Időközi választások: ahol kint a Fidesz-logó, ott simán győz a jelöltjük, akkor is, ha nemrég felfüggesztett börtönre lett ítélve

ugytudjuk.hu 2022-06-20 11:56:00
Hat településen összesen egyetlen ellenzéki párt indított egyáltalán saját jelöltet múlt vasárnap. Most hétvégén Vas megye is beszáll a buliba.

Összesen hat magyar településen tartottak időközi önkormányzati választást múlt vasárnap különböző okok miatt Magyarországon, írja az Azonnali. Ha valaki nem akar feleslegesen sokat olvasni, akkor elég, ha annyit tud, hogy a Fidesz továbbra is tarol, ahol hivatalosan is jelen van, miközben a hat választáson egyetlen másik párt jelölt még indulót, az is a Mi Hazánk volt.

Részletesebben: 

 • A képviselőtestület feloszlása miatt Dánszentmiklóson tartottak választást, itt a fideszes Sipeki Zsolt nyert simán 59,54 százalékkal, csak két független kihívója volt.
 • Szigethalomban haláleset miatt választottak képviselőt, itt az Összefogás Szigethalomért Egyesület képviseletében nyert Körmendy Zsófia 60,42 százalékkal, kihívója egy független volt, illetve a Mi Hazánk is indított jelöltet.
 • Marcaliban lemondott egy egyéni választókerületi képviselő, a helyére a fideszes Miszi Zsuzsanna került 56,42 százalékkal, ellene csak a Marcali az Otthonunk Egyesület indított jelöltet.
 • Kisjakabfalván szintén lemondott egy képviselő, a helyére csak függetlenek indultak, Evetovicsné Takács Zsuzsanna 40,63 százalékkal nyert, ez amúgy összesen 26 szavazatot jelent.
 • Pilisjászfalunak független polgármestere lesz az előző lemondása után, 54,53 százalékot kapott Borsó András. Két kihívója volt, ők sem párttagok.
 • Méhkeréken a Fidesz embere, Tát Margit 68,57 százalékkal győzte le két független kihívóját.

Utóbbi településen az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a települést 2010 vezető Tát Margit idén február végén lemondott képviselői posztjáról, miután a Gyulai Törvényszék február 9-én jogerős ítéletben költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ügyben összesen nyolc vádlott a költségvetést 2013. szeptembere és 2015. októbere között több mint 30 millió forinttal károsította meg a bíróság jogerős ítélete alapján. Márciusban a méhkeréki önkormányzati lap viszont már örömmel közölte, hogy a település korábbi polgármestere, Tát Margit ismét az önkormányzatnak dolgozik, írja a Telex. Tát visszatérését Méhkerék alpolgármestere, Goron Zsolt azzal indokolta, hogy

Tátnál senki nem ismeri jobban a futó és kidolgozás alatt álló pályázatokat,

ráadásul a korábbi polgármester „minden szükséges külső partnerrel személyes, jó kapcsolatot ápol”.

Tát Margit jogszabályi értelmezések és belügyminisztériumi állásfoglalások alapján azért indulhatott most újra jelöltként, mert végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt áll; illetve mert az időközi választással új tisztség keletkezik, méltatlanság pedig új tisztségre nem mondható ki.

Június 26-án újra időközi önkormányzati választást tartanak több településen, így a Vas megyei Sárváron és Kőszegen is.

Sárváron, az ötös válaszókerületben két jelölt van:

 • Farkas János függetlenként, a Mindenki Sárvárért Mozgalom támogatásával,
 • Németh Róbert pedig a Fidesz-KNDP jelöltjeként méretteti meg magát vasárnap.

Kőszegen is június 26-ára tűzte ki a Helyi Választási Bizottság az időközi választást a 2-es számú egyéni választókerületében. A választásra azért kerül sor, mert a választókerület egyéni önkormányzati képviselője, Kiss Zoltán 2020. október 31. napjával lemondott. Itt három jelölt közül lehet majd választani:

 • Bányai-Németh Gábor, a Momentum Mozgalom jelöltjeként,
 • Csiki István, a Fidesz-KNDP embereként,
 • Giczy József pedig a Mi Hazánk színeiben indult el a választáson.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.