Dézsi polgármester szerint nem számítanak közérdekű adatnak a Facebook-posztjai

Pintér Bence 2022-07-27 13:37:08
Közérdekű adatigénylés keretében kértük volna ki Dézsi Csaba András győri polgármester Facebook-posztjait, mivel több ezer győri mellett minket is letiltott Facebook-oldaláról.

Mint arról már többször beszámoltunk, Dézsi Csaba András győri polgármester a „nyílt városháza” jegyében nem csak újságírói kérdésekre nem válaszol, illetve kameránk elől szalad el, hanem Facebookon is immár rengeteg győri polgárt tiltott le – köztük az Ugytudjuk.hu mindkét győri újságíróját és főszerkesztőjét is. Mivel azonban a polgármester Facebook-oldalán egy-egy zenekari szelfi és megmentett aranyos kisállatról szóló poszt között néha a város szempontjából fontos információk is vannak,

közérdekű adatigénylés keretében próbáltuk elkérni a városházától Dézsi polgármester összes idei Facebook-posztját digitális másolatban.

Tettük ezt azért is, mert ahogy arról az érmeosztással kapcsolatos cikkünkben is megemlékeztünk, a jelek szerint Dézsi polgármester Facebook-oldala az önkormányzat hivatalos csatornájának számít. Erre enged következtetni legalábbis az, hogy a szülők aláírásukkal ahhoz járulnak hozzá, hogy „a [...] fényképeket a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata területi, módbeli és időbeli korlátozás nélkül, térítésmentesen felhasználja, így különösen utólagosan szerkessze, módosítsa, közzétegye (digitális és nem digitális formában) Győr város hivatalos felületein” – és ezek a képek ugye első sorban a polgármester Facebookján jelentek meg később.

Végső soron pedig szerintünk minden győri polgárnak joga lenne, hogy korlátozás nélkül hozzáférjen a polgármester Facebook-bejegyzéseihez, jelenleg azonban ez nem valósul meg – próbát akartunk tenni, hogy hivatalos úton beszerezhetőek-e ezek a Facebook-posztok. A mostanában minden adatigénylésen álértetlenkedő, és Magyar értelmező kéziszótárhoz forduló városvezető most válaszában nem kérte, hogy pontosítsuk például a „Facebook-poszt fogalmát:

Dézsi Csaba András válasza szerint ugyanis Facebook-posztjai egyszerűen nem minősülnek közérdekű adatnak.

Mivel a győri önkormányzat rendkívül kreatívan értelmezi az infotörvényt, és mivel a fent jelzett éremosztásos téma alapján a polgármester Facebook-oldala a város hivatalos felületének minősül, ezért az adatigénylés elutasítása kapcsán a NAIH-hoz fordultunk.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.