A Győr-Szol és az önkormányzat helyett győri polgárok tisztították meg a várfalra néző ablakot

Papp László Tamás 2022-07-12 14:16:26
A Dunakapu téri mélygarázsban lévő műemlék körüli áldatlan állapotokra riportunkban hívtuk fel a figyelmet.

Hogy így kell-e egy műemléket bemutatni, azt döntse el az olvasó 

– írtuk a témával foglalkozó, fotókban bővelkedő előző cikkben.

Fotó: Papp László Tamás

Cikkünk nyomán lelkes győri polgárok a mélygarázst üzemeltető cég és az önkormányzat helyett elvégezték a takarítást, a Facebook-on dokumentálva is a folyamatot. Akciójukról a Kisalföld is beszámolt, az Ugytudjuknak a dolgot elindító cikkére való hivatkozás és link helyett viszont annyi bírt csak beleférni a cikkükbe, hogy: „...ahogyan azt egy győri portál meg is írta.”

Fotó: Nagy Barbara/Győr összefog Facebook-csoport

Aki lemaradt az előzményelről: kollégám, Pintér Bence hívta fel a figyelmemet a Dunakapu téri mélygarázsban megtekinthető várfalra. Ha valaki nem tudná, hogy kerül várrom egy mélygarázsba, annak az ügy hátterét is összefoglaltuk a riportunkban.

Koszos, tükröződő ablakon át tekinthetjük meg a győri várfalat a Dunakapu téri mélygarázsban

Lévén, hogy nincs autóm, de még jogosítványom sem, így viszonylag ritkán fordulok elő a Dunakapu téri mélygarázsban. Kollégám, Pintér Bence mindkettővel rendelkezik, ő hívta fel a figyelmemet az ott megtekinthető várfalra. Aki nem tudná, hogy kerül várrom egy mélygarázsba, emlékeztetőül itt egy tízéves, 2012-es riport a hajdanán nagy port kavart ügyről.

A mélygarázs bejáratánál ugyan tábla jelzi, hogy a WC mellett ott van valahol az a várfal is, de nem találtam meg rögtön, s a több megkérdezett, oda érkező vagy onnan távozó autós se tudta, hol is van.

Fotó: Papp László Tamás

Aztán meglett a várrom helye, ami impozáns kiállítótérnek nemigen mondható, szemléltető ábrák, rajzok, magyarázó szövegek sehol, hogy mi is van itt, mi ez tulajdonképpen.

Fotó: Papp László Tamás

Döntse el az olvasó, a koszos, tükröződő üvegen bekukucskálva, kipufogógázban, motorzajban mekkora kiállításélmény a várrom nézegetése. Gondolok az üveget borító koszra, mocsokra:

Fotó: Papp László Tamás

Vagy az ablak körüli részt borító, egy férfi nemi szervre hajazó foltra.

Fotó: Papp László Tamás

Úgy tűnik, mások is méltatlannak gondolták ezt, így lelkes győri polgárok odamentek és letisztították az ablakot, amit ki is posztoltak a Győr összefog nyilvános Facebook-csoportban. 

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Dunakapu mélygarázsban várfal ablak kívülről önkéntesen megtakarítva. Aki be tud engedni, hogy az üveg másik felét is megpucoljam, jelentkezzen! Nem kérek érte semmit!”

– írta a posztoló, Nagy Barbara. Akinek kérését továbbítottuk a mélygarázst üzemeltető Győr-Szol Zrt-t tulajdonló győri önkormányzatnak. Mondván, a koszos ablak tisztításával az önkormányzatnak, illetve a Győr-Szol-nak jelenleg nem kell fáradoznia, azt megtették a győri polgárok. Akik szeretnék az ablakot belülről is lepucolni. Ennek érdekében be szeretnének jutni a kiállítóhelyiségbe.

Tudna nekik ebben segíteni a Polgármester Úr?

Dézsi Csaba András győri polgármestertől azt is megkérdeztük:

- Ön szerint méltó módon van bemutatva ez a műemlék, amelyet csak egy koszos, tükröződő ablakon át lehet megtekinteni?

- Milyen időközönként gondoskodnak az illetékesek az ablak, illetve annak környezete tisztán tartásáról?

- Mi az oka annak, hogy csak így lehet megtekinteni a várfalat? Nem lehetne-e a kiállítóhelyiségbe az érdeklődőkének bejutást biztosítani, hogy közelebbről is megnézhessék azt?

- Nem kellene-e tájékoztató ábrákkal, szövegekkel felhívni az arra járók figyelmét a várfal, illetve a vár történetére?

Tudván, hogy a Polgármester Úr mind a köztisztaságra, mind a város műemlékeire fokozottan odafigyel, várjuk mielőbbi válaszát – tettük hozzá. Amint ez a válasz megérkezik, közölni fogjuk.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.