Szalai Bálint: A Pro Savaria nem tartotta a szombathelyi Jobbikkal kötött megállapodását

Farkas Bazsi 2022-05-17 11:02:34
A Jobbik Vas megye 01-es választókerületi elnöke az Ugytudjuknak arról beszélt, hogy a párt összellenzéki együtt indulása torzította a választási eredményüket.

A 2018-2022-es parlamenti ciklust 26 képviselővel kezdte meg a Jobbik, a ciklus végére a párt átszerveződése után 17-en maradtak. A mostani választás után a Jobbik frakciója még tovább zsugorodott, jelenleg 10 mandátuma van a pártnak. A választási eredményt a Jobbik Vas megye 01-es számú választókerületének elnökével, Szalai Bálinttal elemeztük. Régi ismeretségünknél fogva a beszélgetést tegezve folytattuk le. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Mekkora most a Jobbik Vas megyei taglétszáma?

Jakab Péter érkezésével érezhetően emelkedett a taglétszámunk. Személye egy új korszakot jelent a néppárti Jobbik életében, ami növelte a tagjelöltek, tagtársak és a szavazótábor nagyságát. Voltak olyan országgyűlési és megyei közgyűlési képviselőink, akik viszont úgy gondolták, hogy elhagyják a pártot és máshol próbálnak szerencsét. 

Nevezzük név szerint őket: Bana Tibor és Rába Kálmán.

Igen, magukkal vitték a Jobbik mandátumait, hiszen Bana Tibor és Rába Kálmán sem egyénileg szereztek mandátumot, hanem a Jobbik listájáról. Véleményem szerint távozásukkal a mandátumokat is vissza kellett volna adniuk.

Tudsz számot mondani, akárcsak nagyságrendileg, hogy mekkora a vasi taglétszám?

Tudnék, de nem adhatom ki, ezt belső adatként kezeljük. Az előválasztás és a szövetségi politika háttérbe szorította a pártszervezés ezen részét. Ezen most az elkövetkezendő két évben, az Európa Parlamenti választásokig keményen fogunk dolgozni. Minél több alapszervezetet szeretnénk létrehozni, illetve a már meglévő alapszervezeteket tovább erősíteni.

A megyében jelenleg Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Vasszécsenyben, Vasváron, Körmenden, Szentgotthárdon és Celldömölkön is van szervezetünk. 

Arról beszéltél, hogy a taglétszám és a szavazói létszáma nő a Jobbiknak. Beszéljünk kicsit az elmúlt két választás eredményéről, kezdjük az önkormányzatival. Szombathelyen korábban volt önkormányzati képviselője a Jobbiknak, most nincs. Ez kudarc?

Volt egy választási megállapodás a Jobbik és a Pro Savaria között, a két szervezet ugyanis együtt indult el. A közös lista úgy nézett ki, hogy első helyen Pro Savariás jelölt volt, a másodikon jobbikos, és így váltogatták egymást a jelöltek a 14 helyen.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Ha név szerint mondom az első három helyen szereplőt, akkor a lista szerint Molnár Miklós, Balassa Péter, Koczka Tibor volt a sorrend.

Molnár a Vasivíz vezérigazgatói kinevezése után lemondott a mandátumáról. Véleményem szerint, ha mindenki tartotta volna magát a megállapodáshoz, akkor Balassa Péternek kellett volna Molnár helyére kerülnie. Mivel ezt a megállapodást nem tartotta az egyesület elnöke, így a megállapodásunk abban a pillanatban felbomlott. Igaz, hogy a közgyűlésben most nem vagyunk jelen, de 7 bizottsági helye jelenleg is van a pártnak, valamint Balassa Péter személyében van országgyűlési képviselőnk, ami az itteni emberek érdekképviseletét tekintve egy jobb pozíció, hiszen általa meg tudjuk jelentetni a szombathelyi témákat a parlamentben. Bízom benne, hogy 2024-ben ismét tudunk képviselőt delegálni a szombathelyi testületbe.

Balassa Péter maradt regionális elnök a pártban?

Nem, erről a posztról a mandátuma felvételével lemondott.

Eddig is segítetted a munkáját, a Parlamentbe is mentél vele?

Igen.

2019-ben fel sem merült, hogy a Jobbik Szombathelyen részt vegyen az ellenzéki összefogásban? Illetve adja magát a kérdés, hogy nem tudott vagy nem akart a párt, mind a 14 szombathelyi körzetben egyéni jelöltet állítani?

Voltak megkeresések, tárgyalások 2019 elején, miután az ellenzék átvette a többséget a közgyűlésben. Akkor voltak feltételeink, azonban ezek végül az EP-választási szereplés után nem teljesültek. Akkor a párt - az azóta a közösségi médiában Jobbik-szakértőként funkcionáló Sneider Tamás vezetésével - a történetének legrosszabb eredményét érte el. Aztán az őszi önkormányzati választási szereplésünket az is befolyásolta, hogy az Állami Számvevőszék több milliárd forintra büntette a Jobbikot, így a kampányra nagyon kevés pénz jutott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A pátvezetésnek az volt a koncepciója, hogy értelemszerűen azokra a városokra koncentrálunk, amelyekben esélye van a Jobbiknak. Ilyen volt például Dunaújváros, Eger, vagy Ózd. Az energiáinkat leginkább ide összpontosítottuk, megjegyzem, sikerrel. 

Ha már a források hiányát említed. Itt van például a Mi Hazánk, amelyik szintén nagyon kevés pénzből tudott gazdálkodni a mostani parlamenti választáson és mégis külön frakciót alapítva tudtak mandátumot szerezni. A legutóbbi felmérés szerint pedig ők a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párt. Nem arról van szó, hogy a Jobbik középre tolódásával elvesztette a szavazóit. Ahogy azt nem egyszer lehet hallani: cserben hagyta a szavazóit?

A Mi Hazánkat én a Fidesz szatelit-pártjának tartom, amelyet a kormánypárt komoly erőforrásokkal segített a parlamentbe. Például nagyságrendileg Sopronban a Fidesznek 60, a Mi Hazánknak 30, az összellenzéknek pedig 1 darab plakáthely jutott. Őket a kampányban egyszer sem támadta a Fidesz-propaganda, szemben a valódi ellenzéki pártokkal. 

A szavazókra rátérve. Meg lehet nézni azokat a választókerületeket, ahol jobbikos jelöltek egyéniben indultak, csupán pár százalékkal maradtak alul a fideszes jelölttel szemben. 18 jobbikos képviselőjelöltre többen szavaztak a saját körzetében, mint az összellenzéki listára. Így például Tapolcán, Miskolcon, Nyíregyházán, Orosházán és így tovább. Ez is azt bizonyítja, hogy nem a jobbikos szavazók tűntek el, hanem a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt rosszul sikerült mondatai, félreértelmezhető nyilatkozatai riasztották el az ellenzéki szavazókat a közös listától. 

Mi az, amit a Jobbik markánsan próbál megfogalmazni az elkövetkezendőkben a szavazóknak?

Hogy az Európai Parlamenti választáson milyen felállásban indulnak az ellenzéki pártok, még nem dőlt el, de attól sem fogunk megijedni, ha a Jobbiknak egyedül kell megmérettetni magát.

Az teljesen világos, hogy a következő időszak az építkezés időszaka lesz minden ellenzéki párt számára - így a Jobbik számára is. A néppárti Jobbik az egyetlen európai jobbközép párt Magyarországon, hiszen a mai magyar politikai paletta jobboldalán egyedülálló módon hiszünk abban, hogy Magyarországnak Európában van a helye, hazánk felemelkedése, a magyar emberek életszínvonalának emelése csak ebben a keretben érhető el . A hasonló értékekkel házaló, de valójában hazug és korrupt Fideszt egy lapon sem lehet említeni azzal, amit mi valóban képviselünk, a szélsőségesen populista szatellitpártjáról nem is beszélve. Pontosan azokat a szavazókat kell még markánsabban megszólítanunk, akiknek fontosak ezek az értékek, de átlátnak a Fideszen. 

Könnyebb úgy szavazókat nyerni, hogy egy párt szélsőséges gondolatokat fogalmaz meg. Ezen kár vitatkozni. A szélsőjobbos megjelenésre igény van Magyarországon. Hívják azt MIÉP-nek, Jobbiknak vagy Mi Hazánknak, lesznek szavazóik. Ez nekem azt mutatja, hogy lehet, a Jobbik több voksot tudna magáénak, ha visszatérne a gyökereihez.

Számunkra sokkal fontosabb, hogy a magyar érdekeknek megfelelően, a magyar emberekért politizáljunk.

De hát kevesebb lett a Jobbik frakciója a 4 évvel ezelőttihez képest. Akkor 17-en ültek bent a parlamentben, most 10-en.

Ebben a volt közös miniszterelnöknek van a legnagyobb felelőssége, illetve a közös országos lista is torzította ezt a történetet. De meggyőződésem, hogy ennél a 10 embernél senki sem fogja jobban képviselni és számon kérni a magyar emberek valós problémáit az ország házában. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Beszéltünk a szombathelyi önkormányzati választásokról és a parlamenti választásról is. Mind a két esetben azt hangsúlyoztad, hogy nem a párton múlt az eredmény. Most bocs, a provokatív kérdésért, de egy pártnak nem saját magáért kellene felelnie?

De éppen ez az, mindenkinek a saját hibáiért kell vállalnia a felelősséget, viszont a rajtunk kívülálló dolgok miatt nem vagyunk hajlandók ezt megtenni. A kampányban szinte mást sem tettünk, minthogy úton-útfélen próbáltuk megmagyarázni mások meggondolatlan, a választások napján végzetesnek bizonyuló kijelentéseit.

Én ezt értem, és beszéltél is már róla. Akkor úgy kérdezem, hogy mi ezekből a tanulság, amit leszűrve és másképp dolgozva komolyabb eredményeket lehet elérni?

Mi, a Jobbik közössége a magyar embereket szeretnénk képviselni, az ország legégetőbb problémáira szeretnénk megoldásokat javasolni. Hiszem, hogy az emberek felismerik, hogy ki az, aki valóban értük tesz és ki az, aki nem. A munkának mindig van gyümölcse, a küzdésnek kell, hogy legyen eredménye. 

Szólj hozzá!

1,8 milliárddal lett gazdagabb ma valaki

19 héten keresztül halmozódott a nyeremény.

Kánikulával kezdődik a jövő hét, aztán jön néhány hideg front

Hétfő éjfélig még harmadfokú hőségriasztás van életben.

Klímabérletet vezetne be az LMP

Minden közösségi közlekedési eszköz használatára jogosítana.

Elütöttek két rendőrt Nagyharsányban

Közúti ellenőrzést végeztek, ekkor jött nagy sebességgel egy kocsi.

Több mint 12 ezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Vonattal 117-en - köztük 71 gyerek - érkeztek Budapestre.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

A fenntartható energiaforrások fejlesztését sürgeti az LMP

Évente 300 milliárd forintot kellene megújuló energiára költeni, hogy felzárkózzunk.

Hétfőn irtják a szúnyogokat Sárváron

Ne lepődjünk meg, ha nagyon füstölő kocsit látunk.

Veszprém környékén felújítják a vasutat, változik a menetrend

A Győr-Veszprém és a Budapest-Szombathely között járó vonatokat is érinti a felújítás.

Eloltották a Miskolc melletti erdőtüzet

Száz hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés.

A szél marad, de sütni fog a nap szombaton

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32 fok között alakul.

Ötlet: oszlassák fel a NATO-t és alapítsák újra – Magyarország nélkül

Dühös cikkben megy neki a madridi NATO-csúcs után magukat ünneplő politikusoknak a Politico brüsszeli lap.

Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon

A kommunista Magyarország ezzel a lépéssel számos nyugati államot megelőzött egyébként.

A Rába felvásárolta a Rekard csoportot

A cég a Rába 100 százalékos leányvállalataként működik tovább.

Indul a Győrkőcfesztivál, le lesz zárva a Rába kettős híd

Terelt útvonalon járnak a buszok még hétfőn is.