Nyolcezer embert lőttek agyon Srebrenicában a fajvédők

KORG . 2022-07-25 13:58:00
Az elmúlt 27 évben a fasizmus kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe.

Huszonhét évvel ezelőtt, e napokban borzalmas mészárlás történt a boszniai Srebrenica városában, majd a közeli erdőkben, hegyekben. A szerb nemzeti haderő több mint 8 ezer embert ejtett foglyul, majd lemészárolta őket.

Eközben Európa malmozott.

Ma is megemészthetetlen, ami akkor és ott történt. Ráadásul úgy tűnik, sokan nem akarnak tanulni a múltból. Egyes kelet-európai politikusok ismét pörgetik a nacionalista-soviniszta kártyát, amit a Balkánon évszázadok óta véres lapokkal játszanak. 

Új szereplők is feltűntek a térképen, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök.  

1995 júliusában a szerb Ratko Mladic tábornok és a szarajevói hóhér, Radovan Karadzic serege rátört az ENSZ felügyelete alatt álló, 37 ezres bosnyák városra. Ekkor már évek óta tartott a Jugoszlávia felbomlásával járó, véres polgárháború. 

A szerbek fő célja az etnikai tisztogatás, a lakosság elűzése volt. Hét nap és hét éjjel lőtték halomra a bosnyákokat. Egy szerb parancsnok arról panaszkodott, hogy napi 3200 „csomagot" kellene leszállítania, de nincs rá kapacitás... A „csomag” a legyilkoltak fedőneve volt. Mladic a városba érve gyerekekkel rázott kezet, fotóztatta magát, majd a 400 fős, holland ENSZ-kontingens parancsnokának foghegyről megjegyezte: „Vagy leadjátok a fegyvereket, vagy lelövünk benneteket”.  Mindezt úgy, hogy elvileg a NATO bombázhatta volna őket, mivel átlépték az előre megállapított határt.

De nem történt semmi, illetve annyi, hogy a hollandok megadták magukat. Mást nem nagyon tehettek. Ezután a szerbek a 12-77 év közötti férfiakat az akkumulátorgyárba hajtották, ahol rövid időn belül elviselhetetlen körülmények alakultak ki.  „Sokan bepisiltek, rettegtek. Talán sejtették, mi vár rájuk... Mi is féltünk, de próbáltunk segíteni. Elhajtottak, a beígért NATO repülők meg nem jöttek” – emlékezett az egyik holland katona.

A helyszínen volt egy magyar tévéstáb is. Dánfalvi Dezső operatőr, aki Chrudinák Alajossal számos, máig emlékezetes riportfilmet forgatott, így emlékezett:

„Nagy volt a tömeg, a lökdösődés, azt látni lehetett, hogy a hollandok nem urai a helyzetnek... A szerbek ki akarták verni a kezemből a kamerát. A bosnyák nők azt kiabálták, hogy megölik a férfiakat, sokan rohamot kaptak”.

A tévés szerint már ekkor el volt döntve a bosnyák „katonák" – mert a szerbek mindenkit így neveztek – sorsa. Azt a tényekkel mindeddig alá nem támasztott, de makacsul élő feltevést, miszerint a szerbek a legyilkolt fiatalokat hűtőkocsikba rakták, majd szerveiket kioperálták és elszállították – nem tartja lehetetlennek. „ A megtalált áldozatok közül nem egynek a teteme, pontosabban testrészei 4-5 tömegsírból kerültek elő... Az hogy lehet?” Egy szemtanú látta, amint a gyárból elhajtott embereket egy nagy pajtába terelték.

„Azt mondták nekik, hogy hozzák a kenyeret, meg a vizet. Aztán jött 2-3 teherautó, a gárdisták pedig gránátokat kezdtek dobálni a pajtába. Később az egész épületet felgyújtották.”

Álló héten át dörögtek a fegyverek, Európa lassan felébredt.

Ennek nyomán indultak el a jogi és katonai lépések, amely elvezetett a daytoni békekötéshez. Lezárva a balkáni háború ezen szakaszát. USA segítséggel a 8 ezer áldozat 70 százalékát sikerül már azonosítani. Az idei megemlékezésen újabb 12 meggyilkolt férfit temethettek el.

Csakhogy a Balkán ismét kezd szétesni. Bosznia-Hercegovina, mint állam, alig működik, a nacionalizmus ismét fel-fellángolt. Srebrenicában, ahol most 3 ezren élnek, először választottak szerb polgármestert. Aki nem lopja az időt, máris a gyűlölet lángját szítja. A Bosznia Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik, aki kiváló kapcsolatokat ápol a magyar miniszterelnökkel, pedig nemes egyszerűséggel kijelentette: „A srebrenicai népirtás csupán egy mítosz”.

Nem lehet nem látni a putyini kottából való zenélését, amelyben guruló rubelek a hangjegyek. Az Európai Unió ismét malmozott egy kicsit, aztán rákapcsolt: Dodik több országban „nemkívánatos személy”, a rubelforrás elapadóban. Dodik két szószólóját, a bukott szlovén kormányfőt, Janez Jansát és a kétharmados Orbán Viktort levették a sakktábláról. De ehhez egy újabb katasztrófa, az orosz-ukrán háború kellett.

A népirtás 27. évfordulójának legkeményebb üzenete, hogy a nacionalizmust tápanyagként használó fasizmus nemhogy nem tűnt el, hanem kezd visszaépülni bizonyos hatalmi szintekbe. Riasztó példaként korunk egyik „illiberális hősét" idézve, egy most véget ért szabadegyetemről:

„Egymással akarunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Nyitókép: Mike Norton / Flickr (CC BY 2.0)

Fotó: Sarah Reichenbach (The Advocacy Project) / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.