A Sajó vize kevésbé szennyezett, de még mindig nem tiszta

Papp László Tamás 2022-06-14 19:48:28
A Szövetség nevű felvidéki magyar párt több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a folyó megmentéséért, ezeket kedden adták le a szlovák környezetvédelmi minisztériumban.

Tavasszal a szlovák-magyar határ mindkét oldalán petíció indult a Sajó megmentéséért, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló folyóba ugyanis akkor már hónapok óta folyt a szennyezett bányavíz – komoly pusztítást okozva –, a szlovák hatóságok részéről viszont tétlenkedést lehetett látni. Szlovákiában mostanra több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze, ezeket a Szövetség nevű felvidéki magyar párt képviselői személyesen vitték el kedden az ország környezetvédelmi minisztériumához

írja az Egri Ügyek.

A politikusok sajtótájékoztatót is tartottak a minisztérium épülete előtt. A bumm.sk portál beszámolója szerint a felvidéki politikusok bírálták a szlovák kormányt, amely szerintük elhanyagolja a régiót, emellett Ján Budaj környezetvédelmi miniszter felelősségét firtatták – illetve hiányolták a felelősségvállást a részéről. 

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

Dr. Varga Tibor petíciós kollégámmal együtt tájékoztattuk a szlovák, a szlovákiai magyar és a magyarországi közvéleményt az ökológiai katasztrófáról és vártuk, hogy a kompetensek cselekedjenek. Ehelyett végig kellett néznünk hogy két hónapig az ég adta világon nem történik semmi”

– mondta Orosz Örs, a Szövetség Összefogás Platformjának elnöke, akinek köszönhetően a Sajó-szennyezés ügye széles nyilvánosságot kapott tavasszal.

Orosz azért is kritizálta a minisztériumot, amiért most a kommunikációjukból úgy tűnik, hogy – a napokban elvégzett katasztrófaelhárítási munkáknak köszönhetően – a probléma megoldódott, megszűnt a szennyezés és immár tiszta víz folyik a Sajóba. A képviselő szerint azonban a bányából kifolyó szennyvíz egy áttetsző folyadék, a szennyeződést oldat formájában hordozza és amint érintkezik a folyó vizével reakcióba lép vele és rögtön kicsapódik, ezután válik rozsdavörös színűvé. Bár a szín a hétvége óta barnásabb lett, de a szennyezés nem tűnt el tehát a Sajó folyóról. Orosz a sajtótájékoztatón víztisztító berendezés telepítését is sürgette.

Mint elhangzott, a minisztérium beismerte, hogy a földalatti bányavíz eltérítésével a probléma 70 százalékát tudja megoldani. Orosz ugyanakkor nem látja a maradék 30 százalék jövőjét, ami elmondása szerint még mindig félmillió liter szennyezett vizet jelent naponta. Ez a mennyiség több mint 10 ezer liter szulfátot, 1,3 tonna vasat és a halak számára káros cinkből több mint fél tonnát tartalmaz, ami mellett naponta 2 kiló arzén is távozik a szennyvízzel.

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

A Vasércbányák szlovák állami vállalat múlt hétvégi közlése alapján sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A héten a várakozások szerint befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket is ígértek.

A Rozsnyói Járási Hivatal – amelynek területén a Sajót szennyező bánya található – hétfőn arról tájékoztatott, hogy már a Sajó vizén is látszik változás, és a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amitől azt várják, hogy, amelyek igazolhatják a helyzet javulását.

A Sajó magyar szakaszán eddig a vízben nem észleltek határérték feletti szennyezettséget, ugyanakkor a borsodi Sajópüspökinél vett üledékmintákban arzénszennyezést mértek, erről viszont egyelőre nem tudni, hogy a mostani katasztrófa vagy korábbi szennyezés eredmény-e

– szól az Egri Ügyek cikke.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.