Új covid intézkedések lépnek életbe Ausztriában

Farkas Bazsi 2022-04-15 08:32:15
Marad a maszkviselés, de kevesebb helyen.

Az FFP2 maszk viselési kötelezettség megmarad, de a mentességek száma bővül. Ez a Johannes Rauch egészségügyi miniszter által csütörtökön előterjesztett rendelet eredménye. Konkrétan, szombattól továbbra is maszkot kell viselni a „tömegközlekedésben“ és a szupermarketekben, valamint az idősek otthonában és az ápolási intézményekben. A „Zöld útlevél“ mostantól tizenkét hónapig érvényes az emlékeztető oltással rendelkezőknek.

Az egészségügyi miniszter szerint a maszkok továbbra is kötelezőek azokon a területeken, ahova sokan járnak, mint például a szupermarketek, gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak, bankok, dohányboltok, orvosi rendelők és a tömegközlekedés, beleértve a zárt állomásokat és a taxikat. Szombattól kezdve a normál üzletekben, például a divatüzletekben és a rendezvényeken azonban már nem kell maszkot viselni. A beltéri maszkok viselésére vonatkozó általános kötelezettség megszűnik, de az FFP2 maszk viselésére vonatkozó ajánlás továbbra is érvényben marad. Az új szabályokat július 8-ig, a nyári szünet kezdetéig kell alkalmazni.

Ahol továbbra is fennáll a maszkkötelezettség

A maszkokat továbbra is viselni kell az idősotthonokban és a fogyatékkal élők számára fenntartott intézményekben, valamint a kórházakban. Ott továbbra is érvényben van, hogy vagy oltott, vagy gyógyult személyek lehetnek jelen. A megelőzési koncepciókat jelentősen csökkentették; csak az 500 vagy annál több embert érintő rendezvényeken kell a jövőben kinevezni egy megelőzési tisztviselőt. A 3-G szabályt az éjszakai vendéglátásban és a nagy rendezvényeken is eltörlik.

A „zöld útlevél“ érvényessége az oltási státusztól függően meghosszabbodik. Azok, akik három oltást kaptak, vagy két oltást és egy gyógyulást tudnak felmutatni, a korábbi kilenc hónap helyett mostantól tizenkét hónapig érvényes „zöld útlevelet“ kapnak. A második oltás után az érintettek csak 180 napig tekinthetők beoltottnak, ami a gyógyulás esetében is így van. Rauch összefoglalta: „Aki háromszor beoltatta magát, az nyugodtan mehet nyaralni“.

Rauch támogatja a védőoltást

Johannes Rauch azzal indokolta a lazításokat, hogy a kórházakban az új fertőzésekkel kapcsolatos helyzet jelentősen enyhült: „Most van itt az ideje az enyhítésnek“. Kifejtette, hogy a maszk még mindig megmarad bizonyos területeken azzal a védelemmel, amelyet ez a „kis kellemetlenség“ nyújt. Ez „a legkíméletesebb gyógymód útja“ – mondta.

Egyelőre a kockázati csoportokra vonatkozó ajánlás

Rauch elmondta, hogy azzal az ígérettel indult, hogy nyugalmat és rendet teremt az intézkedésekben – és így visszanyeri a lakosság bizalmát. De a világjárványnak még nincs vége – mondta, utalva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseire. A WHO arra figyelmeztet, hogy ne hagyjunk fel minden, az emberek védelmét szolgáló intézkedéssel. Végül is nem lehet tudni, mi történik ősszel – mondta Rauch. A miniszter felszólított arra, hogy a három oltással járó teljes immunizálást mihamarabb fejezzék be. Rauch általában úgy véli, hogy augusztusban vagy szeptemberben egy újabb emlékeztető javasolt, mivel ősszel újabb hullám várható. A „zöld útlevél“ jelenlegi tizenkét hónapra történő meghosszabbítása mindenesetre összhangban van az európai normákkal.

A kereskedelem a maszk megszüntetése mellett áll

Az utóbbi időben egyre hangosabbak a lazítást sürgető felhívások az üzleti szférából, különösen a kiskereskedelmi ágazatból. Rainer Trefelik, a kereskedelem vezetője szerint a járványügyi szempontok egyértelműen a maszkkötelezettség megszüntetése mellett szólnak a kereskedelemben. Christian Prauchner, az élelmiszer-kereskedelem elnöke hasonlóan érvelt. A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a „személyes felelősségre“.

A szakszervezet azt is követelte, hogy legkésőbb húsvétig szűnjön meg a maszkkötelezettség a teljes kereskedelemben. Majdnem minden európai ország eltörölte már a maszkkötelezettséget az üzletekben – mondta Rainer Will, a kereskedelmi szövetség ügyvezető igazgatója. Az osztrák kereskedelem azt szeretné, ha húsvét után az egész országra egységes szabályok vonatkoznának. Emellett már most meg kell kezdeni a felkészülést, hogy az őszt és a telet a lehető legválságmentesebb módon vészeljük át.

Forrás: magyarok.orf.at

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.