Dézsi polgármester szerint nem számítanak közérdekű adatnak a Facebook-posztjai

Pintér Bence 2022-07-27 13:37:08
Közérdekű adatigénylés keretében kértük volna ki Dézsi Csaba András győri polgármester Facebook-posztjait, mivel több ezer győri mellett minket is letiltott Facebook-oldaláról.

Mint arról már többször beszámoltunk, Dézsi Csaba András győri polgármester a „nyílt városháza” jegyében nem csak újságírói kérdésekre nem válaszol, illetve kameránk elől szalad el, hanem Facebookon is immár rengeteg győri polgárt tiltott le – köztük az Ugytudjuk.hu mindkét győri újságíróját és főszerkesztőjét is. Mivel azonban a polgármester Facebook-oldalán egy-egy zenekari szelfi és megmentett aranyos kisállatról szóló poszt között néha a város szempontjából fontos információk is vannak,

közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk elkérni a városházától Dézsi polgármester összes idei Facebook-posztját digitális másolatban.

Tettük ezt azért is, mert ahogy arról az érmeosztással kapcsolatos cikkünkben is megemlékeztünk, a jelek szerint Dézsi polgármester Facebook-oldala az önkormányzat hivatalos csatornájának számít. Erre enged következtetni legalábbis az, hogy a szülők aláírásukkal ahhoz járulnak hozzá, hogy „a [...] fényképeket a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata területi, módbeli és időbeli korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, így különösen utólagosan szerkessze, módosítsa, közzétegye (digitális és nem digitális formában) Győr város hivatalos felületein” – és ezek a képek ugye első sorban a polgármester Facebookján jelentek meg később.

Végső soron pedig szerintünk minden győri polgárnak joga lenne, hogy korlátozás nélkül hozzáférjen a polgármester Facebook-bejegyzéseihez, jelenleg azonban ez nem valósul meg – próbát akartunk tenni, hogy hivatalos úton beszerezhetőek-e ezek a Facebook-posztok. A mostanában minden adatigénylésen álértetlenkedő, és Magyar értelmező kéziszótárhoz forduló városvezető most válaszában nem kérte, hogy pontosítsuk például a „Facebook-poszt fogalmát:

Dézsi Csaba András válasza szerint ugyanis Facebook-posztjai egyszerűen nem minősülnek közérdekű adatnak.

Mivel a győri önkormányzat rendkívül kreatívan értelmezi az infotörvényt, és mivel a fent jelzett éremosztásos téma alapján a polgármester Facebook-oldala a város hivatalos felületének minősül, ezért az adatigénylés elutasítása kapcsán a NAIH-hoz fordultunk.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.