Minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott koronavírus-fertőzésbe Magyarországon

Fehér Buda 2022-04-25 16:23:00
A kórházakban kirobbanó járványok 79 százalékát okozta a vírus a magyar kórházakban.

A Társaság a Szabadságjogokért még 2021 őszén fordult az NNK-hoz, hogy napvilágot láthassanak az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik. Érdemi választ nem kaptak a megkeresésre, végül pert indítottak az adatokért, ennek hatására varázsütésszerűen megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán. Ennek köszönhetően most először képet kaphatunk arról, hogy mi zajlott a kórházakban a koronavírus-járvány alatt.

Az adatokból aztán kiderül, hogy

a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jelenlegi jogszabályok szerint az NNK-nak november elsejéig kellene közzé tennie a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseit. Ám ez a 2019-es és a 2020-as években nem történt meg, a TASZ 2021. november 8-án adatigénnyel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz. Az NNK viszont nem pótolta az elmaradást, az adatigénylés határidejének lejártáig pedig nem válaszoltak. 

"Felháborító, hogy egy olyan adatkérésre, amelyben nem ősrégi, vagy nagyszámú iratot kérünk, hanem egyetlen (elvileg) kész dokumentum e-mailben történő megosztását, 90 napot kellett várni arra, hogy aztán válaszra se méltassanak. A tisztifőorvos a határidők hosszabbításának indokaként az NNK alapító okiratában foglalt feladataira, többek között a járványügyi tevékenységére és a koronavírus elleni védekezésre hivatkozott, csakhogy a jelentések elkészítése is az NNK feladata, amelyre jogszabály kötelezi őket. A jóhiszeműség azért is kérdéses, mert – ahogy azt számos adaigénylésünk kapcsán korábban is bemutattuk –, az NNK sablonválaszai pontosan a határidő utolsó napján, délután 4 óra körülre vannak időzítve."

írják a TASZ oldalán.

A társasáf végül kiperelte a dokumentumokat, ezekből kiderült, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis

minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírus okozta megbetegdések a 2019-es adatokhoz képest nem változtak, az összes kórházi járvány 79 százalékát a koronavírus okozta.

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.