Nyolcezer embert lőttek agyon Srebrenicában a fajvédők

KORG . 2022-07-25 13:58:00
Az elmúlt 27 évben a fasizmus kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe.

Huszonhét évvel ezelőtt, e napokban borzalmas mészárlás történt a boszniai Srebrenica városában, majd a közeli erdőkben, hegyekben. A szerb nemzeti haderő több mint 8 ezer embert ejtett foglyul, majd lemészárolta őket.

Eközben Európa malmozott.

Ma is megemészthetetlen, ami akkor és ott történt. Ráadásul úgy tűnik, sokan nem akarnak tanulni a múltból. Egyes kelet-európai politikusok ismét pörgetik a nacionalista-soviniszta kártyát, amit a Balkánon évszázadok óta véres lapokkal játszanak. 

Új szereplők is feltűntek a térképen, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök.  

1995 júliusában a szerb Ratko Mladic tábornok és a szarajevói hóhér, Radovan Karadzic serege rátört az ENSZ felügyelete alatt álló, 37 ezres bosnyák városra. Ekkor már évek óta tartott a Jugoszlávia felbomlásával járó, véres polgárháború. 

A szerbek fő célja az etnikai tisztogatás, a lakosság elűzése volt. Hét nap és hét éjjel lőtték halomra a bosnyákokat. Egy szerb parancsnok arról panaszkodott, hogy napi 3200 „csomagot" kellene leszállítania, de nincs rá kapacitás... A „csomag” a legyilkoltak fedőneve volt. Mladic a városba érve gyerekekkel rázott kezet, fotóztatta magát, majd a 400 fős, holland ENSZ-kontingens parancsnokának foghegyről megjegyezte: „Vagy leadjátok a fegyvereket, vagy lelövünk benneteket”.  Mindezt úgy, hogy elvileg a NATO bombázhatta volna őket, mivel átlépték az előre megállapított határt.

De nem történt semmi, illetve annyi, hogy a hollandok megadták magukat. Mást nem nagyon tehettek. Ezután a szerbek a 12-77 év közötti férfiakat az akkumulátorgyárba hajtották, ahol rövid időn belül elviselhetetlen körülmények alakultak ki.  „Sokan bepisiltek, rettegtek. Talán sejtették, mi vár rájuk... Mi is féltünk, de próbáltunk segíteni. Elhajtottak, a beígért NATO repülők meg nem jöttek” – emlékezett az egyik holland katona.

A helyszínen volt egy magyar tévéstáb is. Dánfalvi Dezső operatőr, aki Chrudinák Alajossal számos, máig emlékezetes riportfilmet forgatott, így emlékezett:

„Nagy volt a tömeg, a lökdösődés, azt látni lehetett, hogy a hollandok nem urai a helyzetnek... A szerbek ki akarták verni a kezemből a kamerát. A bosnyák nők azt kiabálták, hogy megölik a férfiakat, sokan rohamot kaptak”.

A tévés szerint már ekkor el volt döntve a bosnyák „katonák" – mert a szerbek mindenkit így neveztek – sorsa. Azt a tényekkel mindeddig alá nem támasztott, de makacsul élő feltevést, miszerint a szerbek a legyilkolt fiatalokat hűtőkocsikba rakták, majd szerveiket kioperálták és elszállították – nem tartja lehetetlennek. „ A megtalált áldozatok közül nem egynek a teteme, pontosabban testrészei 4-5 tömegsírból kerültek elő... Az hogy lehet?” Egy szemtanú látta, amint a gyárból elhajtott embereket egy nagy pajtába terelték.

„Azt mondták nekik, hogy hozzák a kenyeret, meg a vizet. Aztán jött 2-3 teherautó, a gárdisták pedig gránátokat kezdtek dobálni a pajtába. Később az egész épületet felgyújtották.”

Álló héten át dörögtek a fegyverek, Európa lassan felébredt.

Ennek nyomán indultak el a jogi és katonai lépések, amely elvezetett a daytoni békekötéshez. Lezárva a balkáni háború ezen szakaszát. USA segítséggel a 8 ezer áldozat 70 százalékát sikerül már azonosítani. Az idei megemlékezésen újabb 12 meggyilkolt férfit temethettek el.

Csakhogy a Balkán ismét kezd szétesni. Bosznia-Hercegovina, mint állam, alig működik, a nacionalizmus ismét fel-fellángolt. Srebrenicában, ahol most 3 ezren élnek, először választottak szerb polgármestert. Aki nem lopja az időt, máris a gyűlölet lángját szítja. A Bosznia Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik, aki kiváló kapcsolatokat ápol a magyar miniszterelnökkel, pedig nemes egyszerűséggel kijelentette: „A srebrenicai népirtás csupán egy mítosz”.

Nem lehet nem látni a putyini kottából való zenélését, amelyben guruló rubelek a hangjegyek. Az Európai Unió ismét malmozott egy kicsit, aztán rákapcsolt: Dodik több országban „nemkívánatos személy”, a rubelforrás elapadóban. Dodik két szószólóját, a bukott szlovén kormányfőt, Janez Jansát és a kétharmados Orbán Viktort levették a sakktábláról. De ehhez egy újabb katasztrófa, az orosz-ukrán háború kellett.

A népirtás 27. évfordulójának legkeményebb üzenete, hogy a nacionalizmust tápanyagként használó fasizmus nemhogy nem tűnt el, hanem kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe. Riasztó példaként korunk egyik „illiberális hősét" idézve, egy most véget ért szabadegyetemről:

„Egymással akarunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Nyitókép: Mike Norton / Flickr (CC BY 2.0)

Fotó: Sarah Reichenbach (The Advocacy Project) / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.