A választás után fogyasztott a magyar, mintha nem lenne holnap, de ez májusra véget ért

ugytudjuk.hu 2022-06-06 08:27:30
A tavaszi hónapokban a fogyasztói várakozásokban látványos hullámzás volt megfigyelhető: márciusban csökkenés, áprilisban jelentős emelkedés, májusban nagyobb mértékű romlás volt a tendencia a fogyasztói bizalmi index esetében. A 21 Kutatóközpont elemzése.

Ez a cikk eredetileg társlapunkon, az Azonnali.hun jelent meg.

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország gazdasági, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

Az év elejéhez képest tavasszal a GKI fogyasztói bizalmi index – a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – hullámzó tendenciát követett, a kormánypárt támogatottsága viszont erős maradt, a választások után pedig kiemelkedően magas volt.

A mutatók alakulásában a belföldi események mellett a COVID-járvány okozta problémák háttérbe kerülésével az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalanság játszhatott szerepet. Hiába csengett le a koronavírus-járvány ötödik hulláma, az orosz-ukrán háború hatása miatt három hónap után márciusban

a fogyasztói várakozások jelentősen romlottak az év elején tapasztaltakhoz képest.

Átmeneti helyzet alakult ki áprilisban, összességében optimistább lett a lakosság amikor a koronavírus már nem, a kezdeti sokk után a fegyveres konfliktus pedig még nem éreztette egyértelműen a hatását. Ez a pozitívabb hangulat összefügghetett a kormány tavaly év végi és idén év eleji kedvező intézkedéseivel (pl. árstop, adókedvezmények, stb.) is, illetve

az április 3-án lezajlott országgyűlési választások politikai kontinuitást biztosító eredményével.

A választásokat követő átmeneti javulás a fogyasztói hangulatban amúgy nem újkeletű jelenség, korábbi választási periódusokban is tapasztalható volt egy ilyen típusú átmeneti fellendülés.

Ezzel együtt a háború okozta bizonytalanság következtében a saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a februári csúcshoz képest áprilisban tovább gyengült. A magyar gazdaság jövőjével kapcsolatos értékelése is némi javulás mellett ugyan, de inkább pesszimizmust mutatott, majd

a májusi újabb visszaesés a világjárvány 2020-as kitörését követő két hónapot idézte.

Májusban az inflációs várakozás kiemelkedően magasan állt (-63,2), szintén a COVID megjelenésének időszakához hasonlóan (-66,7). A GKI reprezentatív felmérése szerint a fogyasztók a valósnál jóval magasabb áremelkedést érzékelhettek. A KSH foglalkoztatottsági adatai és a munkanélküliségi ráta (márciusban, áprilisban 3,6%) alapján kedvezően alakult az év eleje az előző év azonos időszakához képest, a lakosság

munkanélküliségi helyzet értékelése azonban jelentősen romlott tavasz végére.

Az ukrajnai események okozta bizonytalan hangulat miatt májusra összességében 9,5 százalékpontot csökkent a fogyasztói bizalmi index.

A választások előtt egy hónappal a kormánypárt támogatottsága tartotta az előző havi szintet, majd az áprilisi kétharmados eredménynek, valamint a győzteshez húzásnak köszönhetően a választókorú népesség körében 46 százalékon, a pártválasztók esetében pedig 58 százalékon állt.

Az ukrajnai események bizonytalansága

a kormányba vetett bizalmat nem tudta úgy megrengetni, mint a fogyasztói várakozásokat.

A választások kimenetele, a politikai stabilitás fennmaradása egyelőre kedvezett a Fidesznek.

Májusra a COVID-járvány megjelenésének rendkívüli időszakához hasonló tendencia következett be, távolodtak a vizsgált mutatók egymástól. Elemzők szerint a jelenlegi stabilitás ellenére nehéz időszak vár a kormányra, az év eleji elemzésünkben kiemelt kihívások (inflációs nyomás, a forint árfolyam ingadozása, a megkerülhetetlen költségvetési kiigazítás, fegyveres konfliktus Ukrajnában) még fennállnak.

A napokban bejelentett szektorális különadók, és az ehhez kapcsolódó egyéb költségvetési megszorítások hatása például még nem jelent meg az adatokban, ezeknek a következményeit az előttünk álló hónapok során lesz érdemes figyelni.

Szólj hozzá!

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.