Minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott koronavírus-fertőzésbe Magyarországon

Fehér Buda 2022-04-25 16:23:00
A kórházakban kirobbanó járványok 79 százalékát okozta a vírus a magyar kórházakban.

A Társaság a Szabadságjogokért még 2021 őszén fordult az NNK-hoz, hogy napvilágot láthassanak az előző évekre vonatkozó, kórházi fertőzésekről szóló jelentéseik. Érdemi választ nem kaptak a megkeresésre, végül pert indítottak az adatokért, ennek hatására varázsütésszerűen megjelentek a kért jelentések az NNK oldalán. Ennek köszönhetően most először képet kaphatunk arról, hogy mi zajlott a kórházakban a koronavírus-járvány alatt.

Az adatokból aztán kiderül, hogy

a kórházi járványok 79%-át a koronavírus okozta, tehát az emberek ott kapták el a betegséget, ahova gyógyulni mentek, ami összesen majdnem tízezer embert érint.

A jelenlegi jogszabályok szerint az NNK-nak november elsejéig kellene közzé tennie a kórházi fertőzésekről szóló jelentéseit. Ám ez a 2019-es és a 2020-as években nem történt meg, a TASZ 2021. november 8-án adatigénnyel fordult Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz. Az NNK viszont nem pótolta az elmaradást, az adatigénylés határidejének lejártáig pedig nem válaszoltak. 

"Felháborító, hogy egy olyan adatkérésre, amelyben nem ősrégi, vagy nagyszámú iratot kérünk, hanem egyetlen (elvileg) kész dokumentum e-mailben történő megosztását, 90 napot kellett várni arra, hogy aztán válaszra se méltassanak. A tisztifőorvos a határidők hosszabbításának indokaként az NNK alapító okiratában foglalt feladataira, többek között a járványügyi tevékenységére és a koronavírus elleni védekezésre hivatkozott, csakhogy a jelentések elkészítése is az NNK feladata, amelyre jogszabály kötelezi őket. A jóhiszeműség azért is kérdéses, mert – ahogy azt számos adaigénylésünk kapcsán korábban is bemutattuk –, az NNK sablonválaszai pontosan a határidő utolsó napján, délután 4 óra körülre vannak időzítve."

írják a TASZ oldalán.

A társasáf végül kiperelte a dokumentumokat, ezekből kiderült, hogy 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis

minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe. 

A nem koronavírus okozta megbetegdések a 2019-es adatokhoz képest nem változtak, az összes kórházi járvány 79 százalékát a koronavírus okozta.

Szólj hozzá!

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.

Perzselő napsütésre számíts ma is!

Súrolni fogjuk a 40 fokot.