Bohócot csinál belőlünk a kormány benzinkúton

Nagy Donát 2022-05-27 11:08:00
Betarthatatlan a kormány tankolással kapcsolatos előírása. Mutatjuk, miért lenne jó legalább szóba állni ilyenkor a szakmában dolgozókkal, és nem eleve élesben tesztelni az ötletkormányzást.

Tegnap jelentették be Kormányinfón, hogy részben új szabályok lesznek érvényesek a benzinkutaknál alkalmazott hatósági árakra.

Úgy tűnik, az egyik napról a másikra való ötletkormányzást a covid után nagyon megkedvelték: a tegnap délután bedobott tervhez csütörtökön 23:59-kor megjelent a Magyar Közlönynek az a száma, amely hivatalosan leírja, hogy másodpercekkel később hogyan kell működniük a benzinkutaknak.

Amit a Kormányinfón megtudtunk, csak annyi volt, hogy legfőbb szabály szerint péntektől a magyarországi benzinkutakon csak a magyar rendszámos autók tankolhatnak. Ezt később gyorsan pontosították is azzal, hogy a kijelentés nyilván a literenként legfeljebb 480 forintos hatósági áron tankolt üzemanyagra vonatkozik. Azaz nem kell a Magyarországon kifogyott üzemanyag miatt a külföldieknek mondjuk hazavonatozni, csupán nekik a piaci árat kell kifizetni.

Az új Kormányrendelet viszont újabb csavart visz a dologba: a magyar autókon kívül azok a külföldi rendszámú járművek is tankolhatnak az olcsóbb áron, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. A környező országok közül így a mostani helyzet szerint a szerb és a szlovén rendszámú autókat érintheti a kedvezmény, azaz a magyar felségjelzésűek mellett őket sem kell zaklatni a kutasnak.

Igen, merthogy az új szabályozás beböfögése után minden a benzinkutasokra van bízva. Én pedig szerencsére éveket dolgoztam benzinkúton, multinál és magánkúton is, szóval lássuk, miért nem működik az elefántcsonttoronyban megálmodott terv.

A totemoszlopon a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat, de a kútoszlop kijelzőjén a piaci, magasabb árat kell feltüntetni, és a kútoszlop környezetében papíron kell kiírni, elmagyarázni magyarul és angolul, hogy miért van két különböző ár. Viszont van egy olyan jogszabály, hogy „több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár felszámítására”. Azaz ha például a boltban ki van rakva a polcra egy termék ára, akkor a kasszánál hiába egy magasabb árat dob fel a gép, az alacsonyabbat kell csak kifizetni. 

A most meghozott rendelet azt is kiköti, hogy csak magyar (vagy szerb, szlovén) forgalmival lehet a kedvezőbb áron tankolni. De mi van a rendszám és forgalmi nélküli robogókkal? Vagy mi van azokkal, akik kannába tankolnak, kerti gépbe, fűnyíróba? Ők ha betűről betűre nézzük, a drágább árat lennének kénytelen fizetni. Akkor ők már másmilyen magyarok?

És ha már itt tartunk, azok a magyar állampolgárok, akik munkájuk, munkahelyük miatt osztrák, vagy szlovák rendszámú autóval járnak, rájuk sem vonatkozik elvileg a kedvezőbb ár. Sőt, ha tényleg be kéne tartani a rendeletet, akkor valóban minden tankolásnál be kell vinni a forgalmit a pénztárhoz, hiszen a magyarul anyanyelvi szinten beszélő felvidéki vagy erdélyi magyarok sem tankolhatnak olcsóbban a külföldi rendszámú autóikba, ellenben a magyar rendszámú autóba egy román vagy ukrán állampolgár simán.

Mindezt pedig a kútkezelőnek, a pénztárban álló – alulfizetett, az egész mizériában nem érdekelt – benzinkutasnak kellene ellenőriznie az ablakon keresztül, vagy a kameraképen. És ha az ügyféllel nincsen közös beszélt nyelv, akkor hogyan magyarázná el neki a kutas ezt az egészet? Mitől nem kéne azt gondolnia az ügyfélnek, hogy nem csak egy nagy átverés az egész? Miközben az üzemanyag már benne van a kocsijában. Akkor onnan visszaszívják?

Minden eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy a dolgozók ezzel az egésszel nem fognak törődni. Amit kell, azt kiragasztják, kiírják, de – szerintem jogosan – úgy vannak vele, hogy nem kéne őket bohócnak nézni. Ahogy a vásárlókat sem. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.