Kijátszottam – Firewatch

Nagy Donát 2022-05-21 14:49:00
Újabb játéktesztelő cikk!

Képzeld el, hogy nincs más dolgod, csak ülni egy torony tetején egy Isten háta mögötti erdőben, és figyelni a környéket, hogy tűz esetén még időben tudj kérni segítséget. Nincs mobiltelefon, nincs internet, sem tévé, az egyetlen kapcsolatod a külvilággal a rádió túloldalán lévő kollégád. Nem meglepő módon sokak számára megnyugtató és kívánatos munkakör a tűzfigyelő. Hát persze, amíg el nem kezdenek furcsa dolgok történni a környéken; és már a rádión sem válaszol senki.

Az Egyesült Államokban rengeteg nagy kiterjedésű erdő található a mai napig, ahol a szárazság, vagy gyújtogatás okozta tűzvész hatalmas károkat okozhat. Ezt úgynevezett tűzfigyelőkkel igyekeznek kivédeni: az ő feladatuk, hogy füst vagy tűz esetén leadják a riasztást. 

A Firewatch c. játékban egy ilyen, a wyomingi vadonban posztoló játékost irányíthatunk. Karakterünket, Henryt ugyanis egyáltalán nem zavarja a magány: egy súlyos magánéleti válság a civilizációtól való eltávolodásra késztette.

 Már maga a depresszív játékkezdés is megér egy misét: ugyan csak kattintgatni kell a lehetséges reakciók közül választva, miközben kirajzolódik egy fiatal felnőtt életének kezdete. Kutya, barátnő, összeköltözés, ilyesmik. Aztán ez szépen összeomlik. 

Nem csoda, hogy Henry egyre izgatottabb lesz, amikor lehetősége lesz elvonulni: egy, a Shoshone Nemzeti Erdőben található tűzfigyelő-toronyba osztják be.

 Az egyedüllét ugyan lehetne rémisztő, azonban a gyönyörű táj, a mindenből áradó nyugalom rögtön teljesen elvarászolja a játékost. Már-már azon kapja magát az ember, hogy pusztán a saját maga szórakoztatására sétálgat a vadonban; erre pedig még rátesz egy lapáttal a kiváló zene és hanghatások is, amik segítik a beleélést.

Ami azonban igazán zseniálissá teszi a játékot – mármint a korábban felsoroltakon kívül – az Henry és a szomszéd tűzfigyelő, Delilah közti párbeszédek.

A walkie-talkie ugyanis a játék legfontosabb eleme, a vonal másik végén pedig Delilah az, aki személyiségével az ide-oda szaladgálást megtölti számunkra nevetéssel, szomorúsággal, kíváncsisággal; egyszóval élettel. Persze nem csak arról szól a játék, hogy horgászunk, felfedezünk, vagy a kirándulók szemetét szedjük össze: habár úgy tudjuk, egyedül vagyunk a torony közelében,

néhány misztikus esemény rávilágít ennek ellenkezőjére.

A lenyűgöző grafika és a szívet melengető párbeszédek mellett valójában a különös sztori az, ami az egyik kedvencemmé teszi a Firewatchot. Két lány ugyanis eltűnik, akiket Henry látott utoljára, aztán valaki a tornyában is mászkál, miközben semmi keresnivalója nem lenne ott. Mindezt persze megosztjuk Delilahval, azonban később találunk egy papírt, majd egy kazettát is, ami bizonyítja: a beszélgetéseinket valaki lehallgatja.

 Nem szeretnék mindent elspoilerezni, a sztori, melyben többek között megismerjük Delilah, a környék, vagy Henry elődjének történetét szépen épül, közben pedig felfedezzük az eltűnt lányok táborát, de egy titokzatos barlangot is találunk, egy csontvázzal.

A Firewatch legszomorúbb része talán az, hogy amíg összesen 79 napot töltünk a vadonban, nagyjából 4-5 óra alatt teljesen kijátszható. Túlontúl rövid. Ráadásul a végjáték vissza is hoz minket a szürke valóságba. Ennek ellenére azt mondom, egy próbát mindenképpen megér.

Szólj hozzá!

Tízéves rekordot is megdönthetnek az idei viharkárok

A biztosítók adatai szerint csak júniusban 2, 2 milliárd forint kár keletkezett.

Feloldották a forgalomkorlátozást Lébénynél

Teherautó borult fel, ezért volt sávlezárás.

Zivatar és napsütés is lesz

Erős széllökések lehetnek.

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.