Nyoma sincs Hende Csaba ígért pénzének Zanaton, Szombathely fizeti ki az utcák felújítását

Nagy Donát 2022-07-12 12:01:00
A fideszes országgyűlési képviselő anno azt mondta, tavasszal megszerzi a pénzt az útépítéshez. Ez azóta sem történt meg, közben viszont az árak az egekbe szöktek, az alapanyag pedig hamarosan egyszerűen elfogy. Lépni kellett.

Csak ígéret szintjén létezik a zanati utcák felújítására szánt állami pénz – írtuk három héttel ezelőtt annak kapcsán, hogy bár Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő még a választások előtt azt hangoztatta, tavasszal szerez pénzt a szombathelyi városrész utcáinak felújításához, ez a mai napig csak ígéret; többek között azért, mert később a kórházzal szemben tervezett parkoló megépítéséhez kötötte a pénz kifizetését. Legutóbb Gulyás Gergely miniszter tett hozzá a történethez, miszerint Hende Csaba mindig betartja, amit ígért – jelentsen ez bármit is ebben a kontextusban.

A téma kapcsán ma Szombathely Zanat városrészén sajtótájékoztatót tartottak, amit élőben közvetítettünk. Putz Attila (Éljen Szombathely), a térség önkormányzati képviselője elmondta, hogy annak idején egy építőközösség építtette a most tárgyalt utakat, ami nem volt egy jó megoldás. Egészen pontosan az Áfonya, az Eper, a Fenyő és a Korpás utcáról van szó.

Két problémával hagyták itt a 101 környéken lakó családot. Az egyik a csapadékvíztárolás, a másik az utak

– jelentette ki Putz. A képviselő szerint az utak anno nem az előírásoknak megfelelően épültek meg, ezért a műszaki hiányosságok miatt a város nem tudta azokat átvenni. Sok ilyen van egyébként a városban, de ez az egyetlen, ami még mindig az eredeti tulajdonosok kezelésében van, papíron. Közülük viszont többen is elhunytak azóta, de már egyébként sem volt érdekük az utak gondozása, mivel nem itt laknak. Ehelyett az elmúlt időszakban a valóban itt lakók és közlekedők tartották karban az utakat.

Az elején még jó poénnak tűnt, hogy évente kétszer társadalmi munkában, tavasszal és ősszel megcsináltuk az utakat [...], aztán a negyedik, ötödik évben már nem volt ez vicces, hogy nekünk kell az utakat rendbe tenni

– mondta a képviselő a sajtótájékoztatón.

A közeli, magántelken felépített csapadékvíztározó problémájának megoldása egy egyszerűbb feladat. A hatályos környezetvédelmi tervek szerint a vízmegtartás miatt közel kell tartani a lehulló csapadékvizet, és helyben megoldani a tározást vagy az elvezetést. Nemsokára elkészül egy hidrogeológusi szakvélemény, akkor pedig állandó engedélye lesz a csapadékvíztározónak, amit így a város szintén meg tud vásárolni, 9 millió forintért a további kezelés végett.

Az utak rendbetételéhez az eredeti terv szerint megalakult egy polgárjogi egyesület, egy úttársaság. A város ugyanis nemcsak, hogy nem veheti át a hiányos műszaki tartalmú utakat, magánszemélyeket sem támogathat a felújításukhoz. A megállapodás az volt, hogy a felújítás felét a város állja a polgárjogi egyesületnek küldött támogatással, a másik felét pedig a lakóknak kell összeadni. Ehhez beszerezték az árajánlatokat, és az önkormányzattal is egyeztettek. Ekkor abban egyeztek meg, hogy 30 millió forintot a város fizet (a létrejött egyesületnek az útfelújításhoz), a másik felét pedig a lakók tervezték összeadni. A lakók 62 százaléka akkor benne is volt a projektben.

Akkor akadt meg a folyamat, amikor Hende Csaba bekavart az ígéretével, miszerint majd ő megszerzi azt a pénzt, amit a lakóknak kellett volna beleadni.

Ez öröm teli pillanat volt. Akkor azt ígérte, tavasszal már a város számláján lesz a pénz

– mondta Putz Attila. Azóta sem történt semmi.

 Hazafi László, a megalakult úttársaság elnöke szerint ők rengeteget kátyúztak az elmúlt időben, de az út mára már annyira elfogyott, hogy nem lehet önerőből bírni, és 20-30 ezer forintokból megoldani a javítást.

A szakemberek azt mondták, egy új kopóréteget kell kialakítani

– mondta Hazafi, aki szerint nem várhat az aszfaltozás, mert ha télig nem lesz felújítás, akkor járhatatlanná esik szét az út.

Szerinte látva a mostani árakat, ha nyár végére nem lesz készen az út, akkor nemhogy 40-50 százalékkal drágább lesz a kivitelezés, hanem egyszerűen nem lesz alapanyag. Ezért kérték a városvezetés segítségét.

Ez egy remek példa, hogy ha egy közösség beletszi az energiát, akkor az önkormányzat is szívesen segít

– mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester, aki szerint a város eddig 30 millió forintot szánt az útra, és 9 millió forintot a kisajátításra a csapadékvíztározóhoz. A tervek szerint összesen 60 millió forint lett volna az útépítés költsége, de az árak folyamatosan emelkednek.

Hende "pénze" pedig azóta sem érkezett meg, sőt, semmi nyoma sincs.

Az országgyűlési képviselő – ahogy azt már megemlítettük – ugyan utólag a kórházi parkolóépítéshez kötötte szóban az ide szánt pénzt, csakhogy arról sincsen semmilyen kormányhatározat.

Nemény szerint ők is azt látják, hogy elfogynak lassan az alapanyagok az építőiparban.

Ezért úgy döntöttek, hogy a teljes útfelújítást kifizetik, mintsem megvalósíthatatlanná váljon a beruházás.

Az építőcég árajánlata egyébként július végéig áll. Így most további 34 millió forint érkezik a tervek szerint az úttársasághoz, de persze ha a kormány később valóban megadja a pénzt, annak örülnének.

Nemény hozzátette: nagyon fél attól, hogy Szombathely északi elkerülője sem épül meg, hiszen semmi hír róla.

Nagyon nagy a csend e téren

– jelentette ki, hiszen az ígért munkakezdést sem látni sehol.

A kórházzal szemben megálmodott parkoló ügyében szintén azt mondta a polgármester, szkeptikus, hogy valaha is megérkezik az ahhoz ugyanúgy csak ígért pénz. Erre a polgármester szerint augusztus végéig van még idő, de a szigorított költségvetés fényében nincsenek túlzó reményeik.

Kérdésünkre elhangzott, hogy az útfelújítás azért kerül "csak" ennyibe, mert a régi aszfaltréteget bedarálják, és az új aszfaltba keverik. Hozzátették, nem csupán felújítás lesz, hanem szinte új út épül a négy utcában.

Szintén rákérdeztünk arra, hogy az ígéreten kívül van-e bármilyen rögzített vállalás, papír, költségsor arról, hogy a kórházzal szemben építendő parkolót kifizeti az állam, ahogyan azt Hende és Gulyás is ígérgetik. Nemény András szerint kormányhatározat nincs, pénz meg pláne. Egyelőre Gulyás egysoros ígérete van papírra vetve, miszerint "tartja magát az ígérethez". Erre pedig szerződést nem lehet kötni.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.