Szalai Bálint: A Pro Savaria nem tartotta a szombathelyi Jobbikkal kötött megállapodását

Farkas Bazsi 2022-05-17 11:02:34
A Jobbik Vas megye 01-es választókerületi elnöke az Ugytudjuknak arról beszélt, hogy a párt összellenzéki együtt indulása torzította a választási eredményüket.

A 2018-2022-es parlamenti ciklust 26 képviselővel kezdte meg a Jobbik, a ciklus végére a párt átszerveződése után 17-en maradtak. A mostani választás után a Jobbik frakciója még tovább zsugorodott, jelenleg 10 mandátuma van a pártnak. A választási eredményt a Jobbik Vas megye 01-es számú választókerületének elnökével, Szalai Bálinttal elemeztük. Régi ismeretségünknél fogva a beszélgetést tegezve folytattuk le. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Mekkora most a Jobbik Vas megyei taglétszáma?

Jakab Péter érkezésével érezhetően emelkedett a taglétszámunk. Személye egy új korszakot jelent a néppárti Jobbik életében, ami növelte a tagjelöltek, tagtársak és a szavazótábor nagyságát. Voltak olyan országgyűlési és megyei közgyűlési képviselőink, akik viszont úgy gondolták, hogy elhagyják a pártot és máshol próbálnak szerencsét. 

Nevezzük név szerint őket: Bana Tibor és Rába Kálmán.

Igen, magukkal vitték a Jobbik mandátumait, hiszen Bana Tibor és Rába Kálmán sem egyénileg szereztek mandátumot, hanem a Jobbik listájáról. Véleményem szerint távozásukkal a mandátumokat is vissza kellett volna adniuk.

Tudsz számot mondani, akárcsak nagyságrendileg, hogy mekkora a vasi taglétszám?

Tudnék, de nem adhatom ki, ezt belső adatként kezeljük. Az előválasztás és a szövetségi politika háttérbe szorította a pártszervezés ezen részét. Ezen most az elkövetkezendő két évben, az Európa Parlamenti választásokig keményen fogunk dolgozni. Minél több alapszervezetet szeretnénk létrehozni, illetve a már meglévő alapszervezeteket tovább erősíteni.

A megyében jelenleg Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron, Vasszécsenyben, Vasváron, Körmenden, Szentgotthárdon és Celldömölkön is van szervezetünk. 

Arról beszéltél, hogy a taglétszám és a szavazói létszáma nő a Jobbiknak. Beszéljünk kicsit az elmúlt két választás eredményéről, kezdjük az önkormányzatival. Szombathelyen korábban volt önkormányzati képviselője a Jobbiknak, most nincs. Ez kudarc?

Volt egy választási megállapodás a Jobbik és a Pro Savaria között, a két szervezet ugyanis együtt indult el. A közös lista úgy nézett ki, hogy első helyen Pro Savariás jelölt volt, a másodikon jobbikos, és így váltogatták egymást a jelöltek a 14 helyen.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Ha név szerint mondom az első három helyen szereplőt, akkor a lista szerint Molnár Miklós, Balassa Péter, Koczka Tibor volt a sorrend.

Molnár a Vasivíz vezérigazgatói kinevezése után lemondott a mandátumáról. Véleményem szerint, ha mindenki tartotta volna magát a megállapodáshoz, akkor Balassa Péternek kellett volna Molnár helyére kerülnie. Mivel ezt a megállapodást nem tartotta az egyesület elnöke, így a megállapodásunk abban a pillanatban felbomlott. Igaz, hogy a közgyűlésben most nem vagyunk jelen, de 7 bizottsági helye jelenleg is van a pártnak, valamint Balassa Péter személyében van országgyűlési képviselőnk, ami az itteni emberek érdekképviseletét tekintve egy jobb pozíció, hiszen általa meg tudjuk jelentetni a szombathelyi témákat a parlamentben. Bízom benne, hogy 2024-ben ismét tudunk képviselőt delegálni a szombathelyi testületbe.

Balassa Péter maradt regionális elnök a pártban?

Nem, erről a posztról a mandátuma felvételével lemondott.

Eddig is segítetted a munkáját, a Parlamentbe is mentél vele?

Igen.

2019-ben fel sem merült, hogy a Jobbik Szombathelyen részt vegyen az ellenzéki összefogásban? Illetve adja magát a kérdés, hogy nem tudott vagy nem akart a párt, mind a 14 szombathelyi körzetben egyéni jelöltet állítani?

Voltak megkeresések, tárgyalások 2019 elején, miután az ellenzék átvette a többséget a közgyűlésben. Akkor voltak feltételeink, azonban ezek végül az EP-választási szereplés után nem teljesültek. Akkor a párt - az azóta a közösségi médiában Jobbik-szakértőként funkcionáló Sneider Tamás vezetésével - a történetének legrosszabb eredményét érte el. Aztán az őszi önkormányzati választási szereplésünket az is befolyásolta, hogy az Állami Számvevőszék több milliárd forintra büntette a Jobbikot, így a kampányra nagyon kevés pénz jutott. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A pátvezetésnek az volt a koncepciója, hogy értelemszerűen azokra a városokra koncentrálunk, amelyekben esélye van a Jobbiknak. Ilyen volt például Dunaújváros, Eger, vagy Ózd. Az energiáinkat leginkább ide összpontosítottuk, megjegyzem, sikerrel. 

Ha már a források hiányát említed. Itt van például a Mi Hazánk, amelyik szintén nagyon kevés pénzből tudott gazdálkodni a mostani parlamenti választáson és mégis külön frakciót alapítva tudtak mandátumot szerezni. A legutóbbi felmérés szerint pedig ők a legnagyobb támogatottságú ellenzéki párt. Nem arról van szó, hogy a Jobbik középre tolódásával elvesztette a szavazóit. Ahogy azt nem egyszer lehet hallani: cserben hagyta a szavazóit?

A Mi Hazánkat én a Fidesz szatelit-pártjának tartom, amelyet a kormánypárt komoly erőforrásokkal segített a parlamentbe. Például nagyságrendileg Sopronban a Fidesznek 60, a Mi Hazánknak 30, az összellenzéknek pedig 1 darab plakáthely jutott. Őket a kampányban egyszer sem támadta a Fidesz-propaganda, szemben a valódi ellenzéki pártokkal. 

A szavazókra rátérve. Meg lehet nézni azokat a választókerületeket, ahol jobbikos jelöltek egyéniben indultak, csupán pár százalékkal maradtak alul a fideszes jelölttel szemben. 18 jobbikos képviselőjelöltre többen szavaztak a saját körzetében, mint az összellenzéki listára. Így például Tapolcán, Miskolcon, Nyíregyházán, Orosházán és így tovább. Ez is azt bizonyítja, hogy nem a jobbikos szavazók tűntek el, hanem a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt rosszul sikerült mondatai, félreértelmezhető nyilatkozatai riasztották el az ellenzéki szavazókat a közös listától. 

Mi az, amit a Jobbik markánsan próbál megfogalmazni az elkövetkezendőkben a szavazóknak?

Hogy az Európai Parlamenti választáson milyen felállásban indulnak az ellenzéki pártok, még nem dőlt el, de attól sem fogunk megijedni, ha a Jobbiknak egyedül kell megmérettetni magát.

Az teljesen világos, hogy a következő időszak az építkezés időszaka lesz minden ellenzéki párt számára - így a Jobbik számára is. A néppárti Jobbik az egyetlen európai jobbközép párt Magyarországon, hiszen a mai magyar politikai paletta jobboldalán egyedülálló módon hiszünk abban, hogy Magyarországnak Európában van a helye, hazánk felemelkedése, a magyar emberek életszínvonalának emelése csak ebben a keretben érhető el . A hasonló értékekkel házaló, de valójában hazug és korrupt Fideszt egy lapon sem lehet említeni azzal, amit mi valóban képviselünk, a szélsőségesen populista szatellitpártjáról nem is beszélve. Pontosan azokat a szavazókat kell még markánsabban megszólítanunk, akiknek fontosak ezek az értékek, de átlátnak a Fideszen. 

Könnyebb úgy szavazókat nyerni, hogy egy párt szélsőséges gondolatokat fogalmaz meg. Ezen kár vitatkozni. A szélsőjobbos megjelenésre igény van Magyarországon. Hívják azt MIÉP-nek, Jobbiknak vagy Mi Hazánknak, lesznek szavazóik. Ez nekem azt mutatja, hogy lehet, a Jobbik több voksot tudna magáénak, ha visszatérne a gyökereihez.

Számunkra sokkal fontosabb, hogy a magyar érdekeknek megfelelően, a magyar emberekért politizáljunk.

De hát kevesebb lett a Jobbik frakciója a 4 évvel ezelőttihez képest. Akkor 17-en ültek bent a parlamentben, most 10-en.

Ebben a volt közös miniszterelnöknek van a legnagyobb felelőssége, illetve a közös országos lista is torzította ezt a történetet. De meggyőződésem, hogy ennél a 10 embernél senki sem fogja jobban képviselni és számon kérni a magyar emberek valós problémáit az ország házában. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Beszéltünk a szombathelyi önkormányzati választásokról és a parlamenti választásról is. Mind a két esetben azt hangsúlyoztad, hogy nem a párton múlt az eredmény. Most bocs, a provokatív kérdésért, de egy pártnak nem saját magáért kellene felelnie?

De éppen ez az, mindenkinek a saját hibáiért kell vállalnia a felelősséget, viszont a rajtunk kívülálló dolgok miatt nem vagyunk hajlandók ezt megtenni. A kampányban szinte mást sem tettünk, minthogy úton-útfélen próbáltuk megmagyarázni mások meggondolatlan, a választások napján végzetesnek bizonyuló kijelentéseit.

Én ezt értem, és beszéltél is már róla. Akkor úgy kérdezem, hogy mi ezekből a tanulság, amit leszűrve és másképp dolgozva komolyabb eredményeket lehet elérni?

Mi, a Jobbik közössége a magyar embereket szeretnénk képviselni, az ország legégetőbb problémáira szeretnénk megoldásokat javasolni. Hiszem, hogy az emberek felismerik, hogy ki az, aki valóban értük tesz és ki az, aki nem. A munkának mindig van gyümölcse, a küzdésnek kell, hogy legyen eredménye. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.