Győri múzeumigazgató: Továbbra is csak a forrás hiányzik az Apátúrház felújításához

Pintér Bence 2022-05-19 15:22:00
Állandó várostörténeti kiállítás helyett időszaki kiállításokon mutatják be a város múltját a Rómer Múzeumban.

Mint arról nemrég beszámoltunk: bár nyolc éve felújításra várva zárt be a győri Rómer Múzeumhoz tartozó, Széchenyi téren álló Apátúrház, a felújítás azóta is várat magára. Ezzel együtt a városnak nyolc éve nincsen állandó helytörténeti kiálltíása, ami Győr gazdag múltját mutatná be, ez ugyanis ebben az épületben kapott helyet annak bezárásáig; a múzeumi tárgyak pedig egyébként nagyrészt egy raktárban rostokolnak.

A cikk kapcsán megkerestük Dézsi Csaba András polgármestert és Székely Zoltánt, a Rómer Múzeum igazgatóját is. Míg a polgármester továbbra is ignorálja kérdéseinket, Székely Zoltán a napokban válaszolt nekünk. Azt kérdeztük tőle, hogy mikor várható a kész tervekkel rendelkező, nyolc éve csak a forráshiány miatt meg nem valósított felújítás, illetve hogy terveznek-e máshol állandó várostörténeti táralatot nyitni.

Székely Zoltán is úgy gondolja, hogy az Apátúrház 2014-es bezárása óta nincs Győrött a város gazdag múltját és sokszínű kulturális örökségét bemutató történeti kiállítás, „amelyet a helybéli polgárok ugyanúgy hiányolnak, mint az idelátogató turisták és az őket kalauzoló idegenvezetők”. Megjegyezte, hogy kinevezése óta, az elmúlt két évben sokszor kapta meg az általunk is feltett kérdéseket.

Sajnos válasszal nem szolgálhatok” – bocsátotta előre.

Az igazgató is megerősítette, hogy az Apátúrház rekonstrukciójának kivitelezési tervei rendelkezésre állnak, miként a jogerős építésügyi hatósági engedély is. Az építési naplót 2021-ben megnyitották, annak érdekében, hogy a kivitelezési munkálatokat bármikor el tudják indítani. Elmondta azonban, hogy az épület tulajdonosa Győr városa, így a felújításhoz szóba jöhető pályázati forrásokra az épületet és a múzeumot fenntartó önkormányzat nyújthat be pályázatot. Ezekről így a polgármesteri hivatal jogosult nyilatkozni. (Innen ugye választ egyelőre nem kaptunk.)

Addig maradnak az időszaki kiállítások

Székely Zoltán jelezte:

addig is, amíg az Apátúrház felújítása megtörténik, a múzeum a rendelkezésére álló időszaki kiállítóterekben szervezett és szervez a város történetét feldolgozó és bemutató kiállításokat.

Elmondta: kamaratárlaton emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc győri eseményeire (56 – 65. A SZABADSÁG 12 NAPJA, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2021. október 14. - november 28.), rendeztek kiállítást a várost bemutató látképekből (Győr várának rajzolatja, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2021. május 18 – június 13.), illetve a győri hadiipar történetéről (Győr a haza szolgálatában, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2022. április 28-tól június 26-ig).

„A városi kiváltságok 750 éves évfordulója alkalmából pedig nagyszabású, reprezentatív és a visszajelzések alapján sikeres kiállításon állítottunk emléket Győr polgárainak (Nagy Győr jelességei – Karrierek a 750 éves városban, Esterházy-palota, 2021. június 26. – szeptember 12.). Ez utóbbi az eredeti éves munkatervünkben nem szereplő Munkácsy-kiállítás miatt a tervezettnél rövidebb ideig volt csak látható”  – írta.

Május 28-án pedig szintén egy nagyszabású kiállításon tárjuk az érdeklődők elé a múzeum munkatársai által folytatott régészeti feltárások és a hozzájuk kapcsolódó kutatások legfrissebb eredményeit Sírhalomtól a halomsírig címmel.

Addig is, amíg az Apátúrház felújítása megtörténik, terveink szerint továbbra is időszaki kiállítások során mutatjuk be a nagyközönségnek a múzeum helytörténeti kincseit és ezeken keresztül Győr kimeríthetetlen gazdagságú múltját” – írta Székely Zoltán.

Fotó: szelga/Wikipedia

Szólj hozzá!

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Közúti ellenőrzést végeztek, ekkor jött nagy sebességgel egy kocsi.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Vonattal 117-en - köztük 71 gyerek - érkeztek Budapestre.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

A fenntartható energiaforrások fejlesztését sürgeti az LMP

Évente 300 milliárd forintot kellene megújuló energiára költeni, hogy felzárkózzunk.

Hétfőn irtják a szúnyogokat Sárváron

Ne lepődjünk meg, ha nagyon füstölő kocsit látunk.

Veszprém környékén felújítják a vasutat, változik a menetrend

A Győr-Veszprém és a Budapest-Szombathely között járó vonatokat is érinti a felújítás.

Eloltották a Miskolc melletti erdőtüzet

Száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés.

A szél marad, de sütni fog a nap szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32 fok között alakul.

Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon

A kommunista Magyarország ezzel a lépéssel számos nyugati államot megelőzött egyébként.

A Rába felvásárolta a Rekard csoportot

A cég a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Indul a Győrkőcfesztivál, le lesz zárva a Rába kettős híd

Terelt útvonalon járnak a buszok még hétfőn is.