Akár már május közepén beadhatja a NATO-csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat Finnország és Svédország

Fehér Buda 2022-04-26 09:11:00
Meggyorsították az eljárást.

Svédország és Finnország akár már május közepén benyújthatja a NATO-csatlakozáshoz szükséges dokumentumokat, írja a Guardian. A lap svéd és finn médiainformációkra hivatkozva azt írja, a két ország arról is megállapodott, hogy a két ország ugyanazon a napon kéri majd hivatalosan a csatlakozást.

Egy ideje már tudni lehetett, hogy a svédek és a finnek komolyan fontolgatják a NATO-hoz való csatlakozást, az orosz invázió után viszont felgyorsultak a lépések. A két ország miniszterelnöke a hónapban már arról nyilatkozott, hogy az oroszok támadása után átértékelődött Európa biztonsága, ezért fontolgatják a csatlakozást. 

Finnország 1 300 kilométeren szomszédos Oroszországgal, így a lépés valószínűleg feldühíti majd Moszkvát. Az oroszok egyébként már korábban azzal fenyegették meg az országokat, hogy megtorolják, ha tényleg csatlakoznak a NATO-hoz. A Kreml a lépésre reagálva azt mondta, hogy ha tényleg megtörténik a csatlakozás, akkor kénytelenek lesznek megerősíteni a katonai jelenlétet a határokon, és még a nukleáris fegyvereket is mozgosítani fogják.

A svédek és a finnek egyébként korábban nem akartak belépni a tagállamok közé, ám az oroszok inváziója Ukrajnában megváltoztatta az emberek gondolkodását. Jelenleg a finnek 68 százaléka sürgeti a csatlakozást, a svédeknél is a többség a NATO mellett döntene. Svédország és Finnország 1995-ben csatlakozott az EU-hoz, akkor keményen felléptek azért, hogy a két ország semleges maradjon, de az orosz-ukrán háború ezt is megváltzotatta.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.