A Sajó vize kevésbé szennyezett, de még mindig nem tiszta

Papp László Tamás 2022-06-14 19:48:28
A Szövetség nevű felvidéki magyar párt több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a folyó megmentéséért, ezeket kedden adták le a szlovák környezetvédelmi minisztériumban.

Tavasszal a szlovák-magyar határ mindkét oldalán petíció indult a Sajó megmentéséért, a Felvidékről Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe továbbfolyó, majd Tiszaújvárosnál a Tiszába torkolló folyóba ugyanis akkor már hónapok óta folyt a szennyezett bányavíz – komoly pusztítást okozva –, a szlovák hatóságok részéről viszont tétlenkedést lehetett látni. Szlovákiában mostanra több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze, ezeket a Szövetség nevű felvidéki magyar párt képviselői személyesen vitték el kedden az ország környezetvédelmi minisztériumához

írja az Egri Ügyek.

A politikusok sajtótájékoztatót is tartottak a minisztérium épülete előtt. A bumm.sk portál beszámolója szerint a felvidéki politikusok bírálták a szlovák kormányt, amely szerintük elhanyagolja a régiót, emellett Ján Budaj környezetvédelmi miniszter felelősségét firtatták – illetve hiányolták a felelősségvállást a részéről. 

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

Dr. Varga Tibor petíciós kollégámmal együtt tájékoztattuk a szlovák, a szlovákiai magyar és a magyarországi közvéleményt az ökológiai katasztrófáról és vártuk, hogy a kompetensek cselekedjenek. Ehelyett végig kellett néznünk hogy két hónapig az ég adta világon nem történik semmi”

– mondta Orosz Örs, a Szövetség Összefogás Platformjának elnöke, akinek köszönhetően a Sajó-szennyezés ügye széles nyilvánosságot kapott tavasszal.

Orosz azért is kritizálta a minisztériumot, amiért most a kommunikációjukból úgy tűnik, hogy – a napokban elvégzett katasztrófaelhárítási munkáknak köszönhetően – a probléma megoldódott, megszűnt a szennyezés és immár tiszta víz folyik a Sajóba. A képviselő szerint azonban a bányából kifolyó szennyvíz egy áttetsző folyadék, a szennyeződést oldat formájában hordozza és amint érintkezik a folyó vizével reakcióba lép vele és rögtön kicsapódik, ezután válik rozsdavörös színűvé. Bár a szín a hétvége óta barnásabb lett, de a szennyezés nem tűnt el tehát a Sajó folyóról. Orosz a sajtótájékoztatón víztisztító berendezés telepítését is sürgette.

Mint elhangzott, a minisztérium beismerte, hogy a földalatti bányavíz eltérítésével a probléma 70 százalékát tudja megoldani. Orosz ugyanakkor nem látja a maradék 30 százalék jövőjét, ami elmondása szerint még mindig félmillió liter szennyezett vizet jelent naponta. Ez a mennyiség több mint 10 ezer liter szulfátot, 1,3 tonna vasat és a halak számára káros cinkből több mint fél tonnát tartalmaz, ami mellett naponta 2 kiló arzén is távozik a szennyvízzel.

Fotó: Orosz Örs Facebook-oldala

A Vasércbányák szlovák állami vállalat múlt hétvégi közlése alapján sikerült elérni, hogy a bánya felsőbb szintjeiről ne folyjon víz az alsóbb szintekre, ahonnan magasabb ásványianyag-tartalmú vizet szorított ki. A héten a várakozások szerint befejeződhet a mentési munka első fázisa, az illetékes hatóságok pedig további intézkedéseket is ígértek.

A Rozsnyói Járási Hivatal – amelynek területén a Sajót szennyező bánya található – hétfőn arról tájékoztatott, hogy már a Sajó vizén is látszik változás, és a napokban elvégzik az új vízminták laboratóriumi vizsgálatát, amitől azt várják, hogy, amelyek igazolhatják a helyzet javulását.

A Sajó magyar szakaszán eddig a vízben nem észleltek határérték feletti szennyezettséget, ugyanakkor a borsodi Sajópüspökinél vett üledékmintákban arzénszennyezést mértek, erről viszont egyelőre nem tudni, hogy a mostani katasztrófa vagy korábbi szennyezés eredmény-e

– szól az Egri Ügyek cikke.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.