A győri kórházban történt haláleset ügyében nyomoz a rendőrség

Papp László Tamás 2022-06-08 11:40:47
Az elhunyt lánya tett feljelentést a kapitányságon, az eljárás folyamatban van. A család kereste meg az Ugytudjukot, rákérdeztünk az esetre a kórháznál és a nyomozóhatóságnál is.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt tett feljelentést Edina a Győri Rendőrkapitányságon amiatt, hogy szerinte a 68 éves korában a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 2022. február 26-án elhunyt édesanyja halálát valamilyen szakmai mulasztás okozhatta. Bár az asszony a koronavírusból felépült, de aztán mégis súlyosra fordult az állapota, s a család úgy véli: lehet, hogy az őt ellátó orvosok gondatlansága vezetett a halálához.

„Anyukámnál 2022. február 1-én jelentkeztek megfázásos jellegű tünetek: orrfolyás, hurutos köhögés. Más panasza ezeken kívül nem volt. A háziorvosát február 4-én hívta, aki antibiotikumot és köhögés elleni gyógyszert írt fel, illetve előjegyezte koronavírus-tesztre. A másnap, február 5-én elvégzett gyorsteszt pozitív lett. Ezt követően február 10-én ment be a győri kórház COVID-ambulanciájára vizsgálatra” – mondta el az elhunyt lánya.

Ott először úgy tájékoztattak, hogy csak egy kis tüdőgyulladása van, és haza is mehet. Már indultunk volna, amikor lejött hozzánk egy másik, fiatalabb orvos, aki azt mondta édesanyámnak, hogy ne menjen haza, mert COVID-tüdőgyulladása van. Ráadásul nem is az omikron, hanem a Delta-variáns. Arra kérte, maradjon itt, ne menjen haza, mert ez csak rosszabb lesz. Azt is hozzátette, hogy már látott ilyen eseteket. Anyukám erre azt válaszolta, hogy

doktor úr, az előző orvos teljesen mást mondott.

A fiatal orvos azonban ragaszkodott a véleményéhez, hogy édesanyámnak be kéne feküdnie a kórházba. Azzal győzködte, hogy van egy új infúziós kezelés, ami elpusztítja a tüdőben lévő baktériumokat. De tudtommal azt, hogy kinek milyen típusú koronavírus-fertőzése van, teljes bizonyossággal kizárólag PCR-tesztel és CT-vizsgálattal lehet kimutatni, amelyeket sem ekkor, február 10.-én, sem pedig korábban nem végeztek el. Nem értjük, hogy akkor ez a fiatal orvos miből állapította ezt meg?” – teszi fel a kérdést a hozzátartozó.

A kórházba való befekvéskor az oxigénszintje 92 százalék volt, tüdeje pedig a röntgenfelvétel szerint ép, nem láttak rajta aggodalomra okot adó szövetváltozást”  – fogalmaz Edina. „A kórházi tartózkodása harmadik napján elkezdett hányni. Amelyet valamelyik gyógyszer mellékhatása is okozhatott, mi legalábbis erre gyanakszunk. Ezután az oxigénszintje leesett, 63-70 százalék között mozgott  A mátrix osztályról, ahol kezelték, átvitték az intenzív osztályra, ott oxigént akartak adni neki, de nem tudtak, mert hányt, legalábbis nekünk azt mondták, hogy ezért tették altatásba, illetve lélegeztetőgépre. Ekkor még a tüdeje, szívműködése, keringése, illetve a máj-, és veseértékei is jók voltak” – állítja a beteg lánya, hozzátéve:

"Anyukám oxigénszintje, és a vérképe ezt követően folyamatosan, napról napra javulást mutatott. Az intenzív osztályra bekerülése utáni második napon már nem mélyaltatásban, hanem éber kómában tartották. Vagyis csak annyira altatták, hogy ne érezze a szájában lévő intubációs csövet” – idézi fel a történéseket Edina.

Azt mondták, hogy le fogják venni a gépről, mivel több alkalommal kinyitotta a szemét, magától vett levegőt, jól reagál mindenre”  – mondta el Edina testvére, az asszony fia, Csaba. Hozzátéve azt is: „Volt, hogy csak 30-40 százalékon ment a gép, így nem igazán értjük: miért nem vették le arról, és tették át az oxigént a légcsövéből az orrába? Vagy rakták oxigénsátorba? Február 19-én történt az, hogy hányadék jött fel a nyelőcsőbe, de az orvos azt mondta, hogy  megoldották. Aznap nem táplálták, csak folyadékot és gyógyszereket kapott. Február 17-én még arról beszéltek, hogy le fogják venni a gépről, viszont 21-én már arról tájékoztattak, hogy bakteriális fertőzést kapott. Amelyről később kiderült, hogy bakteriális tüdőgyulladása van” – teszi hozzá a férfi.

Az elhunyt gyermekei határozottan állítják: „Bennünket az utána következő napokban sem világosítottak fel arról, hogy

édesanyánk akár meg is halhat.

Pedig ilyen esetben a járványügyi lezárás, illetve látogatási tilalom alatt jogilag megillet minden közeli hozzátartozót, hogy bemehessenek búcsút venni a betegtől. Nekünk azonban semmi ilyesmit nem mondtak” – teszik szóvá, azt is hangsúlyozva:

Édesanyánknak gyakorlatilag az utolsó két-három napot leszámítva ép volt a tüdeje, illetve akkora már a vírusból is kigyógyult. Nem értjük tehát, hogy mitől alakulhatott ki a fertőzés: a katéter vagy a lélegeztetőcső nem megfelelő higiéniai kezelése okozhatta-e? Szeretnénk, ha a nyomozás fényt derítene arra, történt-e valamilyen szakmai mulasztás a kezelése során. Valamint, hogy indokolt volt-e gépen tartani? S nem lehet, hogy a felfekvés, a katéter vagy a lélegeztetőcső miatt alakult ki a fertőzés, illetve a halálát okozó tüdőgyulladás? Bennünket nem tájékoztattak róla, hogy meg is halhat, oda sem engedtek a betegágyához” – idézik fel a megrázó emléket.

Természetesen megkerestünk a rendőrséget, illetve a kórházat is.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy büntetőeljárást indult, de azt válaszolták:

„...a folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban bővebb információt adni nem áll módunkban."

A kórháznak alábbi kérdéseket küldtük el:

  • Folyik-e jelenleg nyomozás a kórház, illetve annak bármelyik alkalmazottja ellen, történt-e gyanúsítás, kihallgatás?
  • A konkrét ügyben történt-e belső vizsgálat, annak kiderítésére, hibázott, mulasztott-e valaki az intézmény részéről?
  • Mi a kórház álláspontja az esetről?

A kórház főigazgatója azonban nem reagált a megkeresésünkre. Természetesen, ha ezt később megteszi, illetve lesznek újabb fejlemények, azokat is közölni fogjuk.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.