Bohócot csinál belőlünk a kormány benzinkúton

Nagy Donát 2022-05-27 11:08:00
Betarthatatlan a kormány tankolással kapcsolatos előírása. Mutatjuk, miért lenne jó legalább szóba állni ilyenkor a szakmában dolgozókkal, és nem eleve élesben tesztelni az ötletkormányzást.

Tegnap jelentették be Kormányinfón, hogy részben új szabályok lesznek érvényesek a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árakra.

Úgy tűnik, az egyik napról a másikra való ötletkormányzást a covid után nagyon megkedvelték: a tegnap délután bedobott tervhez csütörtökön 23:59-kor megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, amely hivatalosan leírja, hogy másodpercekkel később hogyan kell működniük a benzinkutaknak.

Amit a Kormányinfón megtudtunk, csak annyi volt, hogy legfőbb szabály szerint péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak. Ezt később gyorsan pontosították is azzal, hogy a kijelentés nyilván a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron tankolt üzemanyagra vonatkozik. Azaz nem kell a Magyarországon kifogyott üzemanyag miatt a külföldieknek mondjuk hazavonatozni, csupán nekik a piaci árat kell kifizetni.

Az új Kormányrendelet viszont újabb csavart visz a dologba: a magyar autókon kívül azok a külföldi rendszámú járművek is tankolhatnak az olcsóbb áron, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. A környező országok közül így a mostani helyzet szerint a szerb és a szlovén rendszámú autókat érintheti a kedvezmény, azaz a magyar felségjelzésűek mellett őket sem kell zaklatni a kutasnak.

Igen, merthogy az új szabályozás beböfögése után minden a benzinkutasokra van bízva. Én pedig szerencsére éveket dolgoztam benzinkúton, multinál és magánkúton is, szóval lássuk, miért nem működik az elefántcsonttoronyban megálmodott terv.

A totemoszlopon a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat, de a kútoszlop kijelzőjén a piaci, magasabb árat kell feltüntetni, és a kútoszlop környezetében papíron kell kiírni, elmagyarázni magyarul és angolul, hogy miért van két különböző ár. Viszont van egy olyan jogszabály, hogy „több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására”. Azaz ha például a boltban ki van rakva a polcra egy termék ára, akkor a kasszánál hiába egy magasabb árat dob fel a gép, az alacsonyabbat kell csak kifizetni. 

A most meghozott rendelet azt is kiköti, hogy csak magyar (vagy szerb, szlovén) forgalmival lehet a kedvezőbb áron tankolni. De mi van a rendszám és forgalmi nélküli robogókkal? Vagy mi van azokkal, akik kannába tankolnak, kerti gépbe, fűnyíróba? Ők ha betűről betűre nézzük, a drágább árat lennének kénytelen fizetni. Akkor ők már másmilyen magyarok?

És ha már itt tartunk, azok a magyar állampolgárok, akik munkájuk, munkahelyük miatt osztrák, vagy szlovák rendszámú autóval járnak, rájuk sem vonatkozik elvileg a kedvezőbb ár. Sőt, ha tényleg be kéne tartani a rendeletet, akkor valóban minden tankolásnál be kell vinni a forgalmit a pénztárhoz, hiszen a magyarul anyanyelvi szinten beszélő felvidéki vagy erdélyi magyarok sem tankolhatnak olcsóbban a külföldi rendszámú autóikba, ellenben a magyar rendszámú autóba egy román vagy ukrán állampolgár simán.

Mindezt pedig a kútkezelőnek, a pénztárban álló – alulfizetett, az egész mizériában nem érdekelt – benzinkutasnak kellene ellenőriznie az ablakon keresztül, vagy a kameraképen. És ha az ügyféllel nincsen közös beszélt nyelv, akkor hogyan magyarázná el neki a kutas ezt az egészet? Mitől nem kéne azt gondolnia az ügyfélnek, hogy nem csak egy nagy átverés az egész? Miközben az üzemanyag már benne van a kocsijában. Akkor onnan visszaszívják?

Minden eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy a dolgozók ezzel az egésszel nem fognak törődni. Amit kell, azt kiragasztják, kiírják, de – szerintem jogosan – úgy vannak vele, hogy nem kéne őket bohócnak nézni. Ahogy a vásárlókat sem. 

Szólj hozzá!

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.

Európa-bajnoki ezüstérmes a kalapácsvető Halász Bence

A szombathelyi sportoló 80 méter 92 centis egyéni csúcsot dobott.

Napi cuki: két pumakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

A kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan áttérnek a húsra.

DK: várhatóan ősszel tetőzik az "orbáni infláció"

Fidesz: Gyurcsányék újra tönkre tennék az országot.

660 ezer hektárnyi terület égett le idén Európában, a fele egy országban

Amióta műholddal mérik a pusztítást, az idei nyár a legrosszabb.

Hetedik lett az Eb-n a szombathelyi kalapácsvető

Gyurátz Réka 69,02 métert dobott.

Csütörtökön még marad a forróság

A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél.

Dézsi: Már nem takarékoskodásról van szó, hanem vészhelyzeti forgatókönyvről

A költségvetéssel kapcsolatban a Belügyminisztériummal, és a Kormányhivatallal is konzultál a városvezetés. A polgármester szerint a tőzsdespekulánsok miatt van nehéz helyzetben a város.

Megdőlt a napi melegrekord

Az eddigi rekorder nap 1946-ban volt.