Új covid intézkedések lépnek életbe Ausztriában

Farkas Bazsi 2022-04-15 08:32:15
Marad a maszkviselés, de kevesebb helyen.

Az FFP2 maszk viselési kötelezettség megmarad, de a mentességek száma bővül. Ez a Johannes Rauch egészségügyi miniszter által csütörtökön előterjesztett rendelet eredménye. Konkrétan, szombattól továbbra is maszkot kell viselni a „tömegközlekedésben“ és a szupermarketekben, valamint az idősek otthonában és az ápolási intézményekben. A „Zöld útlevél“ mostantól tizenkét hónapig érvényes az emlékeztető oltással rendelkezőknek.

Az egészségügyi miniszter szerint a maszkok továbbra is kötelezőek azokon a területeken, ahova sokan járnak, mint például a szupermarketek, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak, bankok, dohányboltok, orvosi rendelők és a tömegközlekedés, beleértve a zárt állomásokat és a taxikat. Szombattól kezdve a normál üzletekben, például a divatüzletekben és a rendezvényeken azonban már nem kell maszkot viselni. A beltéri maszkok viselésére vonatkozó általános kötelezettség megszűnik, de az FFP2 maszk viselésére vonatkozó ajánlás továbbra is érvényben marad. Az új szabályokat július 8-ig, a nyári szünet kezdetéig kell alkalmazni.

Ahol továbbra is fennáll a maszkkötelezettség

A maszkokat továbbra is viselni kell az idősotthonokban és a fogyatékkal élők számára fenntartott intézményekben, valamint a kórházakban. Ott továbbra is érvényben van, hogy vagy oltott, vagy gyógyult személyek lehetnek jelen. A megelőzési koncepciókat jelentősen csökkentették; csak az 500 vagy annál több embert érintő rendezvényeken kell a jövőben kinevezni egy megelőzési tisztviselőt. A 3-G szabályt az éjszakai vendéglátásban és a nagy rendezvényeken is eltörlik.

A „zöld útlevél“ érvényessége az oltási státusztól függően meghosszabbodik. Azok, akik három oltást kaptak, vagy két oltást és egy gyógyulást tudnak felmutatni, a korábbi kilenc hónap helyett mostantól tizenkét hónapig érvényes „zöld útlevelet“ kapnak. A második oltás után az érintettek csak 180 napig tekinthetők beoltottnak, ami a gyógyulás esetében is így van. Rauch összefoglalta: „Aki háromszor beoltatta magát, az nyugodtan mehet nyaralni“.

Rauch támogatja a védőoltást

Johannes Rauch azzal indokolta a lazításokat, hogy a kórházakban az új fertőzésekkel kapcsolatos helyzet jelentősen enyhült: „Most van itt az ideje az enyhítésnek“. Kifejtette, hogy a maszk még mindig megmarad bizonyos területeken azzal a védelemmel, amelyet ez a „kis kellemetlenség“ nyújt. Ez „a legkíméletesebb gyógymód útja“ – mondta.

Egyelőre a kockázati csoportokra vonatkozó ajánlás

Rauch elmondta, hogy azzal az ígérettel indult, hogy nyugalmat és rendet teremt az intézkedésekben – és így visszanyeri a lakosság bizalmát. De a világjárványnak még nincs vége – mondta, utalva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseire. A WHO arra figyelmeztet, hogy ne hagyjunk fel minden, az emberek védelmét szolgáló intézkedéssel. Végül is nem lehet tudni, mi történik ősszel – mondta Rauch. A miniszter felszólított arra, hogy a három oltással járó teljes immunizálást mihamarabb fejezzék be. Rauch általában úgy véli, hogy augusztusban vagy szeptemberben egy újabb emlékeztető javasolt, mivel ősszel újabb hullám várható. A „zöld útlevél“ jelenlegi tizenkét hónapra történő meghosszabbítása mindenesetre összhangban van az európai normákkal.

A kereskedelem a maszk megszüntetése mellett áll

Az utóbbi időben egyre hangosabbak a lazítást sürgető felhívások az üzleti szférából, különösen a kiskereskedelmi ágazatból. Rainer Trefelik, a kereskedelem vezetője szerint a járványügyi szempontok egyértelműen a maszkkötelezettség megszüntetése mellett szólnak a kereskedelemben. Christian Prauchner, az élelmiszer-kereskedelem elnöke hasonlóan érvelt. A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a „személyes felelősségre“.

A szakszervezet azt is követelte, hogy legkésőbb húsvétig szűnjön meg a maszkkötelezettség a teljes kereskedelemben. Majdnem minden európai ország eltörölte már a maszkkötelezettséget az üzletekben – mondta Rainer Will, a kereskedelmi szövetség ügyvezető igazgatója. Az osztrák kereskedelem azt szeretné, ha húsvét után az egész országra egységes szabályok vonatkoznának. Emellett már most meg kell kezdeni a felkészülést, hogy az őszt és a telet a lehető legválságmentesebb módon vészeljük át.

Forrás: magyarok.orf.at

Szólj hozzá!

Így védekezhetsz az interneten rád leselkedő veszélyek ellen

Az internet világában való biztonságos jelenlét ma már elengedhetetlen fontosságú. Az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják megszerezni a személyes adatainkat, banki információinkat és egyéb értékeinket.

A KDNP felé kacsingat Horváth Gábor

A szombathelyi önkormányzati képviselő rendre ki szokta jelenteni, hogy ő nem fideszes. 

A kismacskák helyes etetése

A tej az emlősök számára létfontosságú táplálékforrás, amely a korai fejlődési szakaszban biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat az éppen a mama pocakjából kibújt és fejlődésnek induló szervezet növekedéshez és egészségéhez.

Egy férfi tökön rúgta a szentgotthárdi vasútállomás vagyonőrét

Másnap pedig lefejelte a kocsivizsgálót. Elítélte a bíróság a vasúti garázdát.

Rendszeresen megverte anyját egy sárvári férfi

Most az ügyészség vádat emelt ellene.

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.