Győri múzeumigazgató: Továbbra is csak a forrás hiányzik az Apátúrház felújításához

Pintér Bence 2022-05-19 15:22:00
Állandó várostörténeti kiállítás helyett időszaki kiállításokon mutatják be a város múltját a Rómer Múzeumban.

Mint arról nemrég beszámoltunk: bár nyolc éve felújításra várva zárt be a győri Rómer Múzeumhoz tartozó, Széchenyi téren álló Apátúrház, a felújítás azóta is várat magára. Ezzel együtt a városnak nyolc éve nincsen állandó helytörténeti kiálltíása, ami Győr gazdag múltját mutatná be, ez ugyanis ebben az épületben kapott helyet annak bezárásáig; a múzeumi tárgyak pedig egyébként nagyrészt egy raktárban rostokolnak.

A cikk kapcsán megkerestük Dézsi Csaba András polgármestert és Székely Zoltánt, a Rómer Múzeum igazgatóját is. Míg a polgármester továbbra is ignorálja kérdéseinket, Székely Zoltán a napokban válaszolt nekünk. Azt kérdeztük tőle, hogy mikor várható a kész tervekkel rendelkező, nyolc éve csak a forráshiány miatt meg nem valósított felújítás, illetve hogy terveznek-e máshol állandó várostörténeti táralatot nyitni.

Székely Zoltán is úgy gondolja, hogy az Apátúrház 2014-es bezárása óta nincs Győrött a város gazdag múltját és sokszínű kulturális örökségét bemutató történeti kiállítás, „amelyet a helybéli polgárok ugyanúgy hiányolnak, mint az idelátogató turisták és az őket kalauzoló idegenvezetők”. Megjegyezte, hogy kinevezése óta, az elmúlt két évben sokszor kapta meg az általunk is feltett kérdéseket.

Sajnos válasszal nem szolgálhatok” – bocsátotta előre.

Az igazgató is megerősítette, hogy az Apátúrház rekonstrukciójának kivitelezési tervei rendelkezésre állnak, miként a jogerős építésügyi hatósági engedély is. Az építési naplót 2021-ben megnyitották, annak érdekében, hogy a kivitelezési munkálatokat bármikor el tudják indítani. Elmondta azonban, hogy az épület tulajdonosa Győr városa, így a felújításhoz szóba jöhető pályázati forrásokra az épületet és a múzeumot fenntartó önkormányzat nyújthat be pályázatot. Ezekről így a polgármesteri hivatal jogosult nyilatkozni. (Innen ugye választ egyelőre nem kaptunk.)

Addig maradnak az időszaki kiállítások

Székely Zoltán jelezte:

addig is, amíg az Apátúrház felújítása megtörténik, a múzeum a rendelkezésére álló időszaki kiállítóterekben szervezett és szervez a város történetét feldolgozó és bemutató kiállításokat.

Elmondta: kamaratárlaton emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc győri eseményeire (56 – 65. A SZABADSÁG 12 NAPJA, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2021. október 14. - november 28.), rendeztek kiállítást a várost bemutató látképekből (Győr várának rajzolatja, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2021. május 18 – június 13.), illetve a győri hadiipar történetéről (Győr a haza szolgálatában, Borsos Miklós Időszaki Kiállítótér, 2022. április 28-tól június 26-ig).

„A városi kiváltságok 750 éves évfordulója alkalmából pedig nagyszabású, reprezentatív és a visszajelzések alapján sikeres kiállításon állítottunk emléket Győr polgárainak (Nagy Győr jelességei – Karrierek a 750 éves városban, Esterházy-palota, 2021. június 26. – szeptember 12.). Ez utóbbi az eredeti éves munkatervünkben nem szereplő Munkácsy-kiállítás miatt a tervezettnél rövidebb ideig volt csak látható”  – írta.

Május 28-án pedig szintén egy nagyszabású kiállításon tárjuk az érdeklődők elé a múzeum munkatársai által folytatott régészeti feltárások és a hozzájuk kapcsolódó kutatások legfrissebb eredményeit Sírhalomtól a halomsírig címmel.

Addig is, amíg az Apátúrház felújítása megtörténik, terveink szerint továbbra is időszaki kiállítások során mutatjuk be a nagyközönségnek a múzeum helytörténeti kincseit és ezeken keresztül Győr kimeríthetetlen gazdagságú múltját” – írta Székely Zoltán.

Fotó: szelga/Wikipedia

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.