Egyre kevésbé valószínű, hogy megérkezik a Hende Csaba által ígért pénz a szombathelyi kórházzal szemben építendő parkolóra

Nagy Donát 2022-08-02 12:35:00
Tavasszal még talán valódi is volt az ígéret, ám egyre jobban csúszik át a kamu kategóriába a fogadalom. Még 1 hónapja van intézkedni az országgyűlési képviselőnek.

Még nagyságrendileg egy hónapja van a kormánynak arra, hogy a terület vonatkozásában egy döntést, ígérvényt vagy bármit hozzon

– mondta Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester a volt városi strand területén. A parkolómizériáról bizonyára minden szombathelyi hallott már, ennek láthatjuk vélhetően utolsó fejezetét.

Ahogy arról korábban írtunk már, a lepusztult terület korábban az önkormányzaté volt, akik a kormányzati megszorításokkal elvont pénz miatt kénytelenek voltak ezt a területet is eladni. Egy magánbefektető vette meg, aki társasházakat álmodott ide.

A választások előtt azonban beindult a politikai szál, az ellenzékben lévő fideszes önkormányzati képviselők, valamint Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is azt szerette volna elérni, hogy a város vásárolja vissza a területet, és oda építsen parkolókat a kórházi dolgozók számára. Utóbbi érdekében a legnagyobb lobbizást a Markusovszky Kórház Szakszervezete próbálta meg kifejteni, ám amikor Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester kerekasztal egyeztetésre hívta a feleket, akkor pont a kórház főigazgatója, Nagy Lajos nem fogadta el a meghívást.

Érdekesség még, hogy az államnak volt a területre elővásárlási joga, azzal azonban nem élt a telek eladása előtt sem, hiába kérte erre Szombathely.

Mivel a város éppen azért adta el a területet, mert az elvonások miatt nincsen megfelelő mennyiségű bevétele, az önkormányzat azt mondta, csak akkor tudja azt visszavásárolni, ha az állam kifizeti. 

Közös akaratunk az, hogy ez a parkoló itt megépüljön

– mondta a mai sajtótájékoztatón Horváth Attila. Szerinte mind a helyi Fidesz-frakció, mint az Éljen Szombathely alkotta városvezetés részéről ez lenne a cél.

Az alpolgármester szerint egyébként ez nem egy bevett gyakorlat, hogy egy állami összeget csak úgy fizetnek ki (úgy ígérik a kifizetését), ha előtte az önkormányzat már megfinanszírozza azt. Példának hozta fel a Belügyminisztérium által finanszírozott négy szombathelyi utca felújítását, ahol ilyesféle megkötések nélkül is sikerült forrást szerezni.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón még azt ígérte, hogy amennyiben Szombathely visszavásárolja a területet, annak összegét, sőt, a parkolóépítést is megfinanszírozza majd az állam. A szóbeli ígéret – vélhetően jogosan – nem volt elég a városvezetésnek, így többször is megfogalmazódott az a kérés, hogy szülessen róla papír. Ez a pénzügyi folyamatokhoz is elengedhetetlen lenne.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Valószínüleg nem mondunk újat, hogy az ígéret mögé a mai napig nem társítottak sem kormányhatározatot, sem más, komolyan vehető dokumentumot.

Sőt, amíg az országgyűlési választások hevében mindent is megígért Hende Csaba, most, amikor milliárdos állami építkezéseket dobnak el, egyre inkább úgy tűnik, esély sincs a pénzre.

A visszavásárlásról szóló adásvételi szerződést viszont azzal a feltétellel írták alá, hogy a kormány a város számlájára elküldi az adásvétel teljesítéséhez szükséges összeget. Amennyiben pedig ez nem teljesül, abban az esetben a szerződés szeptember 1-től semmissé válik, és a telek marad a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. birtokában.

Amennyiben ez így lesz, parkoló akkor is fog épülni: az Egészségügyi Alapellátó mögött ugyanis nagyjából 125 parkoló volt betervezve. Itt most 75 lett megépítve, de a maradékot is szeretnék kialakítani. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy vagy utalja el az összeget az állam, vagy mondják ki, hogy mégsem fog megérkezni. Az építőipari árak egyébként ezzel együtt napi szinten emelkednek.

Arról, hogy Hende Csaba mennyi mindent ígért, amikből semmi sem lett, itt írtunk már bővebben

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.