Szombathely.

Mivel a város éppen azért adta el a területet, mert az elvonások miatt nincsen megfelelő mennyiségű bevétele, az önkormányzat azt mondta, csak akkor tudja azt visszavásárolni, ha az állam kifizeti. 

Közös akaratunk az, hogy ez a parkoló itt megépüljön

– mondta a mai sajtótájékoztatón Horváth Attila. Szerinte mind a helyi Fidesz-frakció, mint az Éljen Szombathely alkotta városvezetés részéről ez lenne a cél.

Az alpolgármester szerint egyébként ez nem egy bevett gyakorlat, hogy egy állami összeget csak úgy fizetnek ki (úgy ígérik a kifizetését), ha előtte az önkormányzat már megfinanszírozza azt. Példának hozta fel a Belügyminisztérium által finanszírozott négy szombathelyi utca felújítását, ahol ilyesféle megkötések nélkül is sikerült forrást szerezni.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón még azt ígérte, hogy amennyiben Szombathely visszavásárolja a területet, annak összegét, sőt, a parkolóépítést is megfinanszírozza majd az állam. A szóbeli ígéret – vélhetően jogosan – nem volt elég a városvezetésnek, így többször is megfogalmazódott az a kérés, hogy szülessen róla papír. Ez a pénzügyi folyamatokhoz is elengedhetetlen lenne.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Valószínüleg nem mondunk újat, hogy az ígéret mögé a mai napig nem társítottak sem kormányhatározatot, sem más, komolyan vehető dokumentumot.

Sőt, amíg az országgyűlési választások hevében mindent is megígért Hende Csaba, most, amikor milliárdos állami építkezéseket dobnak el, egyre inkább úgy tűnik, esély sincs a pénzre.

A visszavásárlásról szóló adásvételi szerződést viszont azzal a feltétellel írták alá, hogy a kormány a város számlájára elküldi az adásvétel teljesítéséhez szükséges összeget. Amennyiben pedig ez nem teljesül, abban az esetben a szerződés szeptember 1-től semmissé válik, és a telek marad a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. birtokában.

Amennyiben ez így lesz, parkoló akkor is fog épülni: az Egészségügyi Alapellátó mögött ugyanis nagyjából 125 parkoló volt betervezve. Itt most 75 lett megépítve, de a maradékot is szeretnék kialakítani. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy vagy utalja el az összeget az állam, vagy mondják ki, hogy mégsem fog megérkezni. Az építőipari árak egyébként ezzel együtt napi szinten emelkednek.

Arról, hogy Hende Csaba mennyi mindent ígért, amikből semmi sem lett, itt írtunk már bővebben

Szólj hozzá!

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.