A német elnököt nem, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét szívesen látják Ukrajnában

Pintér Bence 2022-05-01 16:36:40
Ezzel Friedrich Merz lehet az első német pártelnök, aki Ukrajnába látogat.

Kisebb diplomáciai csörte alakul ki Ukrajna és Németország között: mint ismert, a német elnök, Frank-Walter Steinmeier még áprilisban szeretett volna találkozni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ám Kijev nem kért a korábban külügyminiszterként is dolgozó német politikustól annak korábbi puha oroszpolitikája miatt.

Az üggyel kapcsolatosan a december 8-án beiktatott kancellár, Olaf Scholz is megszólalt, aki irritálónak nevezte az ügyet, majd kijelentette, gyakran egyeztet telefonon Zelenszkijjel, de ő maga nem menne Kijevbe.

Az Olaf Scholz vezette német kormány Oroszországhoz való ambivalens viszonyát jól példázza, hogy sokáig fegyvereket sem voltak hajlandóak átadni Ukrajnának, sőt, márciusban még arról beszéltek, az orosz gáz és olaj embargója nem időszerű, az SPD–Zöldek–FDP-koalíció között pedig feszültség alakult ki, hogy küldjenek-e tankokat Ukrajnának vagy sem.

Eddig túl sok német politikus nem is járt Ukrajnában a háború kitörése óta; április közepén a kormánykoalíció egy-egy politikusa, a Bundestagban a külügyi, védelmi és európai bizottságok elnökei – Michael Roth (SPD), Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) és Anton Hofreiter (Zöldek) – is csak Ukrajna nyugati részén fekvő Lvivig mentek el, de

a kormány tagjai eddig nem látogattak az épp háborútól szenvedő országba.

A Scholz-kormányt ezért mind belföldön, mind külföldön bírálatok érik, finoman még olykor Volodimir Zelenszkij is megjegyzéseket tesz Scholzra. Azonban nem csak szavakkal nő a nyomás a kancelláron, ugyanis a 16 évnyi kormányzás után ellenzéki párttá váló egykori Merkel-párt, a CDU bejelentette,

decemberben megválasztott elnökük, Friedrich Merz hivatalos látogatásra megy Ukrajnába,

tudósít róla a ZDF alapján az Azonnali.

Azt jelenleg nem tudni, hogy az utazásra pontosan mikor kerül sor, a mainzi székhelyű közmédium csak arról ír, hogy Merz a közeljövőben utazhat Ukrajnába, és jelenleg nem tudni, hogy az ukrán elnökkel is találkozik, és hogy egyáltalán Kijevbe is ellátogat-e. 

Jön fel a CDU, csökken a Scholzba fektetett bizalom

Ugyanakkor maga az utazás ténye nemcsak a Scholz-kabinet nemzetközi megítélését tépázza meg, hanem a német belpolitikára is hatással lehet,

ugyanis Merz és a CDU hiába támogatja a kormányt Ukrajna-politikájában, többször is kritizálta Scholzékat a lassúságok miatt, amiért szerinte kormány politikáját a „habozás, tétovázás, szorongás” jellemzi, de Merz korábban azt is szemére vetette Scholznak, hogy amikor a Bundestag a nehézfegyverek átadásáról szavazott, akkor a kancellár épp egy hivatalos látogatáson volt Japánban.

Emellett Merz ukrajnai látogatása a 2021 szeptemberi választások után válságba kerülő CDU-nak is segíthet, ugyanis ezzel egyrészt tematizálhatják a közbeszédet, illetve tovább növelhetik támogatottságukat a május 8-i Schleswig-Holstein tartományi választások előtt, ahol egyébként jelenleg ők kormányoznak egy CDU–Zöldek–FDP-koalíció tagjaként és a legnagyobb kormánypártként ők adják a miniszterelnököt is Daniel Günther személyében.

Egyébként nem valószínű, hogy a Saar-vidéken március végén tartott választáshoz hasonlóan – ahol 22 év után a CDU kikerült a kormányból – Schleswig-Holsteinban is elvesztenék a kormányzó szerepüket: a legészakibb német tartományban a közvélemény-kutatások

jelenleg 38 százalékpontra mérik a Günther vezette tartományi CDU-t, míg az SPD-t mindössze 19 százalékpontra,

míg országosan már fej-fej mellett van az SPD és a CDU. Ezek miatt valószínű, hogy a 2017-es tartományi választáson a szavazatok 32 százalékát megszerző jobbközép CDU még növeli is mandátumainak a számát Schleswig-Holsteinban, méghozzá az SPD és az FDP kárára.

Így hiába indult nehezen Merz karrierje a CDU elnökeként, május 8-án elkönyvelheti első, ukrajnai látogatása után pedig második politikai sikerét.

Nyitókép: Friedrich Merz / Facebook

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.