A Fidesz embere azt javasolja, hogy ne kelljen bevallaniuk a politikusoknak, mennyi vagyonnal rendelkeznek

Nagy Donát 2022-06-22 10:03:35
Kocsis Máté szerint ésszerű lépés, hogy sem az ingatlanjaikhoz, sem a családtagok vagyonához nem lesz többé senkinek semmi köze.

Lazítana a vagyonnyilatkozati rendszeren a Fidesz, hogy még kevésbé lehessen követni a politikusok vagyonának a forrásait, írja a Népszava.

Bevezetjük Magyarországon az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is

– közölte szerda reggel Facebook-oldalán a Fidesz-frakcióvezetője.

Kocsis Máté úgy véli, sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, érdemes változtatni.

Korábban a kormányzat képviselői azt hangoztatták, a magyar Európa egyik legszigorúbb vagyonbevallási rendszere, ezt cserélnék most le egy jóval megengedőbb szabályozásra, olyanra, amit az európai parlamenti képviselők is használnak.

A tervezett rendszerben csak annyit kell bevallaniuk a politikusoknak, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik az adott képviselő díjazása. Ezek különféle jövedelmi sávokat sorolnak fel, de a konkrét összegeket nem kell feltüntetni. Szintén ez a helyzet az ingatlanokkal is, melyek nem kerülnének nyilvánosságra. Sőt, a családtagok vagyonbevallását sem lenne kötelező leadni.

A most benyújtott javaslatunk az országgyűlési képviselőkre és a rájuk vonatkozó törvény alapján meghatározott vagyonnyilatkozattevőkre vonatkozik, de még az idei évben minden egyéb, külön ágazati jogszabályban felsorolt vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá eső személy (például polgármesterek és önkormányzati képviselők) esetében megalkotjuk ugyanezen szabályokat. Ez így helyes

– zárta sorait Kocsis Máté.

Szombathelyen emlékezetes, hogy még az országgyűlési választások előtt kiderült: Hende Csaba, a térség fideszes képviselője a vagyonnyilatkozatába nem írja bele azt a havi 450 ezer forint bevételt sem, ami a háza bérbeadásából származik a vendégmunkásoktól. Ugyanakkor az is igaz, hogy ez rajta kívül a választókat sem zavarta, hiszen újra bizalmat szavaztak neki.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.