Semmitmondó levél érkezett a kormánytól, hogy becsszó kifizetik a szombathelyi kórházzal szemben építendő parkoló költségét

Nagy Donát 2022-06-03 20:22:00
Gulyás Gergely eddig csak szóban vállalta a felmerülő költségeket, és bár most írásba is adta, hogy betartja ígéretét, mindez továbbra sem jelent sok konkrétumot.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szombathelyi Markusovszky Kórházzal szemben lévő egykori városi strand telkének ügye. A lepusztult terület korábban az önkormányzaté volt, akik a kormányzati megszorításokkal elvont pénz miatt kénytelenek voltak ezt a területet is eladni. Egy magánbefektető vette meg, aki társasházakat álmodott ide.

A választások előtt azonban beindult a politikai szál, az ellenzékben lévő fideszes önkormányzati képviselők, valamint Hende Csaba kormánypárti országgyűlési képviselő is azt szerette volna elérni, hogy a város vásárolja vissza a területet, és oda építsen parkolókat a kórházi dolgozók számára. Utóbbi érdekében a legnagyobb lobbizást a Markusovszky Kórház Szakszervezete próbálta meg kifejteni, ám amikor Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester kerekasztal egyeztetésre hívta a feleket, akkor pont a kórház főigazgatója, Nagy Lajos nem fogadta el a meghívást.

Érdekesség még, hogy az államnak volt a területre elővásárlási joga, azzal azonban nem élt a telek eladása előtt.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mivel a város éppen azért adta el a területet, mert az elvonások miatt nincsen megfelelő mennyiségű bevétele, az önkormányzat azt mondta, csak akkor tudja azt visszavásárolni, ha az állam kifizeti. A kormánygaranciára azért is szükség volt, mivel az adminisztrációs költségek és az alakuló ingatlanárak miatt valószínűleg többet kell kifizetni a területért, mint amennyiért azt eladták, ami akár hűtlen kezelés gyanúját is felvethetné. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón viszont megígérte, hogy amennyiben Szombathely visszavásárolja a területet, annak összegét, sőt, a parkolóépítést is megfinanszírozza majd az állam. A szóbeli ígéret – vélhetően jogosan – nem volt elég a városvezetésnek, így legutóbb az volt a kérés, hogy legalább írja le a miniszter amit mondott, szülessen róla papír.

Ez történt meg most, bár sok konkrétumot nem tartalmaz.

Korábbi ígéretemet megtartom. Amennyiben az abban foglaltak teljesültek, várom Polgármester Úr szíves tájékoztatását. Tájékoztatom továbbá, hogy jelen levelemet Szombathely országgyűlési képviselőjének, Hende Csaba elnök úrnak tájékoztatásul megküldöm.

– írta Gulyás rövid levelében. Ennyi. Azaz összegek, dátum vagy más sarokpontok nélkül valóban született néhány mondat, amit innentől a Fidesz lobogtathat. Gondolhatnánk, hogy ez így elég soványka, azonban úgy tűnik, a szombathelyi városvezetés belement az alkuba.

Gulyás Gergely miniszter úr Dr. Nemény András polgármester úr kérésére megerősítette korábbi ígéretét, mely szerint a kormány vállalja a volt városi strand helyén kialakításra kerülő parkolókkal kapcsolatos valamennyi költséget. Azaz a terület visszavásárlását, a vállalkozó felmerült költségeit, illetve a parkoló tervezésének és kivitelezésének költségeit

írja Facebook-oldalán a szombathelyi önkormányzat, majd hozzáteszik:

A terület visszavásárlásával kapcsolatos adásvételi szerződést aláírtuk, a vállalkozó költségei ismertek, a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul.

A júniusi közgyűlés után minden adott lesz ahhoz, hogy a kormány meghozza a szükséges támogató határozatot.

Köszönjük Gulyás Gergely miniszter úr támogatását!

A visszavásárlásról szóló adásvételi szerződést anno azzal a feltétellel írták alá néhány hete, hogy a kormány a város számlájára elküldi az adásvétel teljesítéséhez szükséges összeget. Amennyiben pedig ez nem teljesül, abban az esetben a szerződés szeptember 1-től semmissé válik, és a telek marad a Vasi Ingatlanfejlesztő Zrt. birtokában.

Valójában most pedig csak annyi történt, hogy Gulyás Gergely írásba is foglalta az ígéretét; de pénz továbbra sem érkezett a terület megvételére. Ebből pedig még lehet baj.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.