Nyolcezer embert lőttek agyon Srebrenicában a fajvédők

KORG . 2022-07-25 13:58:00
Az elmúlt 27 évben a fasizmus kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe.

Huszonhét évvel ezelőtt, e napokban borzalmas mészárlás történt a boszniai Srebrenica városában, majd a közeli erdőkben, hegyekben. A szerb nemzeti haderő több mint 8 ezer embert ejtett foglyul, majd lemészárolta őket.

Eközben Európa malmozott.

Ma is megemészthetetlen, ami akkor és ott történt. Ráadásul úgy tűnik, sokan nem akarnak tanulni a múltból. Egyes kelet-európai politikusok ismét pörgetik a nacionalista-soviniszta kártyát, amit a Balkánon évszázadok óta véres lapokkal játszanak. 

Új szereplők is feltűntek a térképen, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök.  

1995 júliusában a szerb Ratko Mladic tábornok és a szarajevói hóhér, Radovan Karadzic serege rátört az ENSZ felügyelete alatt álló, 37 ezres bosnyák városra. Ekkor már évek óta tartott a Jugoszlávia felbomlásával járó, véres polgárháború. 

A szerbek fő célja az etnikai tisztogatás, a lakosság elűzése volt. Hét nap és hét éjjel lőtték halomra a bosnyákokat. Egy szerb parancsnok arról panaszkodott, hogy napi 3200 „csomagot" kellene leszállítania, de nincs rá kapacitás... A „csomag” a legyilkoltak fedőneve volt. Mladic a városba érve gyerekekkel rázott kezet, fotóztatta magát, majd a 400 fős, holland ENSZ-kontingens parancsnokának foghegyről megjegyezte: „Vagy leadjátok a fegyvereket, vagy lelövünk benneteket”.  Mindezt úgy, hogy elvileg a NATO bombázhatta volna őket, mivel átlépték az előre megállapított határt.

De nem történt semmi, illetve annyi, hogy a hollandok megadták magukat. Mást nem nagyon tehettek. Ezután a szerbek a 12-77 év közötti férfiakat az akkumulátorgyárba hajtották, ahol rövid időn belül elviselhetetlen körülmények alakultak ki.  „Sokan bepisiltek, rettegtek. Talán sejtették, mi vár rájuk... Mi is féltünk, de próbáltunk segíteni. Elhajtottak, a beígért NATO repülők meg nem jöttek” – emlékezett az egyik holland katona.

A helyszínen volt egy magyar tévéstáb is. Dánfalvi Dezső operatőr, aki Chrudinák Alajossal számos, máig emlékezetes riportfilmet forgatott, így emlékezett:

„Nagy volt a tömeg, a lökdösődés, azt látni lehetett, hogy a hollandok nem urai a helyzetnek... A szerbek ki akarták verni a kezemből a kamerát. A bosnyák nők azt kiabálták, hogy megölik a férfiakat, sokan rohamot kaptak”.

A tévés szerint már ekkor el volt döntve a bosnyák „katonák" – mert a szerbek mindenkit így neveztek – sorsa. Azt a tényekkel mindeddig alá nem támasztott, de makacsul élő feltevést, miszerint a szerbek a legyilkolt fiatalokat hűtőkocsikba rakták, majd szerveiket kioperálták és elszállították – nem tartja lehetetlennek. „ A megtalált áldozatok közül nem egynek a teteme, pontosabban testrészei 4-5 tömegsírból kerültek elő... Az hogy lehet?” Egy szemtanú látta, amint a gyárból elhajtott embereket egy nagy pajtába terelték.

„Azt mondták nekik, hogy hozzák a kenyeret, meg a vizet. Aztán jött 2-3 teherautó, a gárdisták pedig gránátokat kezdtek dobálni a pajtába. Később az egész épületet felgyújtották.”

Álló héten át dörögtek a fegyverek, Európa lassan felébredt.

Ennek nyomán indultak el a jogi és katonai lépések, amely elvezetett a daytoni békekötéshez. Lezárva a balkáni háború ezen szakaszát. USA segítséggel a 8 ezer áldozat 70 százalékát sikerül már azonosítani. Az idei megemlékezésen újabb 12 meggyilkolt férfit temethettek el.

Csakhogy a Balkán ismét kezd szétesni. Bosznia-Hercegovina, mint állam, alig működik, a nacionalizmus ismét fel-fellángolt. Srebrenicában, ahol most 3 ezren élnek, először választottak szerb polgármestert. Aki nem lopja az időt, máris a gyűlölet lángját szítja. A Bosznia Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik, aki kiváló kapcsolatokat ápol a magyar miniszterelnökkel, pedig nemes egyszerűséggel kijelentette: „A srebrenicai népirtás csupán egy mítosz”.

Nem lehet nem látni a putyini kottából való zenélését, amelyben guruló rubelek a hangjegyek. Az Európai Unió ismét malmozott egy kicsit, aztán rákapcsolt: Dodik több országban „nemkívánatos személy”, a rubelforrás elapadóban. Dodik két szószólóját, a bukott szlovén kormányfőt, Janez Jansát és a kétharmados Orbán Viktort levették a sakktábláról. De ehhez egy újabb katasztrófa, az orosz-ukrán háború kellett.

A népirtás 27. évfordulójának legkeményebb üzenete, hogy a nacionalizmust tápanyagként használó fasizmus nemhogy nem tűnt el, hanem kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe. Riasztó példaként korunk egyik „illiberális hősét" idézve, egy most véget ért szabadegyetemről:

„Egymással akarunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Nyitókép: Mike Norton / Flickr (CC BY 2.0)

Fotó: Sarah Reichenbach (The Advocacy Project) / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.